Selected malts Balmenach är tillbaka

Det är många som undrat när Selected Malts ska släppa en uppföljare till den Balmenach de släppte i januari i år. Nu har vi äntligen svaret: 15 oktober.

Saken är den att det mesta av destilleriets whisky hamnar i blends. Över hälften säljs vidare i bulk, och resten går i stort sett till ägarnas egna blends. Så går det när man producerar en tung, smakrik – somliga skulle säga skitig – whisky som lyfter vilken blend som helst. Det är en av anledningarna till att Balmenach inte släppt någon whisky i eget namn på över tjugo år.
Men ett och annat fat letar sig ut till buteljerare som lagrar och sedan säljer whiskyn under eget namn. Som i det här fallet, där Selected Malts lagrat whiskyn på ett First Fill Olorosofat i 11 år, innan de tappade upp den på 424 flaskor.

Det märks att denna Old School whisky trivs i sherryfat. Med en lång jäsning och sedan i stort sett manuell destillering i förhållandevis små pannor så får man en whisky med massor av karaktär som gifter sig väl med sherrynoterna av russin, apelsin och nötter, noter som sedan blir än tydligare i smaken, där man också kan ana vanilj, torkad frukt och citrus.

Selected Malts Balmenach 2013, vol. 2

Alkoholhalt: 54,1 %
Nr: 84421
Volym: 50 cl
Pris: 749 kr
Lanseringsdatum: 15 oktober

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.