Eld, glöd & whisky

Det magiska receptet på en lyckad sommarkväll!

Det bästa med att grilla är att allt blir så fantastiskt gott. Helt underbart – bara genom att låta råvarorna passera grillen så sker magin. Den krispiga ytan, den vackra färgen, smaken av rök och eld, dofterna, kort sagt hela ritualen ger den underbara känslan av nygrillat.

Oavsett om du grillar en bra korv i fem minuter eller kör en bringa i tolv timmar så infinner sig grillmyset.
Kombinationen av whisky tillsammans med den fina smaken av rök och eld har tilltalat oss i århundranden.

När vi grillar händer två saker, vi får en karamellisering av ytan och så uppstår Maillard-effekten. Det är en kemisk reaktion mellan kolhydrater och aminosyror som sker när råvarorna utsätts för hög värme. Det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att motstå dessa fenomen. Kombinerar vi dessutom detta med marinader och glazer smaksatta med whisky så har vi en vinnare! I vanlig ordning så serverar vi er några enkla, goda och väl smaksatta rätter. Så känn gemenskapen runt grillen och ät, drick och njut av sommaren!

Whiskygravad lax

Whiskygravad lax

500 g laxfilé med skinn
2 msk salt
1,5 msk socker
1,5 msk farinsocker
1 tsk krossade vitpepparkorn
1 msk whisky
(Highland Park Cask Strength)

Till servering:
Grillat bröd, krasse, dijon-majonnäs och citron

Blanda alla ingredienserna till gravningen och massera in det i laxen. Lägg den sedan i en påse och låt den ligga i rumstemperatur en timme.
Lägg laxen i kylen över natten, vänd på påsen med jämna mellanrum så att den blir jämnt gravad. Grilla brödet, skiva laxen och vänd skivorna i klippt krasse och lägg dem på grillat bröd. Ringla på lite dijonmajonnäs och servera tillsammans med citron.
Servera en neat Whisky och ett glas lite mörkare öl till.

Grillade kycklinglår

Grillade kycklinglår med Whisky & Cheddarcrème

4 personer

600g kycklinglårfilé, gärna med skinn

Marinad:
2 msk Whisky
(Highland Park Cask Strength)
2 msk flytande honung
2 msk japansk soja
1 msk olja
1 msk plockade färska rosmarinblad

Sås:
1 dl crème fraiche
1,25 dl riven cheddar
1 msk Whisky
(Highland Park 18yo)

Till servering
Sallad, grönsaker och potatis
Vispa samman marinaden och lägg i kycklingen. Låt det marinera minst några timmar i kylen men gärna över natten. Lägg crème fraiche och cheddar i en kastrull. Värm sakta upp det under omrörning tills osten smält. Smaksätt med whisky, svartpeppar och salt. Låt såsen svalna, rör om med jämna mellanrum. Servera den sedan ljummen eller kall. Ta upp kycklingen ur marinaden och grilla den på försiktig värme, börja med skinnsidan ner. Servera kycklingen tillsammans med cheddarcrèmen och goda tillbehör.
Whisky med vatten och is smakar utmärkt till de grillade kycklinglåren.

Grillad fläskfilé

Farin- och whiskymarinerad fläskfilé

600g fläskfilé
Marinad:
2 msk whisky (Highland Park Cask Strength)
3 msk farinsocker
2 msk balsamicovinäger
2 msk olivolja
1 msk grovkornig dijonsenap
1 msk finhackad vitlök

Till servering:
Grillade grönsaker, potatis och sås,
t ex ramslöksemulsion

Putsa köttet och skär det i två centimeter tjocka skivor. Banka till köttet så att det blir en halv centimeter tjocka biffar. Vispa samman alla ingredienser till marinaden och lägg i köttet. Låt det marinera några timmar i kylen. När det är dags att grilla så låt marinaden rinna av och grilla sedan köttet på försiktig värme (sockret i marinaden gör att det lätt bränns vid på för hög värme). Servera de nygrillade biffarna tillsammans med de goda tillbehören.
En iskall ljus lager blir perfekt sällskap till denna rätt.

Grillade persikor

Whiskyglazerade persikor med hallon och vaniljglass

2 stora eller 6 små persikor
50 g färska hallon
2 msk florsocker
1 tsk pressad citron
4 kulor vaniljglass
Färsk mynta eller citronmeliss

Glaze:
2 msk rumstempererat smör
2 msk lönnsirap
2 tsk whisky (Highland Park 18 YO)

Dela och kärna ur persikorna. Skala dem om skalet är tjockt och segt annars kan du låta det vara kvar. Vispa samman glazen och rör ihop hallon, florsocker och citron. Grilla persikorna på het grill, pensla ofta med glazen under grillningen. Lägg de nygrillade persikorna i djupa tallrikar och toppa med glass och de rårörda hallonen. Toppa med örter och servera direkt.
Ett glas elegant whisky, som t ex Highland Park 18 YO, blir helt underbart till de grillade persikorna.

Glowing Embers

Glowing embers

1 cocktail

2 cl whisky, gärna rund, orökig, lite fruktig och kryddig
2 cl Cointreau
2 cl Aperol
4 cl färskpressad citron
4 cl färskpressad apelsin
Is
Kylt glas

Garnering
Citron och mynta

Skaka med is, sila, garnera och servera. Dubbelsila om du inte vill ha fruktkött i cocktailen.

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se