Rye Whiskey – råg i ryggen allt mer populärt
Vid årets upplaga av World Whiskies Awards utsågs Scale Straight Rye Bottled in Bond från producenten Laws Whiskey House i Denver (Colorado, USA) till årets ”World’s Best Rye”. Numera finns det många ryewhiskies även här på Systembolaget, men för inte så länge sedan sedan var ryewhiskey sällsynt.
I sin whiskybibel 2010 utnämnde Jim Murray ryewhiskeyn Sazerac Rye 18 Yers Old till ”Årets whisky”, vilket då fick många att höja på ögonbrynen. Så här skrev Murray: ”Amerikansk ryewhiskey tappade sin popularitet efter förbudstiden då den nordamerikanska gommen vant sig med mildare smaker. På sätt och vis är den Kentuckys version av ”peated” whisky. Inte så att den på något sätt är rökig. Tvärtom: den är enormt fruktig. Men sättet på vilket smakerna är intensiva, rika och i de bästa fallen nästan lökliknande med sina många nivåer gör de två whiskytyperna märkligt närkopplade. Förhoppningsvis kan den mycket välförtjänade utmärkelsen till den övertygande Sazerac 18 Years Old uppmuntra amerikanska destillerier att hårdare lansera whiskytypen världen runt och se till att lagren är välfyllda så att den återigen kan komma i ropet.”
Idag har hans ord hörsammats i allra högsta grad. I Systembolagets sortiment finns inte mindre än 23 stycken.
Länge var ryewhiskey en av de populäraste i USA och produktionen av den var omfattande. Den lär ha uppstått till en början i Pennsylvania där mängder av tyska invandrare slog sig ner, bland annat eftersom det där rådde en tolerant inställning till olika religiösa sekter. Orsaken till att de tyska destillerarna började använda sig av råg i så hög utsträckning tillskrivs deras tradition av att göra schnapps och vodka av just det sädesslaget. Också i intilliggande Maryland hade man en stor ryewhiskeyproduktion. Men så, som Murray skriver, trängdes den så sakteliga ut efter förbudstiden och speciellt efter andra världskriget och många rågdestillerier tvingades slå igen. I början av 1980-talet var det några få destillerier som återigen satsade på rye, och Jim Beam lanserade en.
Michael Jackson berättar i Stora Whiskyboken att råg är det grövsta av sädesslagen och har en besk karaktär som utmärker sig vare sig man bakar eller bränner det. Ryewhiskey har samma beska, Jackson menar att den påminner om besksöt frukt som aprikos eller pepparmynta. Den senare lär märkas särskilt tydligt i ryewhiskey från 1900-talets första årtionden.
Så här skriver han vidare: ”Det är svårt att producera whiskey enbart på råg. I jäsningsstadiet är det en liten mängd kornmalt som får göra det mesta arbetet. I smaken balanseras den intensiva rågsmaken av en rejäl sats majs. Dessa tre sädesslag införs i början av produktionsprocessen och kokas och destilleras tillsammans. De destilleras inte separat och blandas senare, och inte heller får en whiskey kallas för rye såvida den inte innehåller minst 51 procent råg.”
Det finns inga regler om lagringstider, men man får inte kalla whiskeyn ”straight rye” om den inte legat på fat i minst fyra år. Och faten ifråga måste, precis som när det gäller bourbon, vara kolade och nya.
Den nyligen utnämnda världens bästa rågwhiskey (A. D. Laws Scale Straight Rye Bottled in Bond) finns inte här hemma – men höll ögonen öppna i taxfree-butikerna under resorna.
Här nedan ett axplock av rekommenderbara rågwhiskies som finns här hemma i sortimentet:
- Knob Creek (Jim Beam) (nr 85068, 70 cl, 579 kr)
- Bulleit Rye (Diageo) (nr 495, 70 cl, 339 kr)
- Millstone Rye 100 (Zuidam Distillers BV) ( nr 85300, 70 cl, 788 kr)
- Rebel Yell Rye (nr 85170, 648 kr)
- James E. Pepper 1776 Rye (nr 85489, 70 cl, 716 kr)/li>
- Hirsch Canadian Rye 12 Years (Glenora Distillery) (nr 85048, 70 cl, 954 kr)