Rom lagrad i hjärtat av Paris
Plantation är kanske den rom som ligger allra närmast hjärtat för de svenska konsumenterna och nu kan du faktiskt äga ditt eget romfat!
Text: Henric Madsen Foto: Masion Ferrand
Att man kan köpa fat som privatperson hos många av våra svenska whiskydestillerier känner nog de flesta till, men visste du att du nu kan utforska romens spännande värld genom fatägarskap? Plantation, som är ett av Sveriges bäst säljande romvarumärken på Systembolaget, har ju verkligen fångat svenskarnas hjärtan med sina dubbellagrade rom sorter. Först lagras romen en tid där den produceras, låt oss säga Barbados, för att sedan föras till Cognac i Frankrike där den får en finish på ex-cognacsfat. Men sedan en tid tillbaka så har Alexandre Gabriel, ägaren till Plantation och cognacshuset Maison Ferrand, utvecklat sitt koncept när det gäller lagring och erbjuder nu kunder att köpa 30 liters privatfat som är lagrad i hjärtat av Paris på en lyxrenoverad pråm som ligger i den kända floden Seine.
Idén till detta projekt fick Alexandre efter hans samarbete med Mackmyra under 2015. På den tiden jobbade Eric Bräck på Mackmyra som produktutvecklingsansvarig och han fick snudd på dagligen förfrågningar från kunder om de inte kunde få en finish på romfat, något som Mackmyra vid den tiden inte erbjöd.
– Jag började titta på möjligheten att hitta någon samarbetspartner inom romvärlden och längst upp på min lista stod Plantation, förklara Eric. Jag tog kontakt med Christof von Heincz på Springwine, som är deras svenska importör, för att se om det fanns intresse och det fanns det. Christof kopplade ihop mig med Alexandre och vi fann varandra direkt kan man säga, fortsätter han.
Eric förklarade sina idéer och hur Mackmyra arbetade med sitt 30-liters fatkoncept för att erbjuda fat till privatpersoner, ett arbetssätt som då var främmande för Plantation och Alexandre.
– Efter vårt samtal så påbörjade vi vårt samarbete där Mackmyra skickade ned 30-liters fat till cognac för att bli mättade med rom och sedan kom de tillbaka och då kunde vi erbjuda våra kunder vår whisky med en romfinish. Det var ett strålande samarbete som pågick under många år säger Eric.
En kväll, under en middag i Paris, så nämnde Eric för Alexandre att han borde också utveckla ett 30-liters koncept för sina kunder så de också kunde bli fatägare, fast med rom då, och föreslog också att man skulle tänka utanför boxen när det kom till lagring av faten – kanske på en båt, föreslog han.
En tid efter middagen så visade det sig att Alexandre hade gått vidare med Erics förslag och köpt en pråm, som dock var väldigt sliten, det var i stort sett bara ett skal. Men Alexandre är driven och han förklarade att inom åtta månader så skulle den vara helrenoverad och redo att ta emot både kunder och deras fat.
– Jag trodde kanske inte riktigt på hans tidsplanering men mycket riktigt, efter åtta månader så var pråmen klar och nu är den ett flytande paradis för alla som älskar rom, förklarar Eric. Renovering kostade ett antal miljoner euro men resultatet är faktiskt makalöst.
Pråmen, Barge 166, ligger nu centralt i Seine i området Issy-les-Moulineaux, bara cirka trettio minuters promenad från Eiffeltornet.
Ungefär två år efter att Barge 166 var klar så kontaktade Alexandre Eric och gav honom ett erbjudande – han ville att Eric skulle börja jobba för honom.
– Det kändes helt rätt när jag fick frågan så jag nappade direkt, säger Eric. Jag hade jobbat hos Mackmyra i drygt sexton år och att då få lära sig en ny spritsort kändes helt rätt och Plantation var är ett spännande företag. Jag har ett exklusivt fyra års kontrakt med Maison Ferrand och Plantations 30-liters fat och min marknad sträcker sig över hela världen, förklarar Eric. Detta gör också att jag har fått möjligheten att bygga upp min egen organisation.
Som ett första steg så har Eric börjat att lägga fokus på Sverige och har här anlitat ett antal personer som alla har startat egna företag och som jobbar som konsulter åt Eric. De är utspridda runt landet och kan hålla provning både hos klubbar, företag och för privatpersoner.
