Grön Påsk med Petronella
O.P Anderson känner många till. Inte lika många känner till O.P. Anderson Petronella, en lättare, fruktigare version av den klassiska akvaviten.
Basen är den klassiska, med kummin, fänkål och anis, men till det har man lagt äppelmust, för en lättare, friskare smak och mindre alkohol. Och resultatet är O.P. Anderson Petronella, döpt efter Olof Peter Andersons fru: Petronella Charlotta.
Och till en lättare snaps passar en lättare rätt på påskbordet, som till exempel den här fräscht vegetariska varianten, skapad just för att passa till O.P. Anderson Petronella:
Grillad sparris med Västerbottenskräm och pocherat ägg
4 portioner
Västerbottenskräm:
2 dl Smetana
1 dl turkisk youghurt
150 gr riven Västerbotten
Salt och nymald svartpeppar
Pocherat ägg:
4 ägg
2 liter vatten
4 msk ättikssprit 12 %
Grillad sparris:
3 knippen grön sparris, à 250 g
Olivolja
Cruditésallad:
1 liten fänkål
4 rädisor
½ Granny Smith äpple
Zest + juice från ½ citron
1 msk olivolja
Till servering:
½ dl grovhackad rostad sötmandel
Danskt rågbröd eller rostat surdegsbröd
Smörgåskrasse
Gör så här:
Mixa smetana, yoghurt och Västerbottensost i matberedare. Smaka av med salt och nymald peppar.
Hyvla fänkål, rädisor och äpple tunt på mandolin. Blanda med finrivet citronskal, citronjuice och olivolja. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Häll hälften av ättikan i en skål och knäck i äggen, var försiktig så inte äggulan går sönder. Häll resten av ättikan över och låt stå ca 5 minuter.
Koka upp en kastrull med vatten.
Häll försiktigt i äggen och ättikan ner i det kokande vattnet och låt sjuda 3-4 minuter.
Lossa äggen försiktigt från varandra, lyft upp äggen med en hålslev och lägg i en bunke med kallt vatten. Låt äggen ligga i det kalla vattnet någon minut.
Ta upp äggen och putsa dem, lägg på en tallrik med hushållspapper.
Bryt av den nedersta delen av sparrisen och grilla hastigt i het panna. Ringla lite olivolja över sparrisen, salta och peppra.
Lägg en stor klick Västerbottenskräm på varje tallrik. Lägg på grillad sparris och pocherat ägg, strössla över sötmandel och klipp över rejält med smörgåskrasse.
Lägg på cruditésalladen och ringla över en god olivolja. Servera med danskt rågbröd eller rostat surdegsbröd.
O.P. Anderson Petronella
Volym: 35 cl
Nr: 10102
Pris: 142 kr