Möt Sietse Offringa – The Macallans Region Educational Manager

Sietse Offringa har verkligen sitt drömjobb. I rollen som The Macallans Region Educational Manager för norra Europa så får han resa runt Europa och berätta samt lära ut om The Macallans fantastiska whisky.

Att han skulle jobba med whisky på något sätt var i stort sett klart redan när han bara var barnet.
– Whisky är min passion och det kommer direkt från min uppväxt. Min far är whiskyförfattaren Hans Offringa så när jag växte upp fanns det alltid whisky runt om i hela huset. Var det inte flaskor så var det böcker om whisky, men han var noga med att aldrig tvinga mig att börja jobba med whisky, det kom naturligt, berättar Sietse.

När Sietse var tillräckligt gammal så fick han då och då lukta på det som hans pappa provade men det var bara om Sietse själv frågade och var nyfiken.
– Han satte glaset under min näsa och ställde öppna frågor om vad jag kände för dofter och vad jag tyckte om dessa dofter. Det var alltid en avslappnad och inbjudande inställning till whisky hemma där vi diskuterade hur dofterna kunde finnas i whiskyn och var de kom ifrån.

Genom att få dofta på en mängd olika whisky och redan tidigt förstå skillnaderna så växte ett intresse hos Sietse och han insåg vad whisky kan vara. Det handlade inte om att enbart dricka whisky utan om så mycket mer. Det handlade om att utforska och njuta av alla de dofter och smaker som whiskyn kunde erbjuda.
– Jag fick en helt annan syn på whisky och hur det framställs än många andra in min bekantskapskrets. En viktig sak som jag lärde då, och som jag sedan dess har burit med mig, är att möta alla whisky jag provar som att det är min första whisky och jag är genuint lika nyfiken och utforskande nu som då jag var i då när jag fick dofta på min första whisky tillsammans med min pappa.

Familjen Offringa kommer från Holland och där jobbade Sietses mamma som engelskalärare och under hela hans uppväxt så lärde hon honom engelska. Detta gjorde att kombinationen av sin nyupptäckta fascination för whisky och att lära sig flytande engelska hemma gjorde att när familjen första gången tillsammans besökte Skottland så var det något som direkt klickade till i Sietse.
– Även fast jag var ung så minns jag att jag direkt kände mig mer hemma i Skottland än någon annanstans, säger han. Landskapet, kulturen, folket allt var väldigt attraktivt och jag kände direkt att jag skulle vilja bo här.

När det var dags för att utbilda på universitet så föll det sig helt naturligt för Sietse att studera keltisk kultur, dessvärre fanns inte den skotska kulturen i studieprogrammet men väl den walesisk och irländska. Som ett led för att ändå inte tappa kontakten med whisky och Skottland under studietiden så började Sietse anordnade provningar och whiskyfestivaler.
För att fördjupa sin kunskap om whisky så sökte han jobb som praktikant på Bruichladdich under sommaren 2006.
– Det var en fantastisk sommar på Islay och destilleriet och som mentor hade jag Jim McEwan. Han lärde mig nästan allt man kan lära sig när det kom till whiskyproduktion. Jag skulle tillochmed vilja påstå att det som jag lärde mig den sommaren är en fundamental del av det jag kan idag om hur man producerar en riktigt bra whisky. Även om jag något efter den där sommaren studerade Brewing and Distilling på Heriot Watts, så lades grunden jag står på idag ändå den där sommaren på Islay.

Den första flaska whisky som Sietse köpte till sig själv, och inte som en gåva till någon annan, var en The Macallan 10 yo Sherry Oak och det gjorde han på Islay 2006.
Trots en stark vilja att börja jobba inom whiskyindustrin så dröjde det ända till 2011 som han fick ett riktigt jobb inom branschen och kunde börja arbeta med whisky på riktigt.
– Jag blev erbjuden en tjänst hos Edrington där jag fick jobba med hela deras portfölj men genom åren så blev det mer och mer The Macallan och de senaste åtta åren har jag enbart jobbat med The Macallan. Idag har jag rollen som The Macallans Region Educational Manager för norra Europa och för mig så är det som att cirkeln är sluten när jag fick jobba på det företag och med det destilleriet som producerade den första flaskan whisky som jag någonsin köpte, avslutar Sietse.

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.