– Den första som jag anlitade var Anton Öberg som tidigare jobbade med mig på Mackmyra som privatfatsäljare under fem år, säger Eric. Han bor i Sollentuna och utgår därifrån. Sedan har vi Marcus Torgeir som är placerad i Gävle och jobbade i tio års tid som privatfatsäljare på Mackmyra och han har också en bakgrund kock och har bland annat jobbat på Esperanto i Stockholm innan. Han brinner verkligen för rom och mat.
Genom detta fantastiska team så har når vi hela Sverige idag och kan erbjuda romupplevelser utöver det vanliga.
Förutom Anton och Marcus, som är kontrakterade hos Eric, så har han också knutit till sig några andra som också jobbar med provningar och fatförsäljning runt om i landet. Leif Löfstedt, kanske den i Sverige som har den största samlingen av Plantation buteljeringar, han verkar utifrån Borlänge, Dalarna och i södra Sverige arbetar Martin Andersson som utgår från Malmö. Utöver dessa så samarbetar de också med Källaren Fyra Vinare i Karlstad som anordnar Plantationprovningar med jämna mellanrum.
– Genom detta fantastiska team så har når vi hela Sverige idag och kan erbjuda romupplevelser utöver det vanliga skulle jag vilja påstå, säger Eric.
Det som är unikt med provningarna som Eric och hans team gör att det bara är rom direkt från fat med på provningarna. Deras koncept är att deltagarna på provningarna ska få upp ögonen för hur häftigt det är att vara fatägare och förhoppningsvis knipa ett fat eller två med Plantationrom – något som inte går att göra någon annanstans än på en av deras provningar eller om de är ute på mässor.
– Det är det som är unikt med våra provningar, om du gillar romen som är i glas nummer två så går det bara att få tag på den om man köper fatet den romen kommer ifrån, gör man inte det så kommer någon annan och kniper det, förklarar Eric. Därför är aldrig en provning med oss likadan heller då det alltid är unik rom i glasen.
Men att vara fatägare är inte bara att luta sig tillbaka och vänta på sina flaskor, man måste vara aktiv och vara med och besluta när fatet ska buteljeras.
– Varje fat är unikt och det gör att buteljeringarna från dessa fat också är unika, förklarar han. Även om två vänner köper varsitt fat på samma provning och buteljerar det samma dag så är det ändå två olika romer i flaskorna, det är det som är charmen.
Alla 30-liters fat lagras på pråmen, Barge 166, i Paris och den genomsnittliga lagringstiden ligger på 1,5 till 2 år. Orsaken till det är att romen redan är förlagrad och det du gör som fatägare är att slut lagra den och ge den en finish som du gillar.
– Den som just nu är mest populär är en rom från Barbados som redan är lagrad tio år. Först fem år på Barbados sedan fem år i ett cognacsfat i Cognac. Den romen tar vi sedan och fyller i kundens 30-litersfat som är tillverkat av ny fransk ek.
Den kortare lagringstiden beror också på att det inte finns någon klimatanläggning på pråmen vilket betyder att om det är varmt i Paris så är det varmt hos faten också, och vice versa. Det faktum att pråmen ständigt är i rörelse påverkar och lagristiden då romen får mer kontakt med eken än om fatet skulle vara stilla.
För att ge livet som fatägare lite extra guldkant så bjuder även Eric och teamet in fatägare på speciella upplevelser.
– Vi ordnar bland annat med hummerfiske på västkusten men det häftigaste är ju våra fatägarresor till Paris där man får uppleva Barge 166 i verkligheten och får möjlighet att klappa sin tunna, på plats på Seine, avslutar Eric.
Boka en provning!
Hela teamet, inklusive Eric, erbjuder provningar runt om i hela Sverige så är du sugen att boka dem så finns kontakt uppgifterna här nedan.
Eric Bräck: 070-383 45 00 | ebrack@maisonferrand.com
Anton Öberg: 072-050 47 57 | aoberg@maisonferrand.com
Marcus Torgeir: 070-998 16 17 | mtorgeir@maisonferrand.com
Leif Löfstedt: 070-573 40 80 | leif-lovstedt@live.se
Martin Andersson: 079-325 53 59
Källaren 4 Vinare i Karlstad: 070-355 58 18