Kilchomans nya kraftpaket finns nu i Sverige!

Ända sedan det Kilchoman Distillery på Islay började producera sina första droppar av new make 2005 så har dess grundare, Anthony Wills, haft en dröm om att kunna ge ut en buteljering på fatstyrka som skulle ingå i deras core range – nu är den här!

Genom åren har de byggt upp en robust core range med nu mer klassiska buteljeringar som Machir Bay och Sanaig, men de har alltid varit på 50%, aldrig på fatstyrka. De har också gett ut en rad buteljeringar i form av olika serier och en hel hop med Single Cask-buteljeringar till olika marknader och även om en hel del av dessa olika släpp har varit på fatstyrka så har de inte riktigt haft lager för att introducera en Kilchoman på fatstyrka i sin core range – förrän nu.

-Det stämmer att vi har gett ut en hel del limiterade buteljeringar som har varit på fatstyrka, men det är något helt annat att lyckas skapa en whisky som vi vet att vi kan ge ut löpande under en överskådlig framtid, det är vi otroligt stolta över, säger Anthony.

Kilchoman Batch Strength är ett kraftpaket som bjuder på rök och frukt i en riktigt bra symbios och vittnar om deras gedigna arbete med olika fat.

-En sak som vi har märkt är att ju högre alkoholhalt som vinet har haft i fatet desto bättre är utbytet på vår whisky, säger Anthony. Fat som lagrat vin med låg alkoholhalt har en tendens att rubba strukturen i whiskyn och faktiskt ta bort våra toner av citrus och blommighet som annars finns i vår new make medan fat som lagrat vin med högre alkoholhalt ger whiskyn en bättre balans och stärker karaktären. 

De fat som matchar absolut bäst är fat som tidigare lagrat rött vin från Portugal och som sedan ha kolats om för att få en ny yta som whisky kan tränga in genom. 

-När vi beslutade oss för att ta fram denna nya, starkare utgåva så använde vi oss av fat som vi vet levererar de smaker som man förväntar sig från en Kilchoman, men vi ville samtidigt ge den en twist, säger Anthony. I basen använder vi ex-bourbon barrels och ex-oloroso butts men för att ge whiskyn den där extra karaktären så använde vi naturligtvis de fantastiska faten från Portugal.

De experimenterade en del med receptet när det gällde exakt vilken fatmix de ville använda men i slutändan så landade de i att använda femton procent av de portugisiska ex-vinfaten.

-Det är alltid spännande att skapa en ny whisky och vi är riktigt nöjda med denna buteljering. Den har allt det där som en Kilchoman ska ha, en fin rökighet med en svag citruston och ett stänk av honungssötma, säger Anthony.

Kilchoman Batch Strength

Alkoholhalt: 57 %
Nr: 41725
Volym: 70 cl
Pris: 895 kr



Etiketter

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.