Michter´s – American whiskey när den är som bäst

Michter´s Distillery i Louisville, Kentucky, har en lång och brokig historia som inte börjar där man kanske tror. Faktum är att Michter´s ursprungligen kommer överhuvudtaget inte från Kentucky utan från Schaefferstown i Pennsylvania.

1753 byggde bröderna John och Michael Shenk ett litet destilleri på sin gård. De var schweiziska mennonit bönder som hade följt med William Penn till den nya världen. Bröderna var bland de första att producera en kolonial Rye Whiskey. Enligt legenden så köpte George Washington några lådor av Shenks Rye Whiskey för att stärka de kontinentala trupperna under revolutionskrigets bistra vintrar. När John Shenk dog år 1827 lämnade han destilleriet till sin dotter och svärson John Kratzer. John Kratzer dog år 1861 men hade sålt destilleriet året innan till sitt barnbarns man Abraham Bomberger.

Från de första skotten i det amerikanska inbördeskriget till det sista i Första Världskriget var destilleriet känt som ”Bomberger’s”, men Förbudstiden tvingade destilleriet att stänga 1919.
Familjen Shenk hade då ägt destilleriet i 167 år, som jämförelse så ägde familjen Beam sitt destilleri i Kentucky i endast 125 år.

Öppning och stängning

Efter Förbudstidens slut öppnades destilleriet igen men det köptes och såldes flera gånger. På 1930-talet bytte det namn till Penndale Distillery. År 1942 köptes det upp av den Philadelphia-baserade vätgasmäklaren Louis Forman.

Innan Forman hann göra något med destilleriet så blev han värvad för att göra militärtjänst och blev skickad till Europa. I och med det tvingades han att sälja, men hans engagemang i destilleriet skulle fortsätta i många årtionden.

I början av 50-talet fick destilleriet ett nytt namn, Kirk’s Pure Rye Distillery. Någon gång runt 1955 såldes det till Pennco Distillers, vilket i sin tur var ett dotterbolag till ett av Louis Formans bolag. Pennco hade ett industriellt fokus, som gjorde whisky för flera egna varumärken och producerade whisky på kontrakt för andra företag. När Louis Forman nu återigen hade fått ägandet av destilleriet så skapade han varumärket ”Michter’s” för att hedra hans två söner MICHael och PeTER.

Affärerna gick dessvärre inte lysande och 1975 gick Pennco i konkurs. En grupp lokala affärsmän köpte destilleriet och de tillsatte Louis Forman som VD. En av de första åtgärder som Forman gjorde var att byta namn på destilleriet till Michter’s.

På grund av låg efterfrågan på whiskey under 70-talet så började de marknadsföra destilleriet som en lokal turistattraktion. Besökare kom för att se hur man destillerade under kolonialtiden och för att prova och naturligtvis köpa whiskey i den berömda destilleributiken – ”The Jug Shop”.

Genidraget med att öppna upp destilleriet för besökare bar frukt och vid 1976 hade Michter´s nått en viss ekonomisk framgång. Michter´s Distillery placerades också på National Register of Historic Places, vilket är USA:s officiella lista över kulturellt viktiga distrikt, städer, byggnader, strukturer och föremål.

Under åttiotalet blåste vindarna ännu hårdare och whiskeybranschen stred för att överleva. Destillerier i Skottland stängdes och i USA var det samma melodi. Michter´s hade vid denna tid dragit ned sin produktion till endast ett fat om dagen. På grund av den minst sagt limiterade produktionen och ett allt vikande intresse från turisterna så växte problemen.

De började dra på sig skulder och spiken i kistan var till slut en skatteskuld på 180 000 dollar. När borgensmän och myndigheter hotade med att börja agera mot företaget så beslutade både ägarna såväl som arbetarna att lämna destilleriet på Alla Hjärtans Dag 1990. De gick helt enkelt ut genom dörrarna och lämnade allt kvar. De handgjorda kopparpannorna, utrustningen, dokument, personliga tillhörigheter och ca 40 000 fat – fulla med whiskey.

