Finn Thomson återkommer till rampljuset
Buchanan’s, McPhail’s och Grant’s är alla kända namn inom den skotska whiskyindustrin och alla är de familjer som överlevde den stora kraschen på 80-talet – familjen Thomson gjorde det dessvärre inte, men nu har de återuppstått!
Text: Henric Madsen | Foto: Finn Thomson
Historien om familjen Thomsons familjeföretag sträcker sig långt tillbaka, ända till år 1772 och dess påverkan på dagens whiskyindustri är påtaglig. Vad som började med en illegal panna i bergen runt Breadalbane växte till en butik i Perth som sedan genom decennierna utvecklades till att bli ett nav i Skottlands whiskyindustri under 1900-talets senare hälft.
Peter Thomson, som företaget då hette, var både buteljerare och blenders av whisky men också importörer av vin och annan sprit. Deras egna stora varumärke var tidigt Beneagles, en blended scotch whisky, men de utvecklade även varumärken som Old Perth, bland annat. En stor del av deras affärsmodell bestod också av att de var distributörer för destillerier från hela Skottland. Under tidigt 1980-tal ägde de rättigheterna till att sälja The Macallan i Skottland och norra England.
När den stora whiskykraschen, som senare fick namnet Whisky Loch, inträffade på 1980-talet så styckades företaget upp och majoriteten såldes. Kraschen berodde på en kombination av faktorer där det höjda oljepriset under 70-talet var en, förändrade dryckesvanor var en annan. Men den största bidragande orsaken var att det hade skett en överproduktion av skotsk whisky och till slut fanns det mer whisky i lager än vad efterfrågan någonsin hade varit. Kraschen var ett faktum och den var inte bara kännbar, i många fall – som med familjen Thomson – så var den förödande.
1991, nästan tio år efter att familjen hade sålt whiskyföretaget, så föddes Finn Thomson. Han är den nionde generationen av familjen Thomson och under hela hans uppväxt pratades det om familjens storhetstid då de skapade fantastiska blends och buteljerade ännu mer magnifika Single Malts.
– Även om whisky var en del av vår historia så jobbade ingen med det när jag växte upp, säger Finn. Min far var advokat och han ville att jag skulle gå i hans fotspår, men han gjorde ett misstag. Han lät mig följa med till domstolen när han skulle plädera och jag minns att jag tänkte att inte en chans att jag skulle vilja jobba med det här resten av livet.
Familjens historia var långt mer intressant och Finn kände att han ville jobba med det som generationerna innan hade gjort. Efter lite övertalning fick han hjälp av sin far att få en tjänst hos vinfamiljen Miguel Torres i Spanien. Finns farfar hade varit deras importör till Storbritannien under 70- och 80-talet så kontaktvägarna var korta. Efter en sommar under den spanska solen där han lärde sig en hel del spanska och det mesta om vin så var han besluten att det var inom dryckesindustrin han ville jobba, men även om han tyckte att det var spännande att jobba med vin så var det whisky som kallade.
När familjen tog det svåra beslutet att sälja sitt företag och sina rättigheter till de varumärken som de hade byggt upp samt deras distributionsavtal så var det en sak som de valde att spara inom familjen – de behöll det separata företaget som ägde alla fat med whisky som de hade i lager runt om i Skottland. Då, på 80-talet, var de flesta av deras fat fyllda med ung sprit som efter kraschen var osäljbara men idag finns fat som har fyllt både 30, 40 och 50 år och alla var från destillerier med mycket välkända namn. En flytande tidskapsel som också hade stigit avsevärt i värde under decennierna.
– Jag hade långa samtal med min farfar om hur han tänkte när han drev familjeföretaget på sin tid och mycket av hans idéer och tänk applicerade jag direkt på vår nya verksamhet.
Som en del av finansieringen för att starta upp det nya företaget beslutade de att de skulle sälja några av dessa fat, och det krävdes inte många innan de hade nått sitt finansiella mål.
– Jag vill inte säga vad det var för fat vi sålde, men de var gamla och höll en makalös kvalitet av några av de mest välkända namnen bland destillerier, säger Finn hemlighetsfullt.
Som en oberoende buteljerare var de ändå i en ytterst märklig sits. De fat de hade att tillgå var för gamla och skulle bli för dyra att sälja till kunder så i stället har de valt att köpa in en del yngre fat där whiskyn är tio till femton år.
– Det är få förunnat att ha för mycket av gammal whisky på lager men så är fallet för oss, säger han. Det är en ära och ett privilegium att nu kunna fortsätta att axla familjens arv, säger Finn avslutande.
Sedan våren 2024 finns Finn Thomson Whisky att tillgå i Sverige genom den svenska importören Melmacs Liquids AB.