Agitator Islay PX – en sommarresa genom Europa

Lagom till sommaren kommer en riktig semesterwhisky från Agitator i Arboga. Agitator Islay PX är en milt rökig whisky med saltstänk, torkad frukt och lakritstoner. Europaresan går från de spanska sherryfatens Jerez, via den skotska ön Islay till Agitator i Arboga.

Agitator Islay PX är lagrad på småfat, quarter casks, som tidigare innehållit rökig Islaywhisky samt fat som ursprungligen använts för lagring av Pedro Ximenez Sherry.

Emmas Smaknoter
Doft: Lågmäld rökighet, kola och smält vaniljglass med nougat (tänk pinnglassen Nogger från GB)
Smak: Mjuk och len. Det finns en sötma genomgående som blandas med torkad frukt som fikon, aprikoser och jordgubbar. Den lätta rökigheten är tydligare i smaken än i doften och går mot torvrök. Här blandas den med lakrits och mynnar ut i en finish av lakritsrot, örter och aningen oväntad "tannintorrhet”.
Betyg: 8,4/10 poäng

För en starkare kulinarisk upplevelse, prova gärna att para whiskyn med blåmögelost eller långlagrad cheddarost. Rökigheten i whiskyn balanseras av blåmögelostens krämighet. För den sötsugne rekommenderas att prova till mörk choklad (gärna 70% kakaohalt eller högre). De söta tonerna från Pedro Ximénez-sherryn gifter sig fint med smaken av kakao. 6 000 flaskor fanns på hyllorna i ca 220 butiker runt om i landet i början av juni.

Agitator Argument Islay PX

Alkoholhalt: 46%
Nr: 4133701
Volym: 70 cl
Pris: 599

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!