Boon Millésime 2023 till Sverige

Och naturligtvis kommer den från Brouwerij Boon, drivet av Frank Boon, som i mitten av nittiotalet var den som sägs ha räddat denna unika och mycket speciella öltyp, en öltyp som kräver mer tid och kunskap än de flesta andra.
Processen börjar med att de träkar där brygden ska jäsa öppnas så att luften får fri tillgång till ölen. Med luften följer de naturliga jästorganismer som är unika för Pajottenland, det enda område där man får använda beteckningen lambic, som alltså är grunden för det som sedan blir Kriek. För först ska denna lambic jäsa och mogna, en process som kan ta flera år. Sedan bestäms om det ska bli en gueze eller en kriek.
I detta fall, Boon Millésime 2023, har man sedan blandat lambicen med Schaarbeekse-körsbär, för att få den rätta balansen mellan sötma och syra innan buteljering och den sekundärjäsning på flaska som låter ölen utveckla ännu fler smaknyanser. Som en bonus skapar flaskjäsningen en osannolikt lång hållbarhet, med ett bäst före-datum i februari 2044.
Alltså en öl som ska njutas i lugn och ro, med eller utan tilltugg, så att man verkligen kan uppskatta alla finstämda nyanser och den mjuka balansen mellan sötma och syra.

Boon Millésime 2023

Alkoholhalt: 6,5%
Nr: 1043401
Volym: 75 cl
Pris: 159 kr

Lanseringsdatum: 22 november

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.