Ardnahoe Inaugural – Islays yngsta släpper sin första whisky

2017 togs det första spadtaget av Ardnahoe Distillery, som ligger mitt emellan destillerierna Bunnahabhain och Caol Ila, på Islays nordöst kust. Året efter körde de i gång med sin produktion och nu kommer deras whisky till Sverige!

Även om många andra destillerier på ön kan skryta med sina fina utsikter så är frågan om inte Ardnahoe bräcker dem alla. Beläget på en höjd med utsikt över ön Jura på andra sidan sundet så bjuder Ardnahoe på en vy som andra destillerier bara kan drömma om.

Ardnahoe Distillery ägas av den oberoende buteljeraren Hunter Laing, den ena parten av det som förr i tiden hette Douglas Laing & Co. Fram till 2013 så ägdes Douglas Laing & Co av bröderna Fred och Stewart Laing som i sin tur hade ärvt det av sin far, Douglas. Tillsammans byggde vidare på sitt fars företag fram tills början på 2010-talet då det uppkom en spricka mellan de bägge bröderna om hur de ville driva företaget framåt. Det står klart att de har vitt skilda idéer och de kommer fram till att det bästa skulle vara att dela på familjeföretaget. 2013 så bildar de då två nya, varsina, företag. Fred får fortsätta att använda namnet Douglas Laing & Co och Stewart i sin tur grundar Hunter Laing & Co. Varumärken, lager och byggnader delas mellan de bägge.

Stewart tog med sina två söner, Scott och Andrew, in i det nya företaget och tillsammans så fortsatte de som oberoende buteljerare. Affärerna gick bra, men det är ändå något som skaver hos Stewart. Att äga ett eget destilleri hade länge varit en dröm och han kände att nu var det dags att förverkliga den önskan. I samråd med sina söner så började de planera att köpa ett destilleri.

Vi hade alltid känt att något saknades i vår produktportfölj och det var att äga ett eget destilleri, berättar Andrew Laing. Som oberoende buteljerare är det alltid en kamp att hitta bra fat på marknaden men med ett eget destilleri får man en ständig tillgång till bra whisky.

När de gavs sig ut på marknaden för att leta efter ett destilleri som var till salu så insåg de att priserna på destillerier hade ökat kraftigt under en period och när de såg vad Bruichladdich såldes för så insåg de att det enda möjliga var att bygga ett eget destilleri från grunden.

Att valet av platsen föll på Islay var ganska naturligt. Både jag och pappa, Stewart, har arbetat på Bruichladdich, så vi hade en stark koppling till ön. Och så kommer många av de mest legendariska whiskysorterna kommer från Islay, och vi hade turen att hitta en vacker bit mark mellan Caol Ila och Bunnahabhain med en magisk utsikt över Jura. Utsikten är inte avgörande för whiskyn, men den är trevlig för våra besökare, säger Andrew.

Jim McEwan anlitades som Master Distiller i ett tidigt skede. Jim och Stewart har känt varandra i över 50 år och de brukade spelade fotboll tillsammans på rasterna när Stewart jobbade på Bruichladdich.

– Jim hade formellt gått i pension, men när pappa erbjöd honom att vara med från början på ett nytt Islaydestilleri tackade han ja direkt, berättar Andrew. Även om Jim har haft en fantastisk karriär så hade han aldrig fått vara med och bygga ett nytt destilleri, och det var nog det som gjorde att han inte behövde ens en sekunds betänketid. Dessutom hade han varit pensionär i tolv månader och var nog på väg att bli galen av tristess, fortsätter han.

Nu har åtta år gått sedan de började planera destilleriet och resultatet kommer till Sverige i augusti, Ardnahoes Inaugural Relaese är en femårig whisky som är skapad med Islays själ i fokus.

Även om det är en Islaywhisky så ville vi inte att denna buteljering bara skulle handla om rök utan även ha en hel del fruktiga noter i sig också. Genom att använda malt med 40 ppm så kan vi hålla tillbaka röken en aning och låta vårt destillat skina igenom på ett fantastiskt sätt. Jag är möjligen en aning partisk, men jag tycker att den fångar själva själen av vad Islay och Ardnahoe handlar om. Balans och mycket smak, säger Andrew.

Under processen att bygga destilleriet så pratade de med en rad olika master distillers runt om i Skottland och alla var överens om att för att få till den stilen på deras råsprit som de eftersökte så måste de använda worm tubs för kylningen. Ett råd som de följde och som Andrew är övertygad om har påverkar karaktären på deras råsprit. Worm tubs används för att snabbt omvandla spritångorna till vätska genom att direkt från spritpannans lyne arm leda ner ångorna i ett kopparrör som är format som en spole som är nedsänkt i en tank med vatten. Idag är det relativt få destillerier som använder worm tubs men man ser en ökad användning av dem hos nya destillerier.

Alla vi pratade med sa att vi måste använda oss av worm tubs om vi ville ha de stilen på vår råsprit som vi planerade och jag måste säga att vi tog rätt beslut genom att använda dom. Vi får till precis den där karaktären som vi hade planerat för, säger Andrew.

Majoriteten av all sprit som de producerar fylls på färska bourbon- och olorosofat men de använder även några andra fattyper men det är nästan försvinnande små volymer.

Det är också viktigt naturligtvis att fylla ett antal Second fill bourbonfat också för det som vi planerar att lagra under längre tid.

Deras Inaugural Release är lagrad på en mix av både bourbon- och olorosofat och de har valt att buteljera den vid 50%. Detta för att de anser att det är en perfekt styrka som gör att man kan dricka som den är eller så har man möjlighet att vattna ned den en aning utan att den blir blaskig.

Vid 50% så får whiskyn mycket utrymme och kan ta plats, men om man tycker att den ändå är för kraftfull så har utrymmet att addera några droppar vatten. I stället för att vi ska vattna ned den så överlåter vi det till våra kunder att välja själv hur de vill njuta av den, lika som vi alltid har gjort med vår serie The Old Malt Cask, säger Andrew.

Som med all whisky som Hunter Laing & Co ger ut så är självklart inte Ardnahoe vare sig kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör.

Vi är extremt stolta över denna historiska första utgåva från Ardnahoe och vi ser fram emot när den släpps till alla våra vänner i Sverige, avslutar Andrew.

Ardnahoe 5 yo Inaugural Release

Doft: Klassisk Islay med söt och fruktig rök, päron med stänk av sälta. Krydda från faten med en svag hint av hetta.

Smak: Kraftfull smak med bra rullande rök och en frisk sälta. Bra tyngd av faten som whisky en snygg kropp. Frukten finns i form av kanderade äpplen, dränkta med rök. 

Finish: Lång finish med rullande rök och en touch av fat. 

Summering: Av den unga åldern som whiskyn faktiskt är finns inte ett spår. Detta är en klassisk ung Islaywhisky som levererar när det är som bäst! Det är med en tår i i ögat som vi får bevittna detta destilleries första stapplande steg ut i världen!

Alkoholhalt: 50 %
Nr: 41704
Pris: 879 kr
Betyg: 8,3/10

Etiketter

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.