Smaksätt spriten som ett proffs!
Pyssla med smaker! Att smaksätta sprit genom ’fat washing’ är ett unikt sätt att tillföra smak och karaktär till alla olika spritsorter. Det kräver inga speciella verktyg eller utrustning, du behöver bara sprit, fett och kaffefilter/silduk. Det är ett perfekt vinterpyssel som ger väldigt gott resultat.
Text & Foto: Anders Tegnér
Allt startade med baconfett och Bourbon i början av 2000-talet. Det är fortfarande en av de bästa och godaste smakkombinationerna enligt mig. Fett är en mycket bra smakbärare och alkohol löser smaker väldigt bra, så det är inte konstigt att denna metod blir så bra. Den färdigsmaksatta spriten funkar lika bra neat, som den är, eller i cocktails.
Den första som jag smakade var en Old Fashioned på Bourbon smaksatt med baconfett.
Efter det så började experimenterandet. Gör små satser i början och pröva dig fram, allt blir inte gott och man får moderera lite tills kombinationerna blir perfekta.
Det är viktigt att fettet är så rent som möjligt utan vätska eller bitar av bacon eller liknande.
Några av mina favoriter är Bourbon + baconfett, Whisky + smält fett från Pancetta, Tequila + smält fett från Serranoskinka, Rom + kokosolja, Gin + olivolja och Vodka + brynt smör. Utgå ifrån cirka 125 g till 250 g fett per 700 ml sprit, ta mindre av fett med kraftig smak som till exempel baconfett och kraftig olivolja medan milda smaker som kokosfett behöver större mängd för att sätta smak på spriten. Kombinera gärna fettet med olika kryddor för att hitta unika smaker. Möjligheterna är oändliga!
Så här gör du din »fat wash«
125–250 g rent fett
700 ml alkohol
Stor glasburk
Sil med silduk
- Värm upp fettet tills det är smält och rinnande.
- Häll i spriten i glasburken och slå på fettet i burken, sätt på locket och skaka rejält i några minuter.
- Låt burken stå i rumstemperatur i cirka 4-6 timmar.
- Därefter ställs burken i frys minst fyra timmar men gärna över natten.
- Knacka hål på fettet som lagt sig som ett lock i burken och sila den iskalla spriten genom silduk. Om vätskan inte blir helt klar så kan du sila en andra gång genom kaffefilter.
- Förvara din smaksatta sprit svalt och använd den inom några veckor. (I min Coco-pineapple drink använder jag samma recept men med Fat wash av kokosfett med rom.)
Gör egen mjölklikör
Ett annat sätt att göra hemlagade cocktailingredienser är att göra egen mjölklikör. Resultatet är fantastiskt och metoden är enkel, man får bara ha lite tålamod. Smaken blir mild och citrusaktig med fin sötma.
Så här gör du din egen mjölklikör.
2 dl vodka eller annan vit sprit
2 dl mjölk, 3%
2 dl socker
1 apelsin
2 citroner
Blanda sprit, socker och mjölk i en glasburk. Tvätta frukten noga under varmt vatten. Skala av skalet med potatisskalare och lägg det i burken. Pressa frukten och slå saften i burken. Skaka burken rejält och låt den stå i rumstemperatur 10 dagar. Rör i spriten en gång om dagen. Mjölken kommer att gryna sig, det är ingen fara, det är meningen. Efter 10 dagar så är det dags att sila likören. Skeda upp vätskan och sila genom kaffefilter. Låt det droppa långsamt, stressar du och trycker i filtret blir det grumligt. Du kan behöva upprepa silningen för att få en kristallklar likör. Förvara din likör svalt och använd den inom några veckor.
Tre feta drinktips!
Spicy Cosmo
1 cocktail
2 cl vodka
2 cl mjölklikör
2 cl kanelvodka
4 cl tranbärsjuice
1 cl pressad lime
1 kylt glas
Is
Fyll en shaker med is, slå i alla ingredienserna och skaka rejält. Sila upp den i glas och servera med en fin iskub.
Coco–pineapple dream
1 cocktail
6 cl Fat wash av kokosfett med rom
20 cl ananasjuice
Is
Kylt glas
Fyll glaset med is, slå i sprit och juice, rör om och servera.
Milky rocks
1 cocktail
4 cl Bourbon
2 cl mjölklikör
1 bit citron eller lime
1 fin isbit
Kylt glas
Pressa citron eller lime i glaset och släng i den pressade biten. Lägg i isbiten och slå i spriten. Rör om och servera.