Gå på bryggerivandring i Göteborg

Klicka för större karta!

I Sverige finns runt 400 hantverksbryggerier, alltså mindre bryggerier med mestadels lokal försäljning, egna idéer och en stor skara fans. Bara i Göteborg finns runt dussinet, från Jonsered i öster till Lindome i söder, ute i skärgården och naturligtvis även inne i city. Bara på Ringön finns flera stycken. Många av dom har en egen pub eller restaurang, ofta med öl som bara serveras just där vilket är ännu en anledning att besöka dom.

1. BarlindBeer


Med en bakgrund som både kemist inom läkemedelsindustrin och som miljökonsult bestämde sig Jonas Barlind för knappt tio år sedan för att låta hobbyn bli en ny karriär. Platsen var Björkö i Göteborgs norra skärgård, och är det än idag, fast nu har man vuxit och lagt till både taproom med havsutsikt, ett tvåkärlsbryggverk, åtta trycktankar och en linje för burktappning. Men målsättningen är fortfarande densamma, att brygga god öl av hög kvalitet med minimal miljöpåverkan. Idag har man runt tio öl i sortimentet, från lättöl till starkare varianter, och allt från klassisk lager, via IPA till stout.

Bryggeriet rekommenderar ett besök i deras taproom och en Ishusets lager, den gör sig så bra till utsikten. Och när man ändå är där kan det hända att det finns någon specialöl som bara finns där.

barlindbeer.se

2. Dugges


Dugges ligger ett stycke utanför Göteborg, åt Landvetter till, men har baren PilsPlantagegatan där man gärna stillar både din törst och nyfikenhet. För här kan du bekanta dig med många av Dugges för närvarande runt 35 olika öl, vare sig det gäller lager, pale ale, IPA, stout eller annat i deras både breda och personliga sortiment som ofta är resultatet av entusiastiska colabs. Ett exempel på det är flaggskeppet Tropic Thunder Sour Fruit Ale, som föddes ur ett barndomsminne om en läskande isglass, ett minne som sedan översattes till en saftig suröl tillsammans med Stillwater Artisanal.

Bryggeriet rekommenderar: Tropic Thunder Sour Fruit Ale, såklart. Ett av deras mest vågade och mest lyckade experiment, som idag kan kallas för en klassiker.

dugges.se

3. Majornas Bryggeri


Majornas Bryggeri kallar sig själva för ’ett småskaligt hantverksbryggeri’, och det är precis vad de är. Här är hantverket och ölkulturen lika viktiga som själva ölen, därför ordnar man både bryggkurser, ölprovningar, rundvandringar på bryggeriet, föreläsningar om öl och möjligheten att designa sin egen ölburk om man har något som ska firas lite extra. Och med en sådan inställning är det inte konstigt att man också brygger det mesta: pale ale, porter, Berliner Weisse, IPA, pilsner och en hel del annat. Kärt öl har många namn.
Vill man veta mer är man välkommen till deras bryggeripub vid Chapmans torg, där de förutom en vegetarisk meny också lockar med öl som bara finns att få just där, just då.

Bryggeriet rekommenderar gärna sina två trotjänare Majornas Kaparkung och Majornas Kapardrottning, två öl som man slipat på under många år.

majornasbryggeri.se

4. O/O Brewing


När Olle och Olof startade bryggeriet var ambitionen både svår och enkel; att brygga öl som var varierade, lättdruckna och -kanske viktigast- som de själva ville dricka. Nu har man runt 15 olika öl i sortimentet; Hefeweizen, Golden Ale, IPA och Pilsner, men också mer kraftfulla öl som porter och fatlagrad stout. Mycket av det säljs bara lokalt, men är man i krokarna rekommenderas ett besök på O/O BarBangatan i Majorna. Där kan man hitta det mesta.

