Sherrybodegan Gonzalez Byass släpper whisky i helt ny kategori
En av årets mer annorlunda whiskysläpp är från Spanien, och det i en helt ny whiskystil, nämligen ”Outland whisky”.
Master blender Richard Paterson, från Skottland, har tillsammans med Gonzalez Byass sherry master blender Antonio Flores blandat och lagrat den nya whiskyn Nomad. Namnet Nomad anspelas på att spriten fått vandra från ett land till ett annat.
Tillverkningen sker i Skottland, medan lagringen sker i Jerez i Spanien på 30-åriga Pedro Ximenez-fat.
Nomad Outland whisky innehåller 25 olika singel maltwhisky och tre grainwhisky, alla i åldersspannet fem till nio år.
Det är värmen och luftfuktigheten som skiljer den spanska lagringen från den skotska, och med dessa faktorer så får faten och spriten en snabbare och mer koncentrerad utväxling.
Värmen och fuktigheten är inte bara av godo, det resulterar också i att ” the angels share”, kan bli uppåt 25 procent.
Nomad Outland whisky är en smakrik whisky med torkade frukter, russin, marsipan och kakao, med mycket sötma från sherryn.
Prismässigt kommer Nomad Outland whisky att hamna på ca 30 € (70 cl) i Europa och ca 38 US$ (75 cl) på den amerikanska marknaden.
I Sverige är det planerat att Nomad ska släppas på Systembolaget i höst och det är importör Nigab som har whiskyn i sin portfölj.
Exakt släppdatum och pris för den svenska marknaden är ännu inte känt.