En palett av smaker – Planteray Single Casks 2024

Planteray släpper nu årets buteljeringar av sin hyllade Single Cask-serie! Detta koncept lanserades för första gången i början av 2010-talet och har varit ett banbrytande steg inom romvärlden. Alexandre Gabriel, ägare av Maison Ferrand, var en av de första att introducera trippellagring av rom. Varje rom mognar vanligtvis först i tropiskt klimat innan den transporteras till Frankrike för ytterligare lagring i ex-cognacsfat. Slutligen får rommen sin unika karaktär genom en sista lagring på specifika fat som ger en djup och särskiljande smakprofil.

Årets utgåvor har lagrats med inspiration från denna mångåriga tradition och innefattar åtta, varav vi har provat fem, exklusiva romsorter med kreativa fatval. Varje variant har genomgått en avslutande lagring på fat med unika ursprung, som exempelvis Amaronevin, Pedro Ximénez-sherry, kaffelikör och Choya Umeshu.

Planteray Single Cask 2024 Spain 2012 Pedro Ximénez cask

Denna rom från Spanien har fått en finish i fat som tidigare lagrat det söta sherryvinet Pedro Ximénez, ofta förkortat PX. Det är en vit druva som används främst för att framställa söta sherrys i Jerez, Spanien. Denna sherry har en unik karaktär, eftersom druvorna vanligtvis soltorkas innan vinifiering, vilket koncentrerar sötma och smak. PX-sherryn är känd för sin mörka, nästan sirapslika konsistens och intensiva smaker av russin, fikon, choklad och karamell. Vinet används ofta som dessertvin eller som smakförstärkare i cocktails och andra drycker. Med sin komplexitet och fyllighet har Pedro Ximénez blivit en favorit bland sherryälskare världen över.

Först lagrad 11 år och 4 månader i Spanien på fat som tidigare innehållit bourbon och sedan 8 månader på fat som tidigare innehållit Pedro Ximénez-sherry.

Vi provar:

Doften öppnar med en mjuk, söt karaktär som balanserar med Plantereyns klassiska cognacssignatur. Bränt socker och crème Brûlée för tankarna till en dessert som bryts av med solvärmda ektoner och en lätt, överraskande nyans av svag rökighet. Smaken är stram och elegant, med fint tyglade tanniner och en tydlig apelsinzest som ger en friskhet mitt i det fylliga uttrycket. Avslutningen bjuder på en svalkande hint av mint och lätta vinösa toner som ger en lång och balanserad eftersmak, vilket rundar av upplevelsen på ett sofistikerat sätt.

Alkoholhalt: 42,5 %
Nr: 84063
Volym: 70 cl
Pris: 1199 kr

Planteray Single Cask 2024 Barbados 2016 Amarone cask

Här har rom från Barbados fått en finish i fat som tidigare lagrat den klassiska vinet Amarone från Valpolicella i Veneto, Italien. Det framställs genom att druvorna (Corvina, Rondinella och ofta Molinara) torkas i flera månader innan jäsning, en metod kallad appassimento. Torkningen koncentrerar socker och smak, vilket resulterar i ett vin med hög alkoholhalt och rik smakprofil av mörka bär, körsbär, choklad och kryddor. Amarone är ofta torrt trots sin intensiva fruktighet och kan lagras länge, vilket utvecklar dess komplexitet. Det är populärt till smakrika rätter och ost, eller som ett njutningsvin att avnjuta långsamt.

Först lagrad 5 år på Barbados på fat som tidigare innehållit bourbon, sedan 2 år i Frankrike på fat som tidigare innehållit cognac och avslutningsvis 1 år på fat som tidigare innehållit amaronevin.

Vi provar:

Doften inleder med en sötma som balanseras av tydliga vinösa toner och en lätt syrlighet, vilket skapar en frisk känsla av körsbär. Smaken är vinös och lätt kärv, med svaga tanniner som ger en subtil strävhet, medan sötman förblir närvarande utan att dominera. Avslutningen är medellång med runda, mjuka fattoner som smälter samman med den vinösa karaktären och en behaglig hint av sötma, vilket ger en elegant och harmonisk avslutning.

