Dags för mindre flaskor på bordet

Mindre flaskor är fina att ge bort och lätta att ta med sig på utflykten.

Under de senaste åren har fler och fler röster höjts för att man vill ha mindre volym på flaskorna på Systembolaget. Inom vinvärlden är det utbrett med halvflaskor men inom whisky så har utbudet varit starkt begränsat – något som nu börjar förändras.

Text: Henric Madsen    Foto: Glen Scotia Distillery

En av de saker som driver många av oss whiskyälskare är nyfikenhet. Man vill prova nya utgåvor för att hitta spännande dofter och smaker. Men vi är samtidigt oerhört selektiva och väljer våra köp med omsorg, helst vill vi också gärna prova whiskyn innan vi köper en hel flaska. Det är det som gör att man gärna besöker mässor, går på provningar eller att man samlar vännerna där hemma för att tillsammans utforska en ny buteljering.

Fler och fler har ställt frågan varför inte utbudet på mindre flaskor är större på Systembolaget. De vill helt enkelt inte köpa en hel flaska för dyra pengar för att sedan upptäcka att de inte tyckte om just den sorten.

Glen Scotia Single Malt Double Cask

Ett destilleri som nu satsar på mindre flaskor i Sverige är Glen Scotia. De lanserar under hösten deras hyllade Double Cask20 centiliter i ett lättviktsglas vilket gör att både pris såväl som vikt hålls nere på en ytterst rimlig nivå. Sedan tidigare har de erbjudit provningspaket, tasting packs, från Glen Scotias systerdestilleri Loch Lomond, och nu är det ytterligare ett steg de tar.

Av erfarenhet så vet jag att det står massor med öppnade helflaskor runt om i landet som sakta går mot en säker död där syret reagerar med whiskyn och gör den platt och livlös. Mest tydligt är det med rökig whisky där den mustiga och fylliga röken efter en tid i en öppen flaska bara blir en skugga av sitt forna jag.

Om man gör en snabb sökning på Systembolaget över mindre förpackningar så får man cirka 550 träffar på vin i förpackningsvolym mellan 20 – 37,5 centiliter. Gör du samma sökning för whisky så får du 50 träffar. Det visar att whiskyvärlden ligger några steg efter i utvecklingen.

Dessa mindre flaskor är inte bara väldigt smidiga att ha med på picknicken, de lämpar sig också väldigt bra som en gå bort-present i stället för just en flaska vin. Prismässigt är det likvärdigt och som whiskyfantast så måste jag påstå att det är en mycket större smakupplevelse med en funkig Campbeltown whisky än något rödtjut från Bordeaux.

Så gör dig själv en tjänst och botanisera bland utbudet av halvflaskor och se till att det blir mindre flaskor på bordet vid nästa provningstillfälle.

Glen Scotia Single Malt Double Cask

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 555
Volym: 200 ml
Pris: 179 kr.

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.