Selected Malts Zippin – nu i tre skepnader

Den hyllade Zippin återuppstår nu – i tre olika skepnader. Selected Malts från Varberg breddar produktportföljen med tre nya buteljeringar – en svensk blended whisky, en gin och en rom.

Text: Henric Madsen Foto: Selected Malts

Selected Malts är ett bekant namn när det gäller whisky i Sverige. De är det glada gänget från Varberg som alltid möter sina kunder med ett leende och en god dram i glaset. De gick från att släppa enskilda fat under eget namn till att nu ha en bred produktportfölj med ett antal mycket välkända destillerier och varumärken. Även om de har vuxit snabbt så finns fortfarande passionen och glöden kvar hos Mikael Westerberg och Patrik Barkevall – grundarna som drog igång firman efter en resa till Islay. De har faktiskt vuxit så pass att de nyligen tog in ytterligare en delägare, Emil Vesterberg, Mikaels son, i firman.

Mikael, Patrik och Emil, trion bakom Zippin, och Selected Malts.

Det som hela tiden har drivit dem är kärleken till whiskyn och att få sprida dess evangelium till whiskyälskare runt om i Sverige. I början arbetade de enbart med att köpa in fat från Skottland och buteljera under egen etikett. Men det är ett tufft jobb att hela tiden släppa exklusiva släpp med få buteljer då det är mycket handpåläggning på varje fat för att få flaskorna till kunden.

– Det är jättekul att släppa Single Casks och att se hur våra kunder uppskattar det vi väljer att buteljera, men vi kände att vi ville skapa en produkt som kunde leva under en längre tid, berättar Patrik.

Det bollades fram och tillbaka och till slut landade de i att de skulle göra en blended malt där de kunde arbeta fram ett recept med whisky från ett antal olika skotska destillerier.
– Detta resulterade i vårt första släpp av Zippin som innehöll whisky från fyra olika skotska destillerier. Genom att sedan bygga vidare på det kunde vi ge ut Zippin i olika batcher och då också ibland med olika recept, fortsätter Patrik. Det var också något av ett försök från vår sida att skapa en Core Range.
Konceptet med Zippin blev så pass framgångsrikt att de hamnade i en situation där de inte längre kunde få tag i de volymer de behövde för att säkerställa receptet. De fick då tänka om och resultatet av det ser vi nu, en helt ny generation av Zippin som kommer att fokusera på tre olika spritsorter – whisky, gin och rom.

Den nya Zippin whisky är en blended whisky som är helt gjord på svensk whisky, anledningen till detta är enkel. Om de skulle klara av att hålla prislappen där de ville så behövde de få grepp på hela processen, från destillering till buteljering, och då kändes det dumt att gå över ån för att hämta vatten.
– Det är naturligtvis krångligt och dyrt att ta hem whisky från Skottland så vi höjde blicken och insåg att det är ju en bättre idé att skapa en Zippin på enbart svensk whisky, fortsätter Patrik.

Trion har själva satt smaken och karaktären på sina Zippin.

Även om det har kommit några renodlade svenska blended whisky på senare år så är segmentet inte fyllt ännu och här såg Selected Malts sin chans att ta en plats.
– Vi har ju redan ett mycket bra samarbete med Agitator Whiskymakare i Arboga genom att vi säljer privatfat från dem, så när vi förklarade vår idé med en svensk Zippin så nappade de direkt, berättar Mikael.

Maltwhiskyn som ingår i receptet har producerats hos Agitator och de i sin tur har köpt grainwhisky från en annan stor, svensk producent. Selected Malts har sedan köpt dessa fat från Agitator och lagrat dem själva på plats i Varberg. Sedan har Emil, Patrik och Mikael tillsammans tagit fram ett recept där de har använt en kombination av olika typer av fat, från ex-Islay fat för att få till en rökig ton, till kastanjefat för att addera kryddighet. Men de har också använt Virgin Oak som har gett whiskyn en extra dimension då de faten också var så kallade Spiral Cut.

– Spiral Cut betyder att efter kolningen av fatet så fräser man ur ett spår i en spiralform på insidan av fatet som gör att spriten får mer kontakt med eken, och det i sig skyndar på mognadsprocessen, förklarar Patrik.

För att skapa en riktigt bra blended whisky så måste man förstå hur whiskyn lagras på fat och vilka smaker man kan förvänta sig och det är något som de har lärt sig genom att arbeta med privatfaten från Agitator.

– När vi skapade denna nya Zippin Blended Whisky så sneglade vi lite på vår första utgåva och bestämde oss ganska snart för att den skulle vara karaktärsdriven med en hög andel maltwhisky, kanske mer än i andra blended whiskys på marknaden, säger Emil. Det är också värt att nämna att den naturligtvis är buteljerad utan varken tillsatt färgämne eller kylfiltrering.
Tanken med Zippin var ju från början att det skulle vara en core range-produkt, men till slut tog tillgången slut i Skottland, något som inte kommer att hända denna gång.
– Med det recept som vi har tagit fram nu tillsammans med Agitator så kommer vi att kunna ge ut denna Zippin i all framtid, flikar Mikael in.

När de är ute på mässor eller håller provningar så har de ofta fått frågan varför de inte har en gin eller en rom att erbjuda och nu kan de äntligen svara att de faktiskt har bägge i sin portfölj, och under sitt eget varumärke dessutom.
Även Zippin Gin har de tagit fram tillsammans med Agitator men Emil, Patrik och Mikael har själva tagit fram kryddningen, där citrus tillsammans med enbär är de framträdande tonerna. Det är också värt att nämna att när Agitator kokar deras gin så gör de det i sina pot stills tillsammans med kryddorna, man kryddar alltså inte upp den i efterhand. Detta ger djupare och klarare smaker av kryddningen.

– Med denna gin tänker vi även att vi kan ta lite plats hos restauranger, något som inte har varit möjligt för oss tidigare, då vi har jobbat med så limiterade produkter, säger Emil.

För att göra trion komplett så släpper de även en Zippin Rom som de har tagit fram tillsammans med den gode vännen Per Ädel, som driver A-Bay Spirits. Det Per inte vet om rom är inte värt att veta. Receptet är enkelt; de har mixat en del kryddig rom som är gjord på sockerrörs-juice från Alcoholes Finos Dominicanos i Dominikanska republiken, och en lite större del av den mer mjuka och snälla romen från Varela Hermanos i Panama, där båda är typisk rom i den spanska stilen och helt osötad.

– Vi har tagit fram en rom som ska tilltala så många som möjligt, så vi har avsiktligt inte tagit med någon rom med höga estrar från Jamaica, utan Zippin Rom är en snäll och inbjudande rom som de flesta kan njuta av, säger Patrik avslutande.

Zippin – Blended Whisky

Artnr: 85582
Alkoholhalt: 40%
Volym: 70 cl
Pris: 479 kr

Zippin – Rum

Artnr: 85582
Alkoholhalt: 40%
Volym: 70 cl
Pris: 479 kr

Zippin – Gin

Artnr: 85582
Alkoholhalt: 40%
Volym: 70 cl
Pris: 479 kr

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.