High Coast Whisky med sagolik terroir

Det du har i glaset, var kommer det ifrån? Och hur påverkar det smak och doft? Att växtplats och ursprung påverkar det vi dricker är en gammal sanning. ’Terroir’ kallas det i branschen. Men bortom denna klassiska terroir finns något mer, ett slags personlighet formad av platsens natur, historia och berättelser, något som High Coast Distillery tagit vara på och gärna visar fram.

Text: Björn Une Foto: Emma Andersson, Mauro Rongione, Ådalens Industrimuseum

Terroir är ett gammalt begrepp i vinvärlden, ett begrepp som betyder de små skillnader som skiljer en växtplats från en annan. Det kan vara jordmån, läge, solstrålarnas vinkel ner mot vinrankorna eller kanske hur långt ner grundvattnet står. För även en välkänd vinranka som Chenin Blanc, omtyckt för sina stora skördar och sin friska syrlighet, ger viner med fina nyansskillnader beroende på om rankorna planterats tätt eller glest, om de står på en nord- eller sydsluttning eller hur de är beskurna.

Peter Söderlind, Brand Manager och berättare på High Coast Distillery.

Terroirtänket har också blivit ett allt vanligare begrepp i spritvärlden, där till exempel irländska Waterford gör whisky på korn från enskilda gårdar. Ett annat exempel är Renegade Rum, där man kan spåra sockerrören ner till enskilda fält på den karibiska ön Grenada. Längst har nog Helsinki Distilling Company tagit det, med uteslutande närproducerade råvaror, hela vägen ner till eken i de egenproducerade faten.

En klassisk terroir är helt enkelt den lokala signaturen, den som på ett eller annat sätt ger vinet eller spriten en unik personlighet utifrån platsen där den produceras.

High Coast är det norrländskt vatten och klimat som ger en sådan terroir. Vattnet leder man från Bålsjön, en källsjö med ovanligt mjukt och rent vatten. Det filtreras genom först sand och sedan kol och används sedan i produktionen. Lika viktigt är klimatet, där temperaturskillnader på drygt 50 grader mellan sommar och vinter skapar helt egna lagringsförhållanden i de ouppvärmda lagerhusen, eftersom så stora skillnader trycker whiskyn djupare in i eken, påskyndar delar av mognadsprocessen och bidrar till en unik utveckling av smaker.

Den norrländska sommarnatten är som gjord för alla de berättelser och historier som format High Coast.

Till detta har High Coast lagt en egen, norrländsk, terroir, en som bygger på själva landskapet och historien i Ådalen. Grunden är sagor, berättelser och historier, somliga sanna, andra bara anade, några kanske påhittade, men alla en del av Ådalen. Och alla är de på sitt sätt en del av serien Origins, som består av fyra olika delar; Timmer, Älv, Berg och Hav, var och en med sin historia. Och nu när man släpper fyra fördjupningar av var och en av dessa tar berättelserna tydligare form, då de har fått namn från trakten, av bergen, hamnarna, sågverken och vattendragen som omger destilleriet.

När serien är klar, någon gång under andra halvan av 2027, kommer varje whisky bära sin egen berättelse, sprungen ur bergen, skogarna, havet och älven.

En som kan alla dessa berättelser är Peter Söderlind, Brand ManagerHigh Coast. Han växte upp här, med flottare i släkten, och säger själv att hade destilleriet legat några mil åt endera hållet så hade det inte haft samma själ. För honom är ursprunget och kopplingen till platsen en del av whiskyn, det kan vara geologin, ett olöst mord med övernaturliga drag eller Sandöbrons kollaps 1939, när svallvågorna sköljde över kajen i Lunde Hamn.

Ådalen har en lång och rik historia,
där timmerflottningen är ett eget kapitel.

Enligt Peter är det också en fråga om balans, att placera High Coast i ett sammanhang där det hör hemma. För på sätt och vis är destilleriet en fortsättning på historien, efter inlandsisen, flottningen, smugglingen, strejkerna och allt det som var. Allt det blev, i mer eller mindre grad, High Coast.
Och allt det är en del av High Coast och dess whisky. Särskilt när man sitter nere vid älvstranden, på udden där Peter mer än gärna berättar om både det förgångna och det samtida, och hur det har format den whisky man har i glasen, samtidigt som man ser ut över älven och hör vattnets porlande. För det här är berättelsens naturliga miljö, och det är här den hörs bäst.

Vill du höra den med egna öron är du välkommen till High Coast Festival, och udden, och Peter.

Passa på om du har vägarna förbi Ångermanland och kanske High Coast Whiskyfestival, för då kan du köpa whisky som inte finns någon annanstans, i buteljeringar exklusivt för Systembolaget i Kramfors och High Coast Whiskyfestival.

3 gånger High Coast


Small Batch 34 Höga Kusten
Orökt destillat lagrat på amerikansk ek.
Nr: 3181502
Alkoholhalt 50 %
Volym: 500 ml
Pris: 875 kr

Small Batch 35 Kramfors
Rökigt destillat som legat på PX-fat.
Nr:3168702
Alkoholhalt: 50 %
Volym: 500 ml
Pris: 875 kr

High Coast Festival 2024
Orökt destillat som legat på bourbonfat och amerikansk nyek. Säljs endast till besökare på High Coast Whiskyfestival.
Alkoholhalt: 50,3 %
Volym: 500 ml
Pris: 995 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!