Test: Ichiro’s Malt MWR, Mizunara Wood Reserve
Den 1 oktober lanserades denna exklusiva whisky med enbart 18 flaskor på den svenska marknaden. Om det finns en enda definierande karaktär i whisky som kan sägas vara utpräglad japansk skulle det nog vara Mizunara-eken. Ekens påverkan på whisky är stor och bidrar till en helt egen doft- och smakbild.
Ichiro Akuto har lagrat malt från Chichibu och Hanyu på Mizunarafat, och hur blir då resultatet?
Doften är stor och skäms inte att ta plats. Här finns drag av tränoter, mörk frukt (plommon), bourbontoner – där vaniljstång och karamell är tydliga, men även en fjäderlätt rökton som virvlar i bakgrunden.
Smaken är välbalanserad med bärig fruktighet – återigen plommon, men också svarta vinbär, björnbär och körsbär som kontrast till mjölkchoklad, hasselnöt, kola och toffee.
Eftersmaken drar åt det nötigare hållet, och man anar även drag av rostade kaffebönor. Riktigt gott! Betyg: 9/10p
Läs om fler japanska nyheter
Ichiro’s Malt MWR, Mizunara Wood Reserve
Alkoholhalt: 46,5%,
Volym: 700 ml
Pris: 1 499 kr
Nr: 40839