Agitator Rye Rye – En rågwhiskey för alla tillfällen
En rågwhiskey skapad för att fungera i alla drinkar där whisky ska ingå. Rågwhiskey har länge jobbat lite i motvind i Sverige men kanske är det nu som vindarna vänder och vi öppnar våra hjärtan för detta kryddiga alternativ?
Text: Henric MadsenFoto: Agitator Whiskymakare Ab, Robert Ekblom
Hos Agitator Whiskymakare i Arboga så bubblar kreativiteten ständigt och de skyr inte att experimentera lika högt som lågt med allt när det gäller whisky. Att de är uppviglare och vill testa var gränserna går framgår ju redan i namnet men det är en annan sak att faktiskt leva upp till det – och det är något som de verkligen gör.
Att börja producera rågwhiskey i en tid då de stora aktörerna på marknaden har svårt att sälja sina välkända varumärken verkade som en galen idé, men teamet på Agitator visade att om spriten är vansinnigt välgjord så kommer kunderna att hitta produkterna på Systembolaget. När de lanserade sin första rågwhiskey 2022 under namnet Blind Seal var succén ett faktum. De hade skapat en rye whiskey som kunde konkurrera med vilken amerikansk motsvarighet som helst, även de som var bottled-in-bond.
Det är självklart för Agitator att vrida och vända på alla aspekter när det gäller whiskey, och så även med rågwhiskey. Så när Emil Åreng, den välkända drinkgurun som driver den hyllade baren Facit i Umeå, kontaktade dem och förslog att de tillsammans skulle ta fram den ultimata drinkwhiskeyn så nappade de på förslaget.
På Facit arbetar Emil och hans team enbart med dryck från svenska producenter och under flera år hade han försökt att hitta en svensk whiskey som skulle kunna vara själva grunden i alla whiskeydrinkar, men utan framgång. Till slut insåg han att den enda lösningen var att göra den själv, men utan ett eget destilleri är det svårt att göra whiskey – då kontaktade han Oskar Bruno på Agitator.
De beslutade att Emil skulle komma ned till destilleriet utanför Arboga och tillsammans med Oskar ta fram ett recept som skulle matcha den idé till en whiskey som Emil hade. Efter en hel del laborerande under fyra timmar kom de fram till ett recept som kändes helt rätt – en rejäl dos rågwhiskey som tämjts med en del blended whisky och en skvätt maltwhisky som lagrats på en kombination av fat, varav en del kastanjefat, för att få fram de rätta smakerna för att passa till allt.
– Detta är en whiskey som ska funka som en arbetshäst i varenda whiskeydrink som finns, från Manhattan till Irish Coffee och allt däremellan, säger Emil.
Ett av Agitators arbetssätt för att trolla fram smaker i sin whisky är att destillera under vakuum. Detta gör att de kan sänka kokpunkten och på så sätt även få fram andra dofter och smaker än de man kanske är van vid i whiskysammanhang. Och det faktum att man tar fram en annorlunda råsprit gör också att mognaden i faten ter sig lite annorlunda.
– Man ska komma ihåg att hela vårt destilleri är byggt för att kunna producera och ge ut högkvalitativ whisky snabbt, förklarar Oskar Bruno. Spriten i faten ska åldras snabbt för att kunna komma ut till en nöjd konsument så fort som möjligt.
Rågwhiskey är som sagt en svår produkt på den svenska marknaden och det är en whiskeystil som ännu inte har anammats av den stora massan. Men Oskar, Emil och alla andra på Agitator hoppas att i och med denna lansering så kommer vändningen då Sverige upptäcker rågwhiskeyn på allvar.
– När vi första gången tog fram rågwhiskey så var vi övertygade om att det skulle bli en kioskvältare. Men tyvärr visade det sig att det inte riktigt blev den storsäljare som vi hade hoppats på. Men nu har vi skruvat lite på konceptet för vad en rågwhiskey kan vara och med Rye Rye så finns det stora möjligheter, säger Oskar.
Kastanjefat har blivit något av Agitators signum och även i Rye Rye finns det whisky som lagrats på dessa spännande fat som tillsätter en hel del kryddighet. Innan de började använda kastanjefat för att lagra sin whisky så läste de på ordentligt om träslagets påverkan på lagringen och de insåg att kastanj har samma påverkan som ek, men att kastanj ger mycket mer smak på kortare tid.
I Skottland finns ett strängt direktiv som klargör vad man får använda för fat för att lagra whisky, men något sådant regelverk finns inte inom EU så då var det fritt fram för Agitator att börja laborera med kastanjefat.
– Whisky som lagrats på kastanjefat får en smak som ligger mellan nya amerikanska ekfat och sherryfat och whiskyn utvecklats extremt fort, säger Oskar.
Rye Rye fungerar alldeles ypperligt som en helt vanlig whiskey att smutta på, kanske med en isbit om vädret är strålande. Men det är i en drink som den verkligen sprider ut vingarna och tar den plats som den är skapad för.
Agitator Rye Rye
Nr: 85138
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 369 kr
div class=”facts”>
Drinktips med Rye Rye
Rye Rye Whisky Sour
50 ml Agitator Rye Rye
30 ml Citronjuice
20 ml Sockerlag
10 ml Äggvita
1 nypa flingsalt
Skaka alla ingredienser utan is, ett så kallat torrskak, för att få till ett härligt skum. Tillsätt sedan mycket is till shakern och skaka tills du inte kan hålla i shakern längre. Sila upp i ett passande glas, antingen med eller utan is.
Rye Rye Coffee
50 ml Agitator Rye Rye
15 ml sockerlag
100 ml kokhett kaffe av någon sort du tycker om
Iskall lättvispad grädde
Fyll ett glas med hett vatten för att värma upp det. Häll ut vattnet, och häll i sockerlag, kaffe och whiskey. Lämna någon eller några centimeter upp till glasets kant. Håll en tesked så den precis nuddar kaffet och häll grädde ner i skeden så det blir en skarp gräns mellan kaffe och grädde. Njut!