Själva rekommenderar de att man börjar med deras Narangi IPA, en öl bryggd på humlesorterna Mosaic, Columbus och Citra. Den såg dagens ljus för nästan tio år sedan och har under åren slipats och förfinats till det den är idag, en aromrik och lättdrucken IPA.

shop.oobrewing.com

5. Odd Island


Året var 2015 och Daniel Svensson hade druckit så mycket öl ute på turné att han blev sugen på att göra eget. Nu, knappt nio år senare, är de runt ett halvdussin som brygger och säljer öl i Lindome, ett litet stycke söder om Göteborg. För närvarande har man runt sju öl i sortimentet; IPA, lager, pilsner, stout, suröl, APA, och en hel del annat. Plus ett mousserande vin på burk –Brutal Bubbles. Blir man nyfiken väntar deras tap room med öppna armar och välfyllda kranar under sommaren.

Ett tips är att börja med en rundvandring och sedan fortsätta med en ölprovning, vilket ger dig chansen att prova de unika öl som bara finns här.

oddislandbrewing.se

6. Poppels Bryggeri


Poppels bryggde sin första öl 2012, en Brown Ale, följd av en American Pale Ale, en öl som blivit en långlivad favorit. 2014 crowdsourcade man röda vinbär för att göra Imperial Saison Röda Vinbär. Succe! Inom ett par minuter var allt slutsålt. Och 2016 flyttar man från Mölnlycke till Jonsered, där man idag har ett bryggeri och en restaurang som lånar inspiration från varandra. Dessutom har man Poppels CitybryggeriVikingsgatan inne i centrala Göteborg. Både Citybryggeriet och det i Jonsered ordnar rundvandringar och provningar, och möjligheten att smaka på vad som rinner ur deras ’Brewer’s taps’, där bryggarna får prova att brygga mindre omgångar för att se hur det blir.

Bryggeriet rekommenderar gärna sin Passion Pale Ale, och när man sedan blivit bekant med lite mer komplexa smaker, kanske något ur deras Selection Series, en serie fatlagrade stouts och barley wine som har allt.

poppels.se

7. Stigbergets Bryggeri


Med bortåt 50 öl i sortimentet är Stigbergets nog ett av de större hantverksbryggerierna i Göteborg. Här brygger man det mesta som ryms under beteckningen ’löl’, som till exempel IPA, lager, pastry stout, porter, barley wine och en hel del annat, gärna fatlagrat. Det mesta brukar finnas att prova på deras bryggeri på Ringön i Göteborg, där man också kan träffa på platsbryggd öl som bara serveras här. Är man inte i Göteborg kan man hälsa på i deras kombinerade bar och restaurang Stigbergets fotGötgatan i Stockholm.

Bryggeriet rekommenderar gärna Måsen, fast egentligen heter den Scandinavian West Coast IPA, en skönt humletropisk IPA som varit med i många år.

stigbergetsbryggeri.se

8. Vega Bryggeri


Vega Bryggeri brygger öl mitt i Hisingens gamla varvshistoria, på Ringön, med utsikt över Göta Älv. Här blandar man tradition med infall och ideer, med målet att skapa öl som verkligen sticker ut. Och därför är det inte så noga vilken typ av öl man brygger, så länge det är kul och blir riktigt bra. Resultatet är en bred bukett av öl, från alkoholfritt via fruktiga ales till midnattsmörka stouts. Besöker man deras restaurang kan man förutom tio kranar med spännande variationer också beställa från menyn som är full av läckerheter från deras eget rökeri. Har du tur är det konsert när du är där.

Bryggeriet rekommenderar deras Easy IPA, en alkoholfri IPA som de slipat på i många år, och som blivit en benchmark för dom, alltså ett mått på den standard de vill hålla.

vegabryggeri.se

Björn Une är skribent, copy och textansvarig som efter mer är 20 år i resebranschen fick besök av Fru Fortuna. Hon lät hälsa att hans talanger gjorde bättre nytta på annat håll, och han är nu en nyfiken och intresserad medarbetare på Allt om Whisky. All hantverksmässig framställning av både mat och dryck intresserar storligen, och får honom att osäkra pennan.