Balblair är tillbaka!
I maj gör en efterlängtad whisky återbesök, en whisky som de senaste åren tillbringat tid i bland annat Asien, där den rönt stora framgångar. Det handlar om det anrika skotska destilleriet Balblair och deras 12-åring, en whisky som trots att den ännu inte fyllt tonåring bjuder på stor komplexitet och fruktighet. Allt Om Whisky tog sig ett snack med David Rogerson, Distillery Manager hos Balblair, för att få reda på vad han tycker om både jobbet och whiskyn.
Foto: Balblair Distillery
Balblair är ett destilleri som ligger vackert beläget i området Highlands, nära den lilla staden Tain i nordöstra Skottland.
– Balblairs läge är förmodligen den största fördelen med jobbet, för destilleriet ligger i mitten av allt. När du kör genom Balblair har du kullar bakom dig, och någon kilometer bort ligger The Dornoch Firth. Du är i princip precis ett stenkast ifrån havet, så du har berg, hav och skog samlat på denna väldigt pittoreska plats. Jag älskar det och bor bara sekunder ifrån jobbet – och trots det har jag varit sen två gånger redan! berättar David med ett brett leende när han förklarar hur bra han trivs med att bo precis vid destilleriet. Och David planerar definitivt att jobba på Balblair i många år framöver.

– Varför skulle jag lämna en sådan härlig plats? Jag kommer fortfarande att komma sent till jobbet, vänta du bara, deklarerar han med ett skratt.
David Rogerson är den nya Distillery Managern på Balblair, där han tillträdde rollen efter att ha arbetat som Assistant Distillery Manager vid Speyburn Distillery. Med en bachelorexamen från Heriot-Watt University i ’Science, Brewing and Distilling’ och flera år inom bryggeribranschen, kändes klivet över till whiskyproduktion som ett naturligt nästa steg.
Destilleriet självt är idag ett av de äldsta i Skottland och har en lång tradition av att producera singelmaltwhisky av hög kvalitet. Balblairs gaeliska namn betyder ’slagfält’, vilket idag egentligen är något missvisande då både destilleriet och dess omgivningar under många år präglats av stabilitet och skönhet. Området andas mytologi; den sista häxan i Skottland avrättades i närheten, och en runsten, ’Clach Biorach’, vittnar om de pictiska stammarna från 600-talet. En unik Z-symbol, som pryder förpackningarna, representerar tidens gång och speglar områdets historia och än idag använder destilleriet vatten från källan Allt Dearg.
Destilleriet har bedrivit sin verksamhet sedan 1700-talet och blev officiellt licensierat år 1790. Efter först en flytt närmare den nya järnvägen i slutet av 1800-talet, och senare en period av nedstängning under tidigt 1900-tal, återupplivades destilleriet under andra världskriget, och 1948 återuppväcktes det på allvar av Robert ’Bertie’ Cumming. Efter ägarskiften gick destilleriet slutligen över till Inver House Distillers år 1996. En av de saker som gör Balblair särskilt unikt är destillatets signaturnot, som ger whiskyn en karaktäristisk ton av stenfrukt och går igenom från newmake ända upp till 25-åringen.
– Det är en komplex newmake, med en tydlig ton av aprikos. Men det handlar inte bara om newmaken. Om du skulle öppna ett av jäskaren, så skulle du känna doften av aprikos där med. Det går igen i den färdiga whiskyn, hela vägen upp till 25-åringen. Det är definitivt en del av Balblairs DNA, förklarar David.
För flera år sedan var destilleriet även känt för sitt unika fokus på årgångswhisky, att släppa whisky vid specifika åldrar snarare än att använda åldersbestämda serier som många andra destillerier. Vintageutgåvorna gav destilleriet internationell uppmärksamhet, men i takt med att whiskyns popularitet ökade krävdes större batcher och fler utgåvor, något som till sist blev ohållbart att upprätthålla. Vissa årgångar behövde återanvändas, vilket ledde till att whiskyn blev äldre och äldre. En årgångswhisky från 1999 kunde 2012 vara 12 eller 13 år gammal, men buteljerad 2016 innehöll den whisky med både annan ålder och annan karaktär. Som ett led i att sätta större fokus på exklusivitet och följdriktighet omdefinierades sortimentet 2019, och sedan dess representeras destilleriet av traditionella åldersangivna buteljeringar (12, 15, 18 och 25 år, alla på 46 %), vilket Inver House kallade en »ny era för Balblair«. Succén lät inte vänta på sig och sedan dess har whiskyn sålts i stora mängder i bland annat Asien.
Balblairs core range bjuder alla på komplexa smaker och mjuka toner av frukt. Som den inledande utgåvan i sortimentet har Balblair 12 yo sannerligen en klassisk profil. Lagrad enbart i bourbonfat – 65 % first fill-fat och 35 % de-char/re-char (tidigare använda fat där ett tunt lager har skalats bort från insidan innan faten kolats på nytt) – får den fruktiga Balblair-karaktären lysa igenom.
– Om du doftar på 12-åringen jämfört med vår newmake kan du definitivt märka att de är släkt. Balblair 12 yo är lätt, mer fruktig och mer citrusaktig. Du hittar mycket vanilj och en liten kryddighet också. Det är också riktigt intressant att märka hur den förändras i glaset. Om du sätter dig ner med ett glas, luktar och smakar för att sedan lämna glaset ifred i några minuter, får du mer tropisk frukt i doften. Jag tycker att den förändras i glaset, vilket är ganska trevligt, men de stora smakerna är definitivt honung, vanilj och kryddighet. Kanske lite äpple också, mer grönt än rött äpple. En riktigt läcker och uppfriskande whisky, sammanfattar David.