Recept: Hasselnötskaka till Mariestads Emmer Porter


Häromdagen berättade vi om sjunde upplagan av Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons sjunde inspirationsresa i serien Den Stora Smakresan. Den här gången var destinationen Gotland och den resulterade i portern Emmer. Till den har Thomas Sjögren, som blev Årets Kock 2015, komponerat en dessert.

Hasselnötskaka med färska hallon, marinerad fänkål samt kaffe- och fänkålsglass

Ingredienser till 4 portioner
Hasselnötskaka

  • 200 g florsocker
  • 200 g äggvita
  • 80 g vetemjöl
  • 80 g hasselnötsmjöl el mixade hasselnötter
  • 2 msk ljus sirap
  • 200 g brynt smör
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Kaffe- och fänkålsglass

  • 150 g gräddfil
  • 125 g färskost
  • 100 g råsocker
  • 100 g mjölk
  • 30 g grädde
  • 1 gelatinblad
  • 100 g espresso

Hallon

  • 2 askar hallon
  • 1 msk socker

Fänkål

  • 1 st fänkål
  • 1 msk maltsirap

Gör så här:
Kaka
Bryn smöret i en kastrull. Vispa äggvita, sirap och florsocker fluffigt. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa försiktigt. Slå i det brynta smöret i en stråle, lite i taget. Spritsa smeten i formar och baka i ugn på 180 grader ca 14 minuter.

Kaffe- och fänkålsglass
Blötlägg gelantinbladet, värm socker och mjölk i en kastrull och smält i gelantinbladet. Tillsätt de mixade fänkålsfröna och resterande vätska. Kyl smeten och kör i glassmaskin.

Hallon
Plocka ut 20 st hallon, värm resterande hallon och strösocker och passera såsen genom en sil.

Fänkål
Hyvla fänkålen tunt. Marinera fänkålen i maltsirap.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!