Världsrekordprovning i Malmö – Symposion fyller 30 år

Det var någonting alldeles osannolikt. Vad var det egentligen som hände? Vad var det vi var med om? Vi som var där såg med oförstående blickar på varandra när vi samlades på Bishops Arms efteråt. Det som hände i Malmö för några veckor sedan måste varit världens bästa provning någonsin.

Text: Hasse Nilsson | Foto: Pelle Wahlgren

Det var Malmöföretaget Symposion som firade sina 30 år som importör och som en del i detta hade man bjudit in till jubileumsprovning i Malmö. Så här några veckor senare sitter den här skribenten och letar efter orden.

Familjen Kuuttanen och familjeföretaget Symposion sökte sig tidigt till dryckesvärlden och när importförbudet upphävdes vid Sveriges EU-inträdet var manegen krattad och Systembolagets första order till en privat importör gick till Symposion.
– I och med att vi började så tidigt kunde vi etablera kontakter med producenter som hjälpte oss att bygga upp whiskyintresset i Sverige. Något sådant intresse existerade knappast för 30 år sedan. Vi tredubblade faktiskt det totala utbudet av singelmalt på Systembolaget redan första månaden, berättar Thomas Kuuttanen.

Tack vare de tidiga kontakterna och en växande vänskap mellan familjen Kuuttanen och producenterna etablerades affärsrelationer som man fortfarande vårdar och utvecklar. Producenterna tyckte om att jobba med familjen, som hade en sådan passion och intresse, och därför fick man också förtroendet och möjligheter att tidigt köpa in det där lilla extra när tillfällena dök upp. Många av de rariteter och svårfångade buteljeringar som då förvärvades kom att användas på spektakulära provningar, men en och annan extra sällsynt dyrgrip lades undan i Symposions paradiskällare.

Thomas Kuuttanen med lunchwhiskyn – Springbank Local Barley 1966.

Man kan förmoda att Thomas Kuuttanen gått den gamla stentrappan ner till den där hemliga källaren många gånger och att han kastat längtansfulla blickar på whisky från 1800-talet, fingrat på de dammiga buteljerna med vaxade halsar, och tänkt att, ”en dag ska jag dricka de där”. Nu kom dagen. 30-årsfirandet var tillfället han längtat efter.
– När vi började planera för den här provningen för ett par år sedan var min tanke att göra något som aldrig hade gjorts. Jag följde med i budgivningar långt upp över min budget, visst blev jag fartblind några gånger, men vissa flaskor kunde jag inte tänka mig att vara utan, säger han.

Thomas ropade bland annat in en flaska av den legendariska svenska whiskyn Skeppets Whisky och den omtalade singelmaltwhiskyn som förra året hittades bakom en vägg på Blair Castle i Skottland. Flaskorna kunde dateras till 1833 och dokumentationen styrkte att de buteljerades 1841 i samband med nytillträdda drottning Victorias besök på slottet.

Under våren och sommaren växte samlingen med ultraexklusiva rariteter och några veckor innan provningen stod det 37 magnifika flaskor på parad på Thomas arbetsbord. Det samlade dagsvärdet på källarfynden och auktionsinropen var det klokast att inte räkna på.
– Det blev en rejäl förlust på kalaset, men det var det sannerligen värt, 30 år fyller man bara en gång och vill man skapa minnen för livet så ska man inte hålla igen.

Helena Hugo och Maja Kozul var några av deltagarna.

Minnen för livet blev det sannerligen för de femtiotalet whiskyentusiaster som hängde på låset och bokade provningen när chansen dök upp.
– Det här kommer jag att prata om resten av mitt liv, det slår allt jag varit med om och allt jag kommer att vara med om inom whisky, säger Pelle Wahlgren; och som författare till dessa rader som snart ägnat 30 år av sitt yrkesliv åt whisky kan jag bara hålla med. Det finns en tid före och efter denna provning

Vad var det då som deltagarna fick vara med om den där oktoberlördagen på Folk, Mat och Möten i Malmö?

Från början visste ingen vad som väntade. I vanlig ordning inom magiska klubben hade det mesta hemlighållits, men man anande vad som väntade redan vid välkomnandet med vibrerande säckpipor och en 26-årig Springbank specialbuteljerad för 30-årsjubileumet. Folk, Mat och Möten kan verkligen konsten att ta hand om sina gäster. Provningssalarna låg vägg i vägg och förflyttningarna mellan flighter, luncher, middagar och mellanakter gick med klockren precision. En särskild artikel skulle också kunna ägnas åt maten och vinerna. Men Johnny Persson och hans personal på Folk, Mat och Möten får hyllas på andra sätt.

Den första flighten som dukades upp var whisky från de så kallade ”hidden five”. De singelmaltwhiskydestillerier som byggdes under mitten av 1900-talet som små kortlivade malt-öar inom de stora grainwhiskyfabrikerna. I dag tillhör dessa de allra svåraste flaskor att få tag på. Kinclaith 1967, Inverleven 1969 och Ben Wyvis 1972, är det sannerligen inte många som har provat. Om ett Symposionbesök på grain whiskydestilleriet Invergordon kunde för övrigt whiskyprofilen Mikael Weisz berätta då han med fräckhet och klädsam klumpighet lyckades få prova new make ifrån Ben Wyvis.

De olika flighterna försiggicks inte av presentationer och Powerpoints, i stället var det Symposion och deltagarna själva som berättade minnen och anekdoter från sina whiskyliv och kring whiskyn man provade.

Den andra flighten var enbart svensk whisky. Då ställdes de allra första körningarna från Hven och High Coast mot värstingen Skeppets Whisky från 1970. Mycket få av deltagarna hade provat Skeppets tidigare, men alla kände såklart till skrönorna om hur odrickbar den skulle vara. Dessa skrönor kom helt på skam, Skeppets från 1970-talet stod sig mycket bra i konkurrensen och myten om dess uselhet kunde mangrant avfärdas. Efter jubileumsprovningen finns det bara fem kända exemplar kvar av Skeppets Whisky, varav tre på Spritmuseum i Stockholm. Det var särskilt intressant att prova Skeppets mot High Coasts och Hvens tidigaste destilleringar. De imponerade också var för sig.

Efter en lunch med Springbank Local Barley 1966 som måltidsdryck väntade en av dagens höjdpunkter. En fullkomligt magnifik flight med idel 30-talswhisky från Gordon & MacPhail. Glasen fylldes av Macallan 1937, Strathisla 1937, Mortlach 1936, Glenlossie 1938 och Linkwood 1938. Därefter höjdes ribban ytterligare när en Linkwood 1898 buteljerad på 1920-talet skulle avsmakas. Att det var ljuv musik för läckergommar kan kort och gott intygas.

Dagen fortsatte sedan på den inslagna vägen med whiskies från 1940-tal och 50-tal. Det radades upp Talisker 1947, Highland Park 1952, Bunnahabhain från 1948. En oemotståndlig Royal Brackla från 1924 buteljerad för den japanska kejsaren Hirohitos 60-årsdag. Det kom Port Ellen från 60-talet, Brora, Ardbegs från det stora året 1974, fler Port Ellen, Caol Ila 1965, Nikka från nio decennier, och så vidare, och så vidare, allt kan helt enkelt inte nämnas.

Thomas Kuuttanen med Blair Castle 1833. Peter Kuuttanen skymtas också i bakgrunden.

Dagens mest exceptionella whisky var tveklöst världens äldsta dyrgrip. Whiskyn som hittades på Blair Castle med 1833 som destillationsår. Den serverades passande nog i en mellanakt som tillbehör till en Tarte Nobel. Vad annars?
– Det var en förvånade vital whisky, 60,3 % kändes smått oförklarligt, de vaxade halsarna måste har gjort flaskorna till hermetiskt täta tidskapslar. Men den var verkligen god, enastående, och som upplevelse överträffade den såklart allt man provat tidigare, tyckte Charbel ”Chabbe” Daoud från Ardbeg Embassy.

Kockarna som skapade middagen tillsammans med kvällens måltidsdryck.

Kvällen avslutades med en hejdundrande jubileumsmiddag med whisky och viner och vi som var med satt lyckligt leende och gratulerade varandra till att vi varit med om något alldeles otroligt, som om alla whiskygudar hade kommit på besök. Symposion är nu innehavare till världsrekordet i exklusiv och underbar whiskyprovning, ett rekord som blir lika svårt att slå som när Armand Duplantis tar åtta meter i första försöket. Grattis till de 30 åren!

Peter, Valdemar och Thomas Kuuttanen med jubileumstårtan!

Hela listan på det som provades

VÄLKOMSTWHISKY
Springbank 26 Years Old, Symposion 30th Anniversary, Single Bourbon Cask, Springbank Distillery, 51,4%

FLIGHT 1
Kinclaith 1967 Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail, 40%
Ben Wyvis 1972 Single Cask Strength (1999), Ben Wyvis Distillers, 43,1%
St Magdalene 1965 Connoisseurs Choice (1990), Gordon & MacPhail, 40%
Dumbarton 1969 Single Sherry Hogshead (2002), Cadenhead, 51,2%

FLIGHT 2
Spirit of Hven 2008, Bottle 1 of 1, Spirit Run 1, New Make, Spirit of Hven Distillery, 59,1%
Spirit of Hven 2008, Bottle 1 of 1, Batch 3-12, Whisky Cask, Spirit of Hven Distillery, 43%
Skeppets Whisky (1970), AB Vin & Spritcentralen, 40%
High Coast 2010, Bottle 1 of 1, Batch 1-7, 1st Fill Bourbon. Box Distillery, 67,4%

LUNCHWHISKY
Springbank Local Barley 1966 Single Bourbon Cask (1997), Springbank Distillery, 52,1%

FLIGHT 3
Macallan 1937 Sherry Wood, Gordon & MacPhail, 40%
Strathisla 1937 Sherry Wood, (1972) Gordon & MacPhail, 43%
Mortlach 1936 Sherry Wood, Gordon & MacPhail, 40%
Glenlossie 1938 Sherry Wood, (1982) Gordon & MacPhail, 40%
Linkwood 1938 Sherry Wood, (1983), Gordon & MacPhail, 40%

MELLANAKT 1
Linkwood 1898, Ian Grant & Co, 40,7%

FLIGHT 4
Arran 25 Years Old ”Year One” (2020), Arran Distillery, 46%
Highland Park 1952 Sherry Wood (1996), Gordon & MacPhail, 40%
Talisker 1947 Sherry Wood, (1983), Gordon & MacPhail, 40%
Bunnahabhain 1947 Sherry Cask (1975), Matthew Gloag & Son, 42,8%
Laphroaig 1968 Sestante Thistle (1985), Gordon & MacPhail, 40%

MELLANAKT 2
Blair Castle 1833 Single Malt (1841), 61,3%

FLIGHT 5
Glen Grant 1966 The Queens Award, Sherry Cask (2013), Gordon & MacPhail, 45%
Benromach 1998 Cask no 1 (Prince Charles’) 1st Fill Sherry, Benromach Distillery, 60,1%
Royal Brackla 1924 Sherry Wood (1984), Royal Brackla Distillery, 40%
The Nikka IX Nine Decades, The Nikka Whisky Co, 48%

FLIGHT 6
Tomatin 1967 Single Sherry Cask (2000), Vintage Malt Whisky Co, 43%
Port Ellen 1983 Cooper’s Choice (1997), Vintage Malt Whisky Co, 43%
Caol Ila 1994 Symposion 30th Anniversary, Single 1st Fill Sherry Cask (2024), Gordon & MacPhail, 56,7%
Caol Ila 1965 Private Collection, Sherry Single Cask (2002), Gordon & MacPhail, 45,6%
Ardbeg 1974 Connoisseurs Choice (1997), Gordon & MacPhail, 40%
Ardbeg 1965 Connoisseurs Choice (1983), Gordon & MacPhail, 40%

FÖRDRINK
Nikka Old Fashioned

MIDDAGSWHISKY
Brora 1972 Connoisseurs Choice Sherry Wood (1993), Gordon & MacPhail, 40%
Port Ellen 1969 Connoisseurs Choice Sherry Wood (1985), Gordon & MacPhail, 40%
Benromach 1972 Single Sherry Cask (fatprov 2024), Benromach Distillery, 54,6%
Glenfarclas 1994 Bottle 1 of 1 for Symposion’s 30th Anniversary, Single Sherry Cask (2024), Glenfarclas Distillery, 51,7%.

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.