Nc’nean Organic Single Malt Whisky – i symbios med naturen

Nc’nean (uttalas ”Nc-nee-an”)  är det hyllade oberoende och ekologiska destilleriet som strävar efter att leda vägen inom hållbar whiskyproduktion. Beläget längst ut på spetsen av halvön Morvern är deras närmaste whiskygranne Tobermory på andra sidan av Sound of Mull. Här, längst kusten i västra Highlands, så skapar de en whisky som är lätt, sofistikerad och som samexisterar med naturen.

Tänket när det kommer till att producera whisky skiljer Nc’nean från många andra destillerier. Sedan starten 2017 har deras fokus varit att producera en ekologisk whisky men att också vara kreativa in sin process för att hitta nya smaker. De använder enbart ekologiskt skotskt korn och tillämpar längre mäskningstider, långsammare jäsning och experimenterar med ovanliga jästsorter som sällan används inom den moderna whiskyindustrin. De lagrar sin whisky på plats intill destilleriet och de gör det i fat ex-bourbonfat, STR-fat, ex-rödvinsfat och ex-sherryfat, samt flera andra mindre och unika fat.

Dess grundare, Annabel Thomas, ville förändra hur världen ser på skotsk whisky. Hennes vision var att skapa en whisky som kan existera i harmoni med vår planet. Namnet hämtade hon inspiration i från Neachneohain, en gaelisk gudinna. Hon var känd som Andarnas Drottning och var en stark beskyddare av naturen. Stark och självständig, hon vågade alltid gå sin egen väg – något som stämmer väldigt väl in på Annabel’s idé vad destilleriets mål ska vara.

Destilleriet drivs av 100% förnybar energi, använder 100% ekologiskt skotskt korn och buteljerar sina whiskys i flaskor av 100% återvunnet glas. I juli 2021 nådde Nc’nean verifierad netto-nollstatus för koldioxidutsläpp från sina egna verksamheter, 20 år före branschens mål. Dessutom återvinner eller återanvänder Nc’nean 99,96% av sitt avfall och har en mycket låg vattenförbrukning tack vare sin innovativa vattenkylningsdamm.

Nc’nean Organic whisky är lätt och fruktig med noter av citrus, aprikos och kryddor i doften. Men här finns också en sötma från kornet och en klar vaniljnot från faten.

I smaken träder tropisk frukt fram med nyanser av grillad ananas och en touch av honung. Men här finns också lite ungdomlighet i form av ingefära och kokta syrliga bär. Eftersmaken bjuder på mörk choklad, sockrad apelsin och en härlig ekkryddighet.

Nc’nean Organic Single Malt Whisky

Alkoholhalt: 46%
Volym: 700 ml
Artikelnummer: 56471
Pris: 699 sek

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.