Takamaka rom – en familjehistoria från Seychellerna

Takamaka Distillery är ett familjeägt romdestilleri på Seychellerna, en ögrupp i Indiska oceanen vars bergiga topografi och begränsade odlingsmarker länge gjorde att ingen egentlig storskalig sockerörsindustri tog fart. Destilleriet grundades för drygt två decennier sedan med en avspänd inställning till framtiden och utan större planer än att producera rom i liten skala. I dag har Takamaka vuxit till en betydande aktör och etablerat sig internationellt, men den avslappnade ö-andan lever fortfarande kvar i allt från odling av sockerrör till experimentella metoder i framställningen.

Familjen d’Offay var en av de allra första som slog sig ned på Seychellerna. Pierre Louis, som var en fransk riddare, hade tjänstgjort i Pondichéryregementet i både Indien och Mauritius innan han flyttade till öarna 1778. Tillsammans med sin mauritiska hustru, Marie Elizabeth, började han bruka marken för att odla livsmedel och timmer. Familjen d’Offay var dessutom tidiga grannar till familjen Jorre de St. Jorre, som år 1792 etablerade La Plaine St. André som idag är destilleriet hem.

Richard och Bernard d’Offay

Bernard d’Offay, en av sönerna bakom Takamaka Distillery, berättar att idén tog form redan år 2000 när han och hans far beställde en bok om hemdestillering: “Vi började experimentera och testade bara för hemmabruk i början, men efter många försök kände vi att vi kanske kunde åstadkomma något riktigt speciellt. När vi öppnade destilleriet 2002 dröjde det inte länge förrän vi fick fram vår första batch av mörk rom.”

Då det är svårt att odla sockerrör på Seychellerna så importerar de runt 90 % av den melass de använder. “Seychellerna består av granitiska öar, medan Mauritius är vulkanisk och där breder sockerfälten ut sig så långt ögat kan nå. För ungefär 15–20 år sedan var de en av de största sockerproducenterna i världen. När du landar på Seychellerna är det verkligen strand och branta bergssidor på en gång, så det är inte den mest odlingsvänliga marken för sockerör.”

Ändå finns det en liten andel lokalt sockerrör som ger en helt unik karaktär: “Vi gör runt 10 % av vår produktion på 100 % seychelliskt sockerrör. Det är både en välsignelse och en förbannelse eftersom vi har gamla, så kallade ‘heirloom’-sorter som kom hit på 1800-talet, innan man började genmodifiera och korsa sockerrör. De här sorterna ger lägre avkastning, och för att göra det ännu värre är det världens dyraste sockerrör – vi betalar runt 50 eurocent kilot, medan man på Barbados till exempel betalar kanske fem eurocent. Det visar hur småskaligt allt är hos oss.” Han skrattar när han nämner att hans svärfar är en av de största odlarna på ön och att han får bra betalt för sina sockerrör, samtidigt som destilleriet står inför ett dilemma: att antingen behålla de unika men mer kostsamma sorterna eller att föra in produktivare hybridsorter. “Nu försöker vi utöka vår sockerrörsodling. Min svärfar är faktiskt vår största odlare just nu. Vi har börjat lobba mot regeringen för att få mer mark så vi kan odla större arealer. Men samtidigt är vi i ett litet dilemma: ska vi ta in hybridsorter för att få större skördar och lägre kostnader, eller ska vi behålla våra gamla sorter och vår unika smakprofil? Vi väljer att fortsätta med de gamla sorterna, för det är ju en del av vårt signum.”

Allt detta sker i en miljö där naturen själva bidrar till en spontan mångfald; ananas, bananer och papaya dyker upp helt av sig själva bland sockerrören. Bernard beskriver hur de som nybörjare för 23 år sedan inte lät sig avskräckas av svårigheterna: “Vi var rena amatörer när vi började. Vi hade ingen aning om vad vi höll på med. Första tiden använde vi till och med vanligt vitt socker från Mauritius för vår jäsning. Vi hade inget ordentligt kylsystem heller utan körde med akvariepumpar i 250-liters plasttunnor. Vi hade ingen ambition att bli stora. Vi ville bara bo på Seychellerna, odla långt hår, dricka god rom och surfa, i princip.”

I takt med att verksamheten växte återinvesterades alla vinster i bolaget. En betydelsefull milstolpe kom för omkring 15 år sedan när man förälskade sig i den gamla fastigheten La Plaine St. André, ett kreolhus från 1792 som totalrenoverades och blev destilleriets nya hem för kontor, buteljeringslina och provsmakningsrum. Samtidigt utvecklades tekniken för framställning av rom. Bernard berättar hur de i dag använder en kolonnpanna för melassbaserad rom och pot stills för sockerrörsrom: “Sockerörsjuicen kör vi bara genom pot stills, medan melass i huvudsak går genom kolonnpannan. Fast vi experimenterar också med dunder, vildare jäsningar och blandar in lite high ