Vi besöker Jura Distillery

Vilken singelmalt säljer mest i Storbritannien? Du kanske tror att det är Glenfiddich eller The Glenlivet, eller kanske Glenmorangie, men du tror fel. Svaret är Jura, vilket överraskar många konsumenter.

Text: Gavin D. Smith Foto: Grant Anderson, Konrad Borkowski, Jura

Janice McIntosh, som är marknadschef på Whyte & Mackay, med ansvar för Storbritannien, Europa och Global Travel Retail, berättar:

– Under de senaste tre åren har Jura haft förstaplatsen för singelmalt i Storbritannien, både vad gäller volym och värde – ett anmärkningsvärt resultat för en whisky som skapas på en avlägsen ö, i en liten by med bara 260 invånare.

Janice McIntosh, marknadschef på Whyte & Mackay, som äger Jura.

Den lagliga destilleringen på Jura kan spåras tillbaka till år 1810, men destilleriet återuppväcktes år 1963, efter mer än sextio års tystnad, vilket betyder att man just nu firar dess sextioårsdag.

– Det har varit en lång resa sedan destilleriet än en gång öppnade dörrarna 1963, säger McIntosh, och fortsätter med att berätta att de är otroligt stolta över att Jura singelmalt är mittpunkten i ett blomstrande samhälle, där alla har någon koppling till destilleriet som ligger nere vid vattnet och den turism som följer med det. Den här unika kopplingen är själva hjärtat i Jura, och skapar mycket av karaktären hos både platsen och de som bor där.

– Juras unika historia rimmar perfekt med trenden mot ursprung och härkomst som man ser alltmer i spritindustrin. Detta, tillsammans med Juras tillgängliga utbud, och de senaste årens dramatiskt ökade intresse för singelmalt har gjort det möjligt för Jura att skapa en nisch som både traditionella och nya whiskydrickare över hela världen tycker är genuint spännande. Våra konkurrenskraftiga priser, med fokuserade marknadsaktiviteter och utveckling med smaken i fokus är bara tre av de faktorer som driver vår tillväxt internationellt, och vi fortsätter mot målet att bli ett av världens tio största varumärken.

Utanför Storbritannien har Jura tagit marknadsandelar i Sverige, medan Holland, Frankrike och Tyskland är andra viktiga europeiska marknader. Ser man längre bort så växer varumärket även i Taiwan, Kina och Australien, där det också bidrar till att öka efterfrågan på kategorin singelmalt.

Graham Logan, som nu gått i pension efter mer än 30 år på Jura.

För att bygga varumärket lanserade man förra året kampanjen ‘Lend a Hand’, som nyligen också har synts på tv i Sverige. Den utgår från känslan att Jura är mer än en whisky, den är ett sätt att leva, och att whisky från Jura representerar hängivenheten och kunnandet hos de som tillverkar den. ‘Lend a Hand’ åskådliggör detta genom att visa hur en whiskyflaska går från hand till hand mellan alla de öbor som skapade den.

Genom hela filmen syns Juras distinkta flaska – ursprungligen gjord för att klara strapatsrika resor till havs – mitt i bilden, omgiven av en skiftande samling människor, platser och karga landskap.

– Sedan vi släppte den på tv i Storbritannien, har kampanjen vidgats till andra media, både sociala och digitala, och dessutom förekommit i butiksaktiviteter, vilket har ökat varumärkeskännedomen och låtit oss berätta vår whiskyhistoria.

Vad gäller Juras bäst säljande lanseringar så berättar hon att:
– Globalt sett så har Jura 12 Year Old tagit täten i varumärkets kommersiella framgång genom att bli en av de 20 bäst säljande whiskysorterna i världen, och den singelmalt som växer snabbast i USA, den största exportmarknaden för skotsk whisky.

– Sedan vi släppte den tidigare i år har Jura 12 Year Old Sherry Cask blivit vår bästsäljare i Sverige, och vi ser en stor efterfrågan för speciallanseringar med högre alkoholhalt så vi är glada att vi släpper flera nyheter tidigt nästa år.

Förutom 12 Year Old Sherry Cask, så finns också 10 Year Old, 18 Year Old, 21 Year Old Tide och Seven Wood att köpa i Sverige, och serien Rare Vintages visar sig populär bland erfarna whiskydrickare

Jamie Muir ska ta Jura in i framtiden.

– Vår kollektion Rare visar fram Juras gamla lager, som har finslipats under alla våra år av whiskytillverkning, förklarar McIntosh.

– Den är sammansatt av våra mest extraordinära lagrade whiskies, som till exempel en singelmalt som låg i 48 år på väg mot perfektion innan den fick en finish på ex bourbon och portvinsfat.

Med tanke på knappheten av denna sprit så är endast ett begränsat antal flaskor av Rare Vintages tillgängliga, men i skrivande stund finns Jura Rare Vintage 1989 att beställa på Systembolaget. Denna whisky låg i mer än tre decennier på bourbonfat av amerikansk vitek och buteljerades vid 53,5 %.

0Firandet av Juras sextioårsdag ägde rum i september, med en vecka fylld av festligheter som avslutades med den årliga Jura Music Festival, och en signaturcocktail – The Jura 1963 – skapades för att högtidlighålla detta tillfälle. Denna cocktail kombinerar singelmalt från Jura med söt vermouth, maraschinolikör och ett stänk persikobitter.

Janice McIntosh berättar att den:
– Hedrar de värderingar som väglett vår gemenskap; äkthet, djup och en vilja att skapa ögonblick som varar hela livet.

En av de som skapat ögonblick som varar hela livet är chefen Graham Logan, som gått i pension efter 30 års tjänst. För att högtidlighålla detta släppte man en single cask som fick namnet ‘Logan’s Cask’, det var ett first fill bourbonfat som gav runt 200 flaskor.

Graham Logan har ersatts på chefsposten av den mycket erfarne destilleraren Jamie Muir, som växte upp på ön, och som har återvänt tillsammans med sin partner Hanna för att ta över rodret vid Isle of Jura Distillery.

Muir tillbringade nästan ett årtionde som mäskare och destillerare på Jura innan han tog vägen över the Sound of Islay för att jobba på Kilchoman som mäskare, destillerare, mältare och lagerarbetare. Därefter kom han till BrewDog vid Ellon, i Aberdeenshire, där han jobbade med produktutveckling och som destillerare och där han till slut blev chef för destilleriet.

Med både kunnigt och hängivet folk i destilleriet, en varierad produktportfölj som blir alltmer erkänd, och ?stödet från 260 öbor kan man inte tro annat än att Jura är väl redo att tackla de kommande sextio åren.

Jura i Sverige

Jura 12 years
43 %, (20485), 350 ml, 246 kr

Jura 12 years Sherry Cask
43,5 %, (757), 451 kr

Jura Seven Wood
42 %, (83231), 701 kr

Jura 12 years
40 %, (82869), 451 kr

Jura 10 years
40 %, (80415), 401 kr

Jura Old Malt Cask HL19605 14 years
50 %, (59988), 1154 kr

Jura 19 years, 1998
54,6 %, (82314) 500 ml, 1566 kr

Jura Vintage 1989
53,5 %, (50042), 8998 kr

Jura 18 years
44 %, (427), 701 kr

Jura Tide Single Malt 21 years
46,7 %, (51217), 1503 kr

Jura Cask #1637, 2006
52,2 % (56437) 2171 kr

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!