New York – den ultimata staden


The Big Apple har förstås allt – av allt, och naturligtvis hittar man några av världens bästa barer. Nedan ett axplock av de bästa, roligaste och mest intressanta besöksmålen i New York City för dig som är intresserad av whisky och öl.

Det är bara att erkänna; vi älskar New York. Det är, påstår vi och tar i från tårna, den ultimata staden i världen. Inga reseguider i världen kan rättvist beskriva känslan av att ta en taxi från någon av flygplatserna, närma sig Manhattan och få första skymten av dess berömda skyline. Folkmyllret som möter en när man kommer genom tunneln eller över bron, ångan som stiger upp från trottoarsbrunnarna, skyskraporna runt Columbus och Times Square – det är precis som på film.

Men New York är även lugnet i Central Park, en kaffe i SoHo eller en promenad bland hippa butiker och dreadlocksklädda musiker i Williamsburg. Och, även om tempot är högt finns en värme hos New Yorkborna som är påtaglig. Tar du upp en karta kan du räkna med att någon stannar och frågar om du behöver hjälp att hitta. New York-borna ser sig gärna själva som lite kyliga, men frågar du någon om vägen följer de ofta med en bit och ser till att du verkligen hittar fram, eller åtminstone tar rätt tunnelbanelinje.

Glöm fördomen om att amerikanerna bara dricker blaskig öl – i princip alla barer värda sitt namn har numera ett bra sortiment av mikrobryggd öl. Men vi vill även ha ett stort whiskysortiment! Befinner ni er runt TriBeCa (Triangle Below Canal Street) så kan en bourbon-cocktail göra susen på Brandy Library. Med egen whisky-lounge och snygg design är det väl värt en sittning. Termen “Mixology” har blivit ett samlingsbegrepp på barer som tar cocktailblandandet till högsta nivå. The Apotheke är en av de klarast lysande stjärnorna på mixologi-himlen och ligger också i Tribeca. Här är drinkarna sorterade efter smak och resultat snarare än traditionella namn, och allt går i apoteksmiljö.

Mer renodlade whiskeybarer finns också så klart – ner mot Stuyvesant finns den udda fågeln Angels’ Share. Namnet låter normalt nog för maltfantasterna, men baren ligger insluten i en japansk restaurang och kräver att man uppfyller kriterier som att man är tystlåten, högst fyra i gruppen och sitter ned vid alla tillfällen.

Upp mot Chinatown finner man, förutom mer asiatisk mat än man trodde fanns, även ett antal riktigt bra barer. Whiskey Tavern stoltserar med en stor samling whiskies, och du hittar många godbitar. Bra whiskey och även mycket absinthe hittar man nästgårds på White Star, som är en minimalistisk bar på gränsen mellan Chinatown och Lower East Side – här finns ett gediget whiskyförråd i en intim miljö. Känner man att det här med skyskrapor, mycket folk och gula taxibilar blir lite för mycket kan man ta sig längre in i Lower East Side där puben Highlands huserar. Skottlandsromantik fullt ut och man kan drömma sig bort till någon Glen med en dram i näven från barens gedigna skotska utbud. Räkna med att dela bardisk med vuxna män i kilt. Vill man däremot uppleva USA i sin fulla prakt är ett besök på en sportbar obligatoriskt. Whiskey Trader på 55:e gatan är den perfekta kombon av gratis popcorn, storbilds-skärmar och ett stort utbud av whiskey i baren. Vad mer kan man begära? Om lite kultur, cigarrer och gamla skolans trevnad står högre i kurs än baseball är Beekman Bar And Books väl värt ett besök.

Här finns, förutom ett väl tilltaget whiskyutbud i en klassisk miljö, även en tobakshandel inriktad på cigarrer och piptobak. Bli inte förvånad om någon Master Distiller från ett skotskt destilleri står här och håller en provning. I samma kvarter finns även affären Beekman Liquors som inriktat sig särskilt på såväl amerikansk som skotsk whisky, och har ett sortiment att dö för. Med nyinköpta flaskor i kassen kan man sedan promenera bort till Bill’s Gay Nineties på 54:e gatan för en resa bakåt i tiden till eran då New York huserades av “speakeasies”. På Bill’s Gay Nineties kan du festa som vore det 1920 i en bar med live jazz, separat pianobar och välja bland den gamla skolans cocktails och järn.

På Eastside finner du också den coola baren d.b.a (inte Dead by April för er hårdrockare) som är väl värd att leta rätt på. Här finns ett whiskyutbud som slår många på fingrarna i en skön mijö, och har du tur finns även lite gratis plockmat att, tja, plocka upp. Om du däremot är hungrigare än vad lite popcorn och plockmat kan åtgärda rekommenderas Keen’s Steakhouse. Utöver briljant kött med lamm som specialitet finns fler än 200 whiskysorter att skölja ned steken med.

