James Eadie Project 1927 – En tidsresa i whiskytillverkning

Whisky är en dryck med lång historia och tradition likaväl som det är en dryck som hela tiden utvecklas. Kanske den utvecklas så mycket att man ibland glömmer bort var den kom ifrån. Det vill Project 1927 råda bot på, genom att försöka återskapa den råsprit som skapades under tidigt 1900-tal.
Foto James Eadie
Visst är det fascinerande att få uppleva whisky från svunna tider, men hur smakade råspriten för hundra år sedan? Denna fråga drev Rupert Patrick, sonsons son till James Eadie, att 2016 återuppliva familjeföretaget. 2023 gav de i samarbete med British Library ut »The Distillation of Whisky, 1927-1931«, en unik handbok från mellankrigstidens whiskytillverkning. Inspirerad av boken lanserade Patrick »Project 1927«, ett samarbete med sex innovativa skotska destillerier för att återskapa nysprit med gamla tekniker.
Projektet resulterade i en specialkollektion med råsprit från Ardnamurchan, Dornoch, Holyrood, InchDairnie, Lochlea och ett anonymt gårdsdestilleri. Varje destilleri följde historiska metoder: lokalt eller 1920-talskorn, bryggerijäst i stället för dagens destillerijäst, långa jästider, grumlig vört och snäva ’cut points’. Dessutom skapades en ’Blended at Birth’-utgåva, en blandning av all nysprit i kollektionen. Med stöd från whiskyexperterna Alan Winchester och Dave Broom dokumenterades projektets processer genom intervjuer.

På en provning i Malmö, ledd av whiskyexperten Ingvar Rönde, fick deltagarna Mathias Nilsson, Marjana Kozul, Frida Birkehede och Lisa Snellström uppleva smaker som sträckte sig från fruktiga toner till betydligt robustare karaktär. Diskussionerna rörde sig kring frågor om smak, modernisering och hållbarhet – och hur dessa påverkar whiskyns framtid. Panelens val av favoriter landade i slutändan på en newmake från Dornoch, Lochlea och en från det anonyma gårdsdestilleriet, då dessa var mest minnesvärda och spännande.
’Project 1927’ är inte bara en hyllning till historien utan också början på en resa för att förstå hur dessa destillat utvecklas i lagringsprocessen. Det är en chans att utforska smaker från förr och ställa frågan: Vad går vi miste om när vi prioriterar effektivitet över karaktär?