Countyt tog kontroll över fastigheten, men de hade svårt att hålla plundrare borta. En del av whiskyn destillerades senare om till etanol, en del såldes, men flera tusen fat tros ha blivit stulna. Destilleriet förföll med åren och en del av byggnaderna revs så småningom.

Det nya Michter’s tar form

Det är nu Michter´s som vi känner idag formas. Då ägarna lämnade destilleriet vind för våg 1990, så lämnade de inte bara den faktiska egendomen, de lämnade också de immateriella rättigheter också. Joseph J. Magliocco från New York är advokat till yrket men driver också flera olika företag, däribland Chatham Imports – ett import-och tillverkningsföretag av alkoholhaltiga drycker. Joe kände till varumärket Michter´s sedan den tid då han hjälpte sin far med att sälja det en gång under 70-talet. Efter sju ”döda” år för varumärket så registrerade Chatham Imports Michter´s som sitt eget den 21 mars 1997.

Joe såg värdet i historien om det gamla destilleriet i Pennsylvania och tillsammans med den tidigare VD för Austin Nichols, Dick Newman, skapade de ’ett litet whiskyföretag’. Med Joes kapital och Dicks kontaktnät så lyckades de bygga upp ett nytt Michter´s. De köpte whisky som var tillverkade efter deras egna specifika recept från Kentucky destillerier såsom Heaven Hill, Barton, Brown-Forman och blandade till sin egen profil. Men drömmen var från start att bygga ett eget Michter´s destilleri i Kentucky. 2012 tog ett steg närmare drömmen när de köpte en fastighet i Louisville, Kentucky. Det var en tom industrilokal som behövde en massa jobb för att anpassas för att bli ett destilleri. Joe anlitade två personer som fick uppdraget att bygga upp destilleriet från grunden. Den ena var bourbonlegendaren Willie Pratt och den andra var en av bourbonhimlens starkast lysande stjärnor, nämligen Pam Heilmann.

För att fortsätta med idén att bjuda in besökare så köpte de och renoverade en fastighet i centrala Louisville där de byggde ett litet visningsdestilleri och besökscenter där de självklart också har en välfylld whiskeybutik.

Michter´s tre faser

Man kan säga att Michter’s har gått igenom tre olika faser. Den första fasen var ´Sourcing´- d.v.s. att man hade ingen egen whiskey utan köpte in från andra producenter för att blanda sina whiskeys. Den andra fasen var att de kontrakterade producenter och bad dessa koka whiskey efter deras egna recept med deras egen signatur jäst. Fas tre är naturligtvis att de byggde sitt eget destilleri. Whiskeyn som de har kokat själva i destilleriet i Shivrely börjar sakta men säkert nu att fasas in i deras batcher.

Lagring

Michter´s använder inte traditionella lagerhus som många andra destillerier i Kentucky utan de har klimatkontrollerade lagerhus. De styr temperaturen i lagerhusen genom att de värmer upp dem men låter de kyla ned sig naturligt. På så vis får de en kontrollerad lagring där de själv styr värmecyklerna.

I Sverige så har vi ett brett utbud från Michter´s som representerar ett bra snitt av vad de erbjuder.

Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon

Nr: 587 
Volym: 70 cl
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 45,7%

Michter’s US*1 American Whiskey

Nr: 86132 
Volym: 70 cl
Pris: 649 kr
Alkoholhalt: 41,7%

Michter’s Distillery Limited Toasted Barrel Finish Sour Mash, 2022

Nr: 41583 
Volym: 70 cl
Pris: 1499 kr
Alkoholhalt: 43%

Michter’s US 1 Single Barrel Kentucky Straight Rye

Nr: 53559
Volym: 70 cl
Pris: 649kr
Alkoholhalt: 42,4%

Michter’s US*1 Sour Mash Whiskey

Nr: 56337 
Volym: 70 cl
Pris: 649 kr
Alkoholhalt: 43%

 

 

 

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.