Dr Kirstie McCallum – Master blendern som jagar nya smaker
Dr Kirstie McCallum har jobbat med whisky i över tjugo år och chansen är stor att just du har njutit av någon av hennes skapelser. Idag är hon Master Blender på Whyte & Mackay med fokus på specialutgåvor och spännande kreationer.
Foto: Springwine AB, Whyte & Mackay
Hon är född, uppvuxen och bor fortfarande i Glasgow och hennes glaswegian är så där härligt bred och djup så man ibland får tänka till om man verkligen förstod vad hon sade. Och detta är något hon är blixtsnabb på att upptäcka.
– Jag ser att du har svårt att förstå vissa ord i min dialekt, men då ska du veta att jag försöker prata så tydligt jag kan, skrattar hon med ett bubblande skratt.
Om man blickar tillbaka på hennes karriär hittills så är det en svindlande resa genom en rad av Skottlands kända destillerier. Med en examen i analytisk kemi från universitet började hon jobba på labbet hos Port Dundas i Glasgow. En stor del av arbetet gick ut på att, förutom att kemiskt analysera råspriten, även bedöma den utifrån doft och smak. Detta gjorde att hon utvecklade både sin känsla för doft och sina smaklökar. Efter Port Dundas började hon hos Chivas Brothers och kvalitetssäkrade deras blends innan buteljering.
– Allt skedde ganska lättsamt och odramatiskt, säger Kirstie. Jag utvecklades sakta men säkert och fick hela tiden större och större ansvar vilket gjorde att jag också utvecklades som person och vågade tro på mig själv mycket mer. Att det jag doftade och smakade stämde med vad de andra i teamet runt omkring tyckte.
Hon bytte bana under några år och jobbade med gin hos Allied Distillers och det var även där som hon lärde sig hur man destillerar, och alla processer som det innefattar.
– Efter sju år hos Allied så var det dags för whisky igen och jag började jobba på Burn Stewart och fick lägga mina vantar på Bunnahabhain, Deanston och Tobermory, berättar hon. Där fick jag jobba med Ian MacMillan som lärde mig otroligt mycket.
En dag insåg hon att under hela sin karriär så långt hade hon jobbat i labb och blandat whisky, men hon visste inte egentligen vad konsumenterna ville ha. Så hon bad att få byta roll till att vara Brand Ambassador för Burn Stewarts produkter. Detta gjorde att hon fick ge sig ut i världen och prata whisky med konsumenter runt om i hela världen.
– När jag hade fått en bild av vad de olika marknaderna eftersökte och insåg vad konsumenterna ville ha så bytte jag roll ännu en gång och blev Master Blender hos Distell International, de hade köpt Burn Stewart vid det här laget.
Efter ytterligare några år var det dags för något nytt igen och hon var något år hos Glen Moray och även hos Halewood Distillery. Men sedan oktober 2023 jobbar hon på Whyte & Mackay som Master Blender tillsammans med andra namnkunniga whiskypersonligheter som Gregg Glass och Richard Paterson.
– Även om Richard påstår att han ’dragit sig tillbaka’ så är det inget han meddelat oss, skrattar Kirstie. Richard jobbar lika hårt som han alltid har gjort.
Hos Whyte & Mackay ingår hon i det team av blenders som ger det sista godkännandet av all whisky som buteljeras inom företaget men hon har något mer fokus på specialutgåvor och nya spännande kreationer.
– Ett sådant projekt som vi jobbade med förra året var Jura Sherry Cask som lanserades exklusivt på den svenska marknaden, berättar Kirstie. Det är ju en otrolig whisky där vi verkligen lyckades tämja Juras lätt kalkiga karaktär med magiska sherryfat. Den är jag otroligt nöjd över.
Det senaste projektet som hon och hennes kollega, tillika Whisky Maker på Tamnavulin, Kirsty Hodge, har tagit fram är Tamnavulin Port Cask. En ny standardbuteljering som kommer att ingå i destilleriets core range.
– Tamnavulins destillat gifter sig otroligt väl med ex-vinfat och dessa mustiga Tawny portvinsfat är inget undantag, säger hon. Det är en fruktig och stor whisky som verkligen visar vad Tamnavulin kan vara om man använder rätt fat och jag älskar verkligen jakten på nya smaker och dofter. Jag hoppas att alla i Sverige älskar den lika mycket som jag.