Bushmills Causeway Distillery – nykomling med lång historia
Bushmills är det äldsta namnet inom irländsk whiskey, då man kan spåra destilleringen här tillbaka till år 1608. Men här finns också ett av Irlands nyaste destillerier, vid namn Causeway. Namnet syftar på den anmärkningsvärda klippformationen Giant’s Causeway, som består av 40 000 basaltpelare som står sammanlänkade i varandra vid kusten av Antrim på Nordirland, bara drygt tre kilometer från staden Bushmills.
Text: Gavin D. Smith foto: Bushmills
Proximo Spirits, mest känt för sin Jose Cuervo tequila, har ägt Bushmills sedan 2015, och det är nu världens mest sålda irländska whiskey. Försäljningen steg med mer än tio procent under 2022, vilket betydde att man för första gången sålde över en miljon lådor.
Bushmills framgångar, och framgångarna för hela den irländska whiskeyindustrin, ligger bakom skapandet av Causeway Distillery, något som ökade den totala årliga kapaciteten hos de två anläggningarna till elva miljoner liter per år.
Vissa prognoser visar att irländsk whiskey kan gå om den skotska volymmässigt runt år 2030, och Bushmills Master Blender Alex Thomas, som vuxit upp i trakten, hävdar att:
– Irländsk whiskey har vuxit så mycket att vi var tvungna att bygga ett nytt destilleri för att kunna lägga ner lager för framtiden. Vi kanske är små, men vi är starka. Vi kommer ta titeln ’Mest säljande’ tillbaka från Skottland. Vi förtjänar den!
Det kostade 37 miljoner pund att bygga Causeway, en stor del av de 60 miljoner pund som Proximo plöjt ner i Bushmills under de senaste fem åren, bland annat byggandet av fler lager. Nu har man totalt 37 lager på anläggningen, och därtill byggnadstillstånd för ytterligare 15 till 20 stycken.
En talesperson för Proximo säger att destilleriets design velat knyta an till den mäktiga klippformationen rätt vid destilleriet, genom en väl synlig byggnad uppförd av lokal basalt och kalksten, med sammanlänkande geometriska drag.
Causeway täcker drygt 3500 kvadratmeter, men är byggt med tanke på framtida expansion från sin nuvarande form av ett T, till en rektangel. Enligt Alex Thomas är det inte en fråga om, utan när, Causeway kommer fördubbla sin kapacitet för att kunna producera 12 miljoner liter per år.
Destilleriet byggdes mellan 2019 och 2021, med tyska installatörer som både bodde och arbetade på anläggningen i en månad, för att undvika resande under Covidrestriktionerna. Nu producerar man Bushmills sprit som ska ingå i deras portfölj av singelmalt och blends, men den nya anläggningen har gott om plats för utökad verksamhet och ny teknik.
Man använder den allra senaste termiska tekniken för att minska energiförbrukningen med 30 procent, och genom att använda den allra mest moderna destilleringstekniken har man ökat utbytet med 10 procent.
De nya kvarnarna på Causeway tillåter hantering inte bara av korn, utan också vete och majs, vilket antyder experiment med olika sorters spannmål. Den nya mäsktunnan, av typen full-lauter, har en imponerande kapacitet på 14 ton, att jämföra med tio ton hos den på Bushmills, och det finns plats att installera ytterligare en om det skulle behövas i framtiden. Den nya mäsktunnan är också mer energieffektiv än den hos Bushmills och behöver bara 3,5 timmar för en mäskning, att jämföra med 5,5 timmar hos Bushmills.
Här finns åtta jäskar med en kapacitet på 132000 liter vardera, vilket kan jämföras med 97000 liter i den befintliga anläggningen, men jästiden är densamma i båda destillerierna; 50 timmar.
Det rymliga och vackra pannhuset inhyser kopior av pannorna på Bushmills, vad gäller antal, form och storlek för både mäsk-, lågvins- och spritpannor. Tio stora pannor är hjärtat i den komplexa trippeldestilleringen som skapar Bushmills karakteristiska singelmalt. All verksamhet inom Causeway kan kontrolleras av en operatör per skift, och anläggningen körs dygnet runt, alla dagar i veckan.
Den första spriten rann fram på Causeway i juli 2021, men den officiella öppningen av destilleriet fick vänta till i våras, något som firades med släppet av två lagrade whiskies, en 25-årig och en 30-årig singelmalt, som bägge beskrivs av Proximo som: ’En djärv ingång till den allra mest prestigefulla marknaden’.
Även om detta släpp är från toppen av Bushmills portfölj så är Thomas mer än villig att experimentera med varumärket. Hon kom till företaget 2004, och utsågs till Master Blender i november 2021. Hon säger själv att:
– Jag inte är rädd för att vara annorlunda, och tittar just nu på några rätt vågade och annorlunda saker inför framtiden. Jag gillar att spinna loss.
En buteljering med vermouth-finish har redan dykt upp på en del marknader, och samma månad som Causeway kom igång gjorde man ett experiment där man fyllde whiskey på två olika typer av fat för en finish.
En av dem var Barolo-fat som fylldes med åttaårig sprit som legat på bourbonfat, medan den andra typen av fat var något helt annat. 21-årig whiskey från bourbon- och sherryfat lades i bourbonfat, tillsammans med en del basalt. Resultatet borde bli intressant, minst sagt.
Enligt Alex Thomas så har de en ägare som:
– Älskar vårt varumärke och som ger oss de pengar vi behöver för att göra det vi gör. För närvarande jobbar vi med 90 olika fattyper, inte alla av ek, och under 2025 kan det hända att vi släpper något nytt och spännande. Vi har mycket som är på gång.