Från två fat till hela världen – Lady of the Glen
Från två fat till export över hela världen. Det är i korta drag historien bakom den oberoende buteljeraren Lady of the Glen. Men historien slutar inte där, för med en tydlig plan för kommande utgåvor och en tydlig filosofi för vart man är på väg ser framtiden ljus ut.
Foto: Hannah Whisky Merchants ltd
Dalgety Bay i Fife, strax norr om Edinburghs berömda broar, är hemvist för den oberoende buteljeraren Lady of the Glen. Grundaren och ägaren Gregor Hannah har sedan 2012 byggt upp verksamheten från att köpa sina första två fat till att idag exportera sina utgåvor till över tio marknader. Vägen hit har varit allt annat än rak, men passionen för whiskyn och en genuin tro på kvalitet har burit honom och teamet genom såväl pandemier som politiska svängningar.
– Vi är baserade i Dalgety Bay i Fife, säger Gregor. Det är nära Edinburgh och bara en liten bit från broarna, så det är enkelt för oss att ta emot besök och även frakta våra whiskies.
Gregor själv kom inte in i branschen genom de vanliga kanalerna. Han hade ingen tidigare erfarenhet av dryckesindustrin eller försäljning.
– Min pappa var bagpiper i militären, i Black Watch-regementet, fortsätter Gregor. Han hade en fantastisk samling whisky. Det väckte mitt intresse och så småningom började jag fundera på hur jag kunde starta eget som oberoende buteljerare.
För att förverkliga drömmen tog han ursprungligen ett banklån, avsett för andra ändamål, och köpte två fat i stället för att satsa pengarna på det som banken trodde. Detta blev startskottet för Lady of the Glen och en verksamhet som steg för steg vuxit och mognat.
– De första faten var en 24-årig Invergordon och en 14-årig Benrinnes. På den tiden var det lite lättare att få feedback från whiskybloggar och klubbforum. Numera är det svårare att nå ut på samma sätt eftersom fler är aktiva på sociala medier som Instagram och Facebook.

En outturn varje kvartal
Idag har Lady of the Glen en tydlig plan för sina utgåvor. Varje kvartal presenteras ett så kallat ’outturn’ med sex till åtta olika single cask-buteljeringar, samt några specialare som exempelvis den egenutvecklade St Bridget’s Kirk-blenden. Där använder Gregor och hans team ett riktigt solera-system i sitt lager – tre sammankopplade fat (Fino Sherry, Pedro Ximénez och Oloroso) som fylls på i omgångar och buteljeras löpande.
– Vi är särskilt stolta över vår solera, eftersom det inte är så vanligt i Skottland. Vi fyller på vart sjätte månad och får en väldigt balanserad blend som förändras lite för varje gång vi buteljerar, säger Gregor.
Att växa som oberoende buteljerare är ingen dans på rosor. Tillgången på fat kan vara oberäknelig och då och då dyker det upp mindre bra kvaliteter. Gregor menar dock att det är just där som den stora möjligheten finns: att förädla faten genom välgjorda lagringar och finish.
– Vi köper ofta direkt från destillerierna, är ett fat lite tamt kan vi förbättra karaktären genom en finish i exempelvis portvinsfat. Det är på sätt och vis så vi motiverar vår existens – genom att tillföra mervärde.
Lady of the Glen finns idag i bland annat Sverige, Danmark, Australien och USA. Även om vissa marknader tar in mer whisky än andra, tycker Gregor att bredden gör företaget stabilt. Samtidigt har det varit stora utmaningar på vägen: Brexit, nya tullregler i USA, covid och ökade råvarupriser.
– Vi har vuxit under en väldigt turbulent tid, fortsätter Gregor. Men vi är ett litet och flexibelt team. Jag, två personer i buteljeringshallen och en Brand Ambassador, Paul Mckendrick. Vi har lärt oss allt eftersom och hjälpts åt att anpassa oss. Det har gjort oss starkare.

Namnet Lady of the Glen har en lite mystisk bakgrund. Gregor studerade i Stirling och fascinerades av legenderna kring Stirling Castle, där en av spökhistorierna handlar om ’the Green Lady’. Eftersom ’green’ ibland för tankarna till ung whisky, fick det bli Lady of the Glen i stället. Nära koppling till Skottland, men utan fel associationer.
Framtiden är oviss för branschen, men Lady of the Glen med Gregor i spetsen räds inte nya svårigheter. Så länge det finns en passion för bra whisky och ett tight team att lita på, tänker han och hans kollegor fortsätta buteljera små, unika partier och skicka dem världen över. Det verkar onekligen som att den gröna damens anda vakar över Fife – och över denna växande oberoende buteljerare.