Alkoholhalt: 45,1 %
Nr: 84037
Volym: 70 cl
Pris: 949 kr

Planteray Single Cask 2024 5 Years Single Cask Jamaica Dry Curaçao cask

Årets ’Wild Card’ går till denna rom som fått en finish i fem år på fat som tidigare lagrat Dry Curaçao. Det är en klassisk, torr likör gjord på skal från bittra Laraha-apelsiner som växer på ön Curaçao i Karibien. Denna likör har sin grund i det nederländska arvet från ön och framställs genom att apelsinskalen torkas och sedan destilleras för att frigöra smakerna. Smakprofilen är en komplex blandning av citrus, kryddor och ibland en lätt sötma. Dry Curaçao används ofta som en viktig ingrediens i cocktails som Sidecar och Mai Tai, där den tillför en balanserad citrusnot och fyllighet utan att vara överdrivet söt.

Först lagrad 5 år på Jamaica på fat som tidigare innehållit bourbon, sedan 8 månader på fat som tidigare innehållit Ferrand Dry Curaçao.

Vi provar:

Doften överraskar med en udda och oväntad kombination där en tydlig apelsinton blandas med mandel och inslag av vanilj. Smaken tar ytterligare ett steg från den traditionella Planterey-profilen; här möts man av en distinkt torrhet som bryter mot förväntningarna. Avslutningen är kort, torr och lätt spritig, vilket förstärker ett ungdomligt intryck. Helhetsintrycket är excentriskt, och ”udda” blir ledordet – en smakprofil som kanske vågar lite för mycket för den klassiska konnässören.

Alkoholhalt: 46,9 %
Nr: 84401
Volym: 70 cl
Pris: 1199 kr

Planteray Single Cask 2024 Fiji 2004 Choya Umeshu cask

Årets största överraskning måste vara denna rom från Fiji som fått en finish på fat som tidigare lagrat den japanska likören Choya Umeshu. Likören är gjord på umefrukten, en sorts japansk plommon med en unik balans av syra och sötma. Choya är ett av de mest kända märkena inom umeshu-produktion och är uppskattat för att följa traditionella metoder där umefrukten lagras med socker och sprit, ofta shochu eller sake. Resultatet är en aromatisk likör med smaker av honung, mandel och stenfrukt. Umeshu kan njutas ren, över is, eller som en del av cocktails.

Först lagrad 17 år på Fiji på fat som tidigare innehållit bourbon, sedan 2 år i Frankrike på fat som tidigare innehållit cognac och avslutningsvis 1 år på fat som tidigare innehållit umeshu.

Vi provar:

Doften är stor och inbjudande med en intressant kombination av sälta och mineralitet som blandas med en krämig sötma och fruktighet. Ett subtilt inslag av mörk choklad bidrar med djup och en lätt syrlighet som balanserar helheten. Smaken är fyllig och komplex, där den runda fruktigheten möter en pepprig krydda som ger en behaglig värme. Avslutningen är lång och håller kvar både syrlighet och fyllighet, vilket ger ett robust och välbalanserat avslut.

Alkoholhalt: 48,5 %
Nr: 84039
Volym: 70 cl
Pris: 1499 kr

Planteray Single Cask 2024 Fiji 2019 Coffee Liqueur cask

Kaffelikör är en söt likör gjord på kaffe, ofta med tillsats av sprit som rom eller vodka för att ge en djup, rik smak. Den framställs genom att kombinera kaffebönor, socker och sprit, vilket skapar en dryck med tydliga toner av kaffe och ofta inslag av choklad och vanilj. Kaffelikör är mångsidig och används både som en digestif och i cocktails som Espresso Martini och White Russian. Bland de mest kända märkena är Kahlúa och Tia Maria, men kaffelikörer finns i många varianter med olika smakintensitet och sötma.

Vi provar:

Doften är inbjudande söt med en diskret ton av kaffe som kompletteras av mjölkchoklad och nötiga inslag, vilket skapar ett mjukt och harmoniskt första intryck. Smaken är len och söt, med en subtil kaffebeska som ger djup utan att ta över. Ett lätt inslag av fat bidrar med en extra dimension, vilket rundar av smaken på ett balanserat sätt. Avslutningen är lång och behaglig, där den svaga kaffebeskan dröjer kvar tillsammans med en fruktighet som ger en frisk avslutning.

Först lagrad 4 år på Fiji på fat som tidigare innehållit bourbon, 5 månader i Frankrike på fat som tidigare innehållit cognac och avslutningsvis 7 månader på fat som tidigare innehållit kaffelikör.

Alkoholhalt: 45,3 %
Nr: 84038
Volym: 70 cl
Pris: 999 kr

 

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.