Ron Barceló – det flytande guldet från Dominikanska Republiken

För att berätta historien om Ron Barceló rom måste vi gå tillbaka över 90 år i tiden. År 1929 anlände en ung man vid namn Julián Barceló från Mallorca till Santo Domingo i Dominikanska Republiken, med målet att skapa den bästa rommen världen någonsin skådat.

Han grundade Barceló & Co och påbörjade snabbt sin romproduktion. Inom kort fanns hans produkter i hela Dominikanska Republiken. Julián arbetade outtröttligt med att förfina sin rom, och det var först 1950 som han nådde fram till det perfekta receptet och kunde lansera Ron Barceló i större skala.

De första produkterna var en vit rom, Barceló Blanco, och en lätt lagrad variant, Barceló Dorado. Dessa blev omedelbara försäljningssuccéer tack vare deras höga kvalitet, vilket uppskattades av kunderna.

1970 lanserades en lagrad rom, Barceló Añejo, och fyra år senare överlämnade grundaren Don Julián Barceló företaget till sin brorson Miguel Barceló. Med ännu större ambitioner än sin farbror utvecklade Miguel en ny rom, Ron Barceló Imperial, som lanserades 1980.

Ron Barceló Imperial blev snabbt landets främsta premiumrom. Efter ett decennium kände Miguel och företaget sig redo att introducera denna rom för världen, då produkterna hittills endast funnits tillgängliga i Dominikanska Republiken.

De beslutade sig för att samarbeta med spanska affärsmän som hade stor erfarenhet av att lansera viner och spritdrycker internationellt. Dessa spanska entreprenörer grundade företaget Ron Barceló SLR och 1990 blev Barcelós rom äntligen tillgänglig internationellt. Vid 2006 hade de redan expanderat till över 25 olika marknader.

Samma år köpte Ron Barceló SLR hela företaget i Dominikanska Republiken. Trots ägarbytet fick den tredje generationen av Barceló-familjen en självklar plats i den nya styrelsen, en position de fortfarande innehar idag.

Efter ägarförändringen introducerades flera nya buteljeringar på marknaden, bland annat Barceló Gran Añejo, som snabbt blev en storsäljare på Systembolaget.

Ron Dominicano – En Nationell Produktionsstandard

För att säkerställa kvaliteten och det historiska ursprunget för rom från Dominikanska Republiken, har regeringen, i nära samarbete med Barceló, utvecklat en produktionsstandard som alla romproducenter på ön följer.

Denna standard, känd som Ron Dominicano, ställer krav på att all romproduktion måste ske i landet för att få bära namnet. Sockerrören ska skördas och jäsas på plats, och juicen destilleras på ön. Därefter måste rommen lagras i ekfat i minst ett år innan den får säljas som rom från Dominikanska Republiken. Barceló, som varit drivande i att etablera denna standard, uppfyller självklart dessa krav till punkt och pricka.

Alcoholes Finos Dominicanos – Destilleriet

Alcoholes Finos Dominicanos (AFD) är ett toppmodernt destilleri som stod färdigt 2010. Detta projekt är ett resultat av ett samarbete mellan den dominikanska staten, EU och de ledande romproducenterna Ron Barceló och Yazoo.

Historiskt har romindustrin producerat stora mängder avfall som inte har hanterats på bästa sätt. År 2007 insåg man att något behövde göras för att göra branschen mer hållbar. Beslutet togs att bygga ett modernt och miljövänligt destilleri, och efter två års byggtid kunde de 2009 börja med provdestillering. Året därpå var destilleriet i full produktion. Den färdiga spriten, med en alkoholhalt på 96%, levereras därefter till Barceló för att lagras på fat.

Barceló odlar sina sockerrör på egna fält som har näringsrik jord med låg svavelhalt. I sin romproduktion använder de endast juicen från sockerrören. Efter skörden transporteras rören till destilleriet, där de krossas för att utvinna juicen. Resterna används som biomassa i destilleriet.

All koldioxid som genereras i destilleringsprocessen samlas upp i stora tankar och säljs vidare till läskedrycksproducenter som använder den för att kolsyra sina drycker. Restvattnet från destilleriet behandlas och renas innan det återanvänds för bevattning på sockerrörsfälten.

Ett Perfekt Klimat för Lagring

Barceló menar att de har de bästa förutsättningarna för att lagra rom. Destilleriet och deras lager ligger i San Pedro De Macoris-regionen, där temperaturen ligger runt 30 grader året om och luftfuktigheten är hög. Detta klimat innebär att ett års lagring här motsvarar ungefär fyra år i ett svalare klimat.

För att säkerställa kvaliteten provas alla fat kontinuerligt. De fat som är redo för buteljering blandas i rostfria tankar där de får ”gifta ihop sig” under några dagar. När Barcelós Master Blender har provat och godkänt batchen, skickas rommen till deras egen buteljeringsanläggning för att förpackas och distribueras.

Rare Blends Collection

Rare Blends Collection från Ron Barceló är en exklusiv samling av premiumrom som tillhör varumärkets mest högkvalitativa och unika sortiment. Denna kollektion är utformad för romkännare och entusiaster som uppskattar komplexitet, rik smak och hantverket bakom romproduktion.

I Rare Blends Collection ingår olika specialutgåvor och begränsade upplagor av rom, som ofta genomgår särskilda lagringsprocesser i utvalda fat. Dessa kan inkludera fat som tidigare använts för andra typer av sprit eller vin, exempelvis bourbon och sherry, för att skapa unika smakkombinationer. Rommen i denna samling lagras i flera år under noggrant övervakade förhållanden för att uppnå en djup och raffinerad karaktär.

Barceló Maple Cask

Barceló Imperial Maple Cask ingår i Rare Blends Collection och har först lagrats på amerikanska ekfat som tidigare använts för bourbon, och därefter fått en avslutande lagring i fat gjorda av lönn.

Doften inleds med tydlig mörk choklad och lite mer återhållsamma toner av kaffebönor. Det finns en syrlig fruktighet i bakgrunden som för tankarna till plommon och körsbär. En snygg vaniljton genomsyrar hela rommen och en lätt touch av fat finns med i bakgrunden.

Smaken är rund med choklad, vanilj och med en fruktighet som helt klart drar åt sockrade körsbär. Det finns en snygg kryddigheten från faten och banne mig om man inte anar en viss ’kladdighet’ från lönnfaten – eller så är det något vi inbillar oss.

Eftersmaken är medellång med tydlig frukt och vanilj följt av en avklingande fatnot.

Betyg: 8,8/10

Barceló Maple Cask

Nr: 84337
Volym: 70 cl
Pris: 529 kr
Alkoholhalt: 40 %

 

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.