Recept: Irländskt inspirerad påskmeny!
Påskfirandet på Irland är alltid ett trevligt tillfälle, eftersom påsken har en djup historisk, kulturell och religiös innebörd över hela landet. Precis som i Sverige handlar påsken om förnyelse efter vinterns karga tid, men i Irland har man också traditioner som vi inte delar, som hot cross buns, purjolökssoppa och simnel cake. Så vi möts på halva vägen, genom att laga den svenska påskens rätter med irländska smaksättare.
Text & Foto: Anders Tegnér
Festliga påskrecept med irländsk twist
Majskycklingbröst med potatisstomp, whiskeysås och kål
4 personer
Ingredienser:
- 2 st majskycklingbröst
- 2 st pak choi
- 600 g tvättad potatis
- 2 msk grovkornig senap, gärna dijon
Till såsen:
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
- 1 dl grädde
- 0,5–1 dl messmör
- 1 msk japansk soja
- 2-4 msk irländsk whiskey
Tillagning:
- Börja med såsen: smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Låt det fräsa någon minut.
- Tillsätt fond och grädde och låt det koka sakta 15 minuter.
- Avsluta med messmör, soja och whiskey. Smaka av med salt och peppar.
- Koka potatisen helt mjuk, häll av vattnet och mosa potatisen grovt. Smaksätt med salt, vitpeppar och senap.
- Stek kycklingen och kålen. Lägg upp på varma tallrikar och servera direkt.
Mandelpotatis med Skagen
4 personer
Ingredienser:
- 8 st mandelpotatisar
- 200 g skalade räkor
- 0,5 dl hackad dill
- 0,5 dl majonnäs
- 0,5 msk citronzest
- 25 g fiskrom
Tillagning:
- Hacka räkorna och blanda dem med dill, majonnäs och citronzest, smaka av med salt och svartpeppar.
- Koka potatisen helt mjuk, låt dem rinna av och tryck sedan till dem.
- Stek potatisen strax innan servering och toppa med Skagen och rom.
Tips: Ett glas Guinness passar bra till.
Pocherat ägg med cider-hollandaise och lax
4 personer
Ingredienser:
- 4 st ägg
- 4 små brödskivor, smörstekta
- 150 g kallrökt lax, skivad
- Gräslök, skuren
- Ramslök eller fina salladsblad, till servering
Till hollandaisesås:
- 2 msk finhackad schalottenlök
- 1 dl irländsk torr cider
- 1 lagerblad
- 1 krm cayennepeppar
- 3 st äggulor
- 150 g smör
Tillagning:
- Börja med såsen: lägg lök, cider, lagerblad och cayenne i en kastrull och låt det koka tills det återstår ca 2 msk vätska, ställ det sedan åt sidan.
- Smält och skira smöret (skumma bort det vita som flyter upp och slå bort den mjölkiga bottensatsen).
- Lägg äggulor tillsammans med den reducerade cidern i en bunke och ställ den i en kastrull med sjudande vatten.
- Vispa äggblandningen kraftigt i vattenbadet tills den tjocknar och blir skummig.
- Ta bort skålen från värmen och tillsätt smöret med tunn stråle under kraftig vispning. Smaka av med salt, vitpeppar och citron.
- Pochera äggen.
- Lägg äggen på brödskivorna, skeda på såsen och toppa med lax, gräslök och ramslök eller sallad.
Brie med persika och krisp
Ingredienser:
- Rispapper
- Persika
- Råsocker
- Smör
- Whiskey
- Brie
Tillagning:
- Fritera rispapper hastigt i het olja och låt det rinna av på hushållspapper.
- Tärna persika och stek den i smör tillsammans med råsocker. Avsluta med en skvätt whiskey.
- Skär brien i fina bitar och lägg dem på rispapperet, toppa med de stekta persikorna och servera direkt.
Påskkräm med Baileys och bär
4–6 personer
Kräm:
- 1 dl mascarpone
- 1 dl färskost
- 0,5 dl Baileys
- 1 ägg
- 0,75 dl socker
- 0,5 dl grädde
- 0,25 dl starkt kaffe
- 2 blad gelatin
- 2 msk Baileys
Till servering:
- 4 st savoardikex
- Bär
- 2 tsk kakaopulver
- 1 tsk florsocker
- 0,25 tsk kardemumma
- 0,5 tsk kanel
Tillagning:
- Blötlägg gelatinet fem minuter i kallt vatten och vispa grädden.
- Vispa färskosten med mascarponen, kaffe och Baileys.
- Vispa ägg och socker tills det blir vitt och fluffigt.
- Smält gelatinbladen i 2 msk Baileys.
- Vänd ner grädden och äggvispet i färskostblandningen. Rör i det varma gelatinet.
- Bryt och lägg kexen i glas, skeda på krämen och jämna till ytan. Ställ några timmar i kylen.
- Blanda socker, kakao och kryddor. Pudra blandningen över glasen och lägg på bären när det är dags att servera.
Irish Cannon
1 cocktail
Ingredienser:
- 4 cl irländsk whiskey
- 3 cl färskpressad citronjuice
- 3 cl simple syrup
- 8 cl mousserande vin eller Champagne
Tillagning:
- Skaka whiskey, citron och sirap med is i en shaker.
- Sila upp i kylt champagneglas och toppa med vin.
Dryckestips till din irländska påsk
Teeling Rum Cask
Nr: 463
Alkoholhalt: 46 %
Pris: 359 kr
Magners Irish Cider
Nr: 1843
Alkoholhalt: 4,5 %
Pris: 21,90 kr
Baileys Original Irish Cream
Nr: 765
Alkoholhalt: 17 %
Volym: 700/350 ml
Pris: 233/135 kr
Guinness Extra Stout
Nr: 1561
Alkoholhalt: 5 %
Pris: 22,90 kr