Idag är det Irish coffee day!
Tisdag den 25 januari är det National Irish Coffee Day.
Den varma kaffedrinken skapades enligt historien vintern 1943 på Shannon Airport (Foynes Port) i Irland av Joseph ”Joe” Sheridan.
Sent en vinternatt 1943 lämnade ett passagerarflyg Foynes med destination New York. Efter flera timmar i luften försämrades vädret drastiskt över atlanten och kaptenen tvingades vända om för att invänta säkrare förhållanden. Ett morse-meddelande skickas till Foynes kontrolltorn för att informera flygplatsen om planets återkomst. Joe Sheridan med personal kallas tillbaka till restaurangen för att ta emot de skärrade och frusna passagerarna och erbjuda något varmt och stärkande vid landning.
Joe lät blanda i lite irländsk whiskey tillsammans med kaffet och toppade upp med lättvispad grädde. Den varma kaffedrinken gjorde omedelbar succé och legenden säger att en tystnad lade sig i restaurangen när de trötta och frusna gästerna inmundigade den varma och stärkande drycken. En av passagerarna ska senare ha tackat Joe för det underbara kaffet och frågat om det var så kallat ”Brazillian Coffee?”. Joe svarade då skämtsamt: ”Nej, det är Irish Coffee!” och så var den numera klassiska drinken född.
Recept: Irish Coffee – Klassikern
Du behöver:
- 4-5 cl irländsk whiskey som Tullamore D.E.W.
- 2 tsk farinsocker
- Ca 10-12 cl varmt kaffe
- Vispgrädde eller havregrädde
- Hett vatten att förvärma glaset med
Se till att alla ingredienser är klara innan du börjar blanda din Irish Coffee. Du vill inte att kaffet svalnar medan du vispar grädden.
Så gör du:
- Brygg kaffet
- Skaka grädden lätt i en shaker. Du är rätt ute när du fått den ungefär som smält glass.
- Förvärm ditt Irish Coffee-glas med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar.
- Fyll det nu tomma och varma glaset i ordningen: farinsocker, Tullamore D.E.W. och varmt kaffe. Blanda därefter alla ingredienser generöst så att sockret löses upp.
- Toppa upp till kanten med den luftiga grädden över en sked för att få ett fint lager på toppen.
- Strunta i sugröret och upplev harmonin av mötet mellan den heta kaffeblandningen och den svala grädden.
Iced Irish Coffee – en svalare variant
Du behöver:
- 2 delar Tullamore D.E.W.
- 4 delar kallbryggt kaffe
- 1 del Rörsocker
- 2 delar vispgrädde
- Malen muskot och is att garnera med
Så gör du:
- Häll upp Tullamore D.E.W., det kallbryggda kaffet och sockret i highballglas.
- Skaka vispgrädden i en shaker till den tjocknar (tänk smält glass) och toppa sedan försiktigt din drink med grädden över en sked.
- Garnera med malen muskot och släpp i några bitar is. Skippa sugröret och njut!
Bushmills Coconut Irish Ice Coffee
Du behöver
- 4cl Bushmills Caribbean Rum Cask Finish
- 10-15 ml demerara syrup (1 del demerara socker / 1 del vatten)
- Ca. 12 cl Svart kaffe /Americano
- Vispgrädde
- Kokosgrädde
Gör så här:
-
Häll 3 delar vispgrädde och 1 del kokosgrädde i en bunke och vispa tills att grädden blir pösig.
-
Värm upp dina glas med varmt vatten. När glasen är varma häll ut vattnet. Häll i Bushmills, demerara syrup och kaffe i det varma glaset. Blanda lätt med en sked. Häll kokosgrädden mot skeden så att den rinner långsamt ned och lägger sig som ett lock ovanpå grädden. Skippa sugrör och njut av drinken genom det svala gräddlocket.
För dig som verkligen inte kan få nog av Irish Coffee finns drycken även på bag-in-box i beställningssortimentet.
Classic Cocktails Irish Coffee bag in box
Nr: 53317
Volym: Box 1500 ml
Alkoholhalt: 12,5 %
Pris: 229:-
Tullamore Dew
Nr: 524
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 299:-
Bushmills original
Nr: 410
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 289:-
Bushmills Caribbean Rum Cask Finish
Nr: 52624
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 329:-