Allt om Whisky testar Milk & Honey
För de allra flesta förknippas maltwhisky med skotska högländer, höga berg och avlägsna destillerier i svårtillgängliga landskap. Det vill israeliska destilleriet Milk & Honey ändra på. Allt om Whisky plockade ihop fyra flaskor från det svenska utbudet och provade igenom.
MILK & HONEY är Baserat i den myllrande kuststaden Tel Aviv, en stad känd för såväl nattliv som sina många tech-bolag. 2012 beslöt sig en handfull entreprenörer, tillika whiskyentusiaster för att starta Israels första maltwhiskydestilleri, och planer började smidas. Redan två år senare, 2014, var Milk & Honey igång och började producera sina första destillat. Dr. Jim Swan, känd för sitt arbete med bland annat Kilchoman och Amrut, var med för att övervaka processen och ge sin kvalitetsgaranti.
Med det varma klimatet i Israel får lagringsprocessen en liknande utveckling som i Indien, eller för all del USA:s sydstater – de höga temperaturerna fungerar som en katalysator för träfatens påverkan på spriten, och redan vid tre till fyra års lagring har whiskyn uppnått en mognad skotsk whisky behöver ett tiotal år på sig att nå.
Med en core-range på hyllan och ett antal specialiserade släpp har Milk & Honey nu börjat göra väsen av sig på den internationella whiskyscenen och sedan en tid tillbaka hittar man dem även i Sverige, tack vare Selected Malts.
Milk & Honey Classic
Alkoholhalt: 46 %
Nr: 5839301
Pris: 699 kr
Först ut är Milk & Honeys standardbuteljering, och den som är tänkt att visa mest av destillerikaraktär. Och mycket riktigt, den unga åldern till trots andas det här en betydligt mognare whisky när den hälls upp för att provas.
Doft: Komplex och mångfacetterad doft. Tydligt söt, med drag av honung och lite sirap, fruktiga toner som drar åt fruktgodis och torkad frukt. Hallon och persika ramar in toner av mjölkchoklad. Här finns på samma gång drag som känns typiskt skotska men också en egen identitet. Snygg och belönande doft.
Smak: Sötman som varit tydlig i doften drar här åt vanilj, ljus choklad och tanninrik fatkaraktär som torkar upp i munnen. Frukttonerna från doften saknas, och smaken är betydligt plattare än vad som antyddes när det bara var doftsinnet som fick jobba. Eftersmaken är tämligen kort.
Sammanfattning: En doft som initialt lovar otroligt gott – här finns både djup och komplexitet – lyckas inte riktigt nå fram hela vägen genom smaken. Likväl är det här en ovanligt habil whisky som Tel Aviv bjuder på.
Betyg: 6,5/10
Milk & Honey Apex Dead Sea
Alkoholhalt: 56,5 %
Nr: 5840401
Pris: 1296 kr
Milk & Honey har en serie släpp som kommer två till tre gånger per år, där Master Distiller Tomer Goren väljer de fat som utvecklats allra bäst för att buteljera i mindre batcher. Dessa släpps under samlingsnamnet Apex, och först ut i Sverige är Apex Dead Sea.
Doft: Redan vid första andetaget andas det här provet kvalitet. En mjuk, rustik doft av vanilj och rostade kaffebönor är det som känns tydligast. Sedan kommer en våg av torkad frukt, romrussin och svartvinbärsgelé som möter en hint av möbelvax. Återigen en komplex och mångbottnad doft som skiftar i karaktär och öppnar nya dimensioner ju längre det får stå i glaset. Efter ett tag framträder en ton av salmiak, kryddig pepparstyrka och drag av torkad ingefära.
Smak: Pepparhettan från doften är i tydlig framkant. Alkoholen hettar trots nedvattning, och faten vrålar i gommen. Vanilj, rosépeppar, rent av lite chilihetta som går över i rena trätoner mot eftersmaken. Något längre eftersmak än Classic, men fortfarande relativt kort.
Sammanfattning: En kaxig whisky som vore omöjlig att placera geografiskt om den serverades blint. Här finns toner av såväl skotsk som svensk whisky närvarande vilket gör den svåridentifierad, utan att tappa skottarnas finess och nyansrikedom.
Betyg: 7,5/10
Milk & Honey Elements Sherry
Alkoholhalt: 46 %
Nr: 5839501
Pris: 880 kr
Under Elements-flaggan finns olika whiskystilar representerade, och för den svenska marknaden hittar vi dels en sherrylagring och en rökig Islay-influerad whisky. För Sherry-tappningen har man specialbeställt fat som tidigare innehållit såväl Oloroso som Pedro Ximenez. En intressant detalj är att det här är världens enda whisky lagrad i kosher-sherryfat.
Doft: Spontant har det här glaset en mildare framtoning än både Classic och Apex. Här finns vaniljen, hallonen och honungen vi hittar i de båda tidigare proven, men också ingefära, apelsin och choklad. Är det rent av apelsinkrokant? Russin, kaffe och en hint av möbelvax även här. Det skriker inte sherrybomb, men här finns tydliga referenser till sherryfat i doften både initialt och efter några minuter.
Smak: Citrus, apelsin och russin som går mot romrussin slår mot tungan till att börja med. Mot eftersmaken träder svarta vinbär och peppartoner fram, liksom mer ingefärshetta. Även här en relativt kort eftersmak.
Sammanfattning: En ovanligt subtil tolkning av sherrylagrad whisky, utan att kompromissa. Fortfarande är doften intressantare än smaken, men whiskyn känns vällagrad och konsekvent i karaktären. Len och följsam i smaken.
Betyg: 7/10
Milk & Honey Elements Peated
Alkoholhalt: 46 %
Nr: 5839401
Pris: 857 kr
Sist ut är Elements Peated, den rökigaste tappningen av Milk & Honey’s whiskies. I ett möte mellan Islay-whisky och Tel Aviv-bourbonlagrad whisky uppstår något helt nytt som gör åtminstone denna whiskyskribent något konfunderad.
Doft: Det första man slås av är inte så mycket rök som citrus. Här finns mer citron än apelsin, överhuvudtaget drar den åt en ljusare och fräschare doft – vilket är något överraskande med tanke på att peated whisky förknippas med mer tyngd och mörker generellt. Den lilla rök som finns anas i ytterkanten snarare än på en central plats.*
Smak: Om vi saknade röken i doften gör den sig tydligt påmind direkt vid första smaken – här kommer de torviga röktonerna vi förknippar med Islay och plötsligt känns whiskyn både tung och mångbottnad. Citrontonerna och citruskaraktären från doften kommer igen halvvägs igenom och adderar fräschör åt den rökiga tyngden på smaken. Här får vi också en eftersmak som mäktar med att dra ut på tiden och hänga kvar ett tag.
Sammanfattning: En riktig wild-card till whisky, och även den med störst differens mellan doft och smak. Där de tre första lovade mycket på doften och hade svårare att leverera hela vägen genom smak rådde precis motsatt förhållande här: en lättviktig doft som övergår till en käftsmäll av torv och rök.
Betyg: 8/10
* Efter provningen visar det sig att whiskyn inte har torvrökts i produktionen, utan lagrats på fat som tidigare innehållit rökig whisky. Däri kan svaret ligga på avsaknaden av rök i doften.
Trots diskrepansen mellan doft och smak är det här ett riktigt starkt tillskott till den redan överfulla rök-whiskymarknaden, och är man det minsta intresserad av Islaywhisky eller rökig whisky generellt är det här ett givet köp till whiskyskåpet.