Även om Manhattan förmodligen innehåller allt man kan tänkas vilja ha, finns det anledning att rikta blickarna mot Brooklyn. Bortsett från Brooklyn Brewery, som är ett obligatoriskt stopp för alla öl- och dryckesintresserade, och världens bästa Egg-Benedict har Brooklyn också barer som Sycamore. I denna pub, som påminner närmast om Quaich Bar med sina whiskyflaskfyllda väggar, är atmosfären vänlig och det är inte svårt att få ett par timmar att gå. På Char No. 4 finns över 150 amerikanska whiskeys i sortimentet, och i denna snyggt designade miljö hålls även många whiskyprovningar av såväl skotsk som amerikansk whiskey.

Vill man prova mycket mikrobryggd öl, dricka gammal whisky och umgås i en riktig New Yorkpub är The Jake Walk rätt ställe att gå till. Döpt efter en promenadstil man ådrog sig efter överkonsumtion av dålig hembränd sprit under förbudseran, håller man nuförtiden lite bättre kvalitet på det som serveras.

Många whiskyfanatiker tog sig tidigare ut till Brooklyn för att besöka den närmast legendariska butiken LeNells. Dessvärre sades hyreskontraktet upp i våras, herr LeNell tröttnade och flyttade helt sonika till Mexiko. Misströsta inte för länge: på Madison Avenue i Manhattan finns Park Avenue Liquors. Inget New Yorkbesök är komplett utan en visit här. Utbudet är enormt, servicen är bra och kunnig och här finns det mesta man kan tänkas leta efter i whiskeyväg. I samma område finns även Crossroads Wine & Liquor om inte man fyllt sin kvot på Park Avenue. Nedåt SoHo finns också SoHo Wines and Spirits på Broadway med ett bra utbud amerikansk whiskey, och ovanligt många skotska malter.

Avslutningsvis rekommenderas ett pit-stop på Whole Foods Market, där man hittar framförallt närproducerad mat i alla dess former på ett inbjudande vis. Här finns också ett stort urval mikrobryggda öl, och går du härifrån utan att hitta något du inte vill äta eller dricka är chansen stor att du helt enkelt inte gillar mat. Eller är väldigt mätt.

Stort tack till Johan Lindgren (www.jlmbr.com) för ovärderliga New Yorktips.

Barer:

Brandy Library – 25 N. Moore Street
The Apotheke – 9 Doyers Street (mellan Pell St. och Bowery St.)
Angel’s Share – 8 Stuyvesant Street, mellan 2:a och 3:e avenyn
Whiskey Tavern – 79 Baxter Street
White Star – 21 Essex Street
Highlands – 150 W. 10:th Street (hörnet av Waverly)
Whiskey Trader – 71 W. 55:th Street
Beekman Bar And Books – 889 1:st Ave @ 50:th Street
Bill’s Gay Nineties – 57 E. 54:th Street
D.b.a – 41 1:st Avenue
Keen’s Steakhouse – 72 W. 36:th Street
Sycamore – 1118 Cortelyou Road, Brooklyn
Char No. 4 – Smith Street mellan Baltic och Warren, Brooklyn
The Jake Walk – 282 Smith Street @ Sackett Street

Butiker:

Park Avenue Liquor – 292 Madison Ave. Tel: 212-685 2442
Beekman Liquors – 500 Lexington Ave. Tel: 212-759 5857
Soho Wines And Spirits – 461 W. Broadway. Tel: 212-777 4332
Sherry-Lehmann Wines and Spirits – 505 Park Ave. Tel: 212-838 7500
Morell & Co. – 1 Rockefeller Center. Tel: 212-688 9370
Crossroads Wine And Liquors – 55 W. 14:th Street. Tel: 212-924 3060
Columbus Circle Liquor Store – 1802 Broadway. Tel: 212-247 0764

Övrigt:

Brooklyn Brewery – 1 Brewers Row, 79 N. 11:th Street Tel: 718-486 7422
Whole Foods – finns på flera ställen på Manhattan. Bl.a 95 E. Houston Street och 250 7:th Ave. www.wholefoodsmarket.com


– Tänk på dricksen! I barer betalar man en dollar per drink eller öl. Fyra öl = fyra dollar. Enkelt!

– Alla ställen utom barerna, räkna alltid med 20% dricks. Svårt med huvudräkningen? Ta momsen och dubbla den. Voila!

– Amerikanska priser visas alltid utan moms. Räkna med priset plus 9% så hamnar ni rätt.

– Flyg till New York finns från 7.000:- t.o.r. Ofta finns kampanjpriser på utvalda resor så man kommer lägre i pris också.

– För att blanda en riktig Manhattan behövs Rye Whisky, Sweet Vermouth, Angostura Bitter, ett körsbär som garnityr och en grym bartender.

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.