2024 års Franz Heiss stipendiater
Franz Heiss föddes i Bayern, men hamnade så småningom i Sverige, där han kom att bli ett stort namn inom bryggerinäringen. Som delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier var han en av de som stöpte om den svenska bryggerivärlden under andra halvan av 1800-talet.
Det var hans son, Franz Paul d.y. som instiftade stipendiet, eller stipendierna, för det är två stycken: Stora Stipendiet som bara öppet för anställda hos någon av Sveriges Bryggeriers medlemmar, och Lilla Stipendiet, som är öppet för vem som helst.
För bägge stipendierna gäller att de ska användas till studiehjälp i ämnet ölbryggning, men sedan är det fritt. Tidigare stipendiater har bland annat ägnat sig åt glutenfri öl, ekologisk öl, humleodling, logistik och framtidens bryggeriprodukter.
Stora Franz Heiss-stipendiet gick till Robin Bengtsson, livsmedelsmikrobiolog på Spendrups. Detta ger honom möjlighet att, vid sidan av jobbet på Spendrups, gå Master Brewery-kursen på UC Davis i USA, för att underlätta arbetet på labbet och för att lära sig ännu mer om bryggeribranschen.
Lilla Franz Heiss-stipendiet går till Arvid Lindmark Måsbäck, civilingenjör inom livsmedelsteknik. Efter att tidigare ha jobbat inom bryggeribranschen jobbar han nu med växtbaserade mejeriprodukter, men planen är att läsa ’General Certificate in Brewing’, samt ’Diploma in Brewing’ på The Institute of Brewing and Distilling. Sedan vill han tillbaka till bryggeribranschen, där kombinationen av civilingenjör och bryggeriutbildning kommer vara en stor tillgång.
Allt om Whisky och Öl gratulerar bägge stipendiaterna.