Utopian Brewing firar fem år – med gammal öl

För när bryggeriets femårsdag började närma sig ville de göra något utöver det vanliga. Och det blev en pånyttfödelse av en bryggeriteknik som finns nämnd i en text från 1832 men som sedan tycks ha fallit i glömska. Tekniken går ut på att man kokar hela mäsken, vilket frigör fler proteiner och polyfenoler till vörten, vilket i sin tur ger ett fylligare öl, med högre krona och fler smakämnen. Det här är ett arbetskrävande sätt att brygga öl, och antagligen var det därför man i stället började med den betydligt enklare infusionsmäskningen, då man bara värmer en del av mäsken.

Utopian Brewing tillbringade de 18 timmar med den första bryggningen, men blev lyckligtvis så nöjda med resultatet att de bestämde sig för att gå vidare. Och så gick de i mål med Augsburg Export – 5th Anniversary Lager, en öl med massor av kropp och mycket komplex arom. I bryggningen användes bara brittisk lagermalt, Fuggles-humle och bryggeriets egen jäst. Mer komplicerat än så behöver det inte vara, om man har tid och tålamod.

Augsburg Export – 5th Anniversary Lager

Alkoholhalt: 5,4 %
Nr: 1056314
Volym: 44 cl
Pris: 39,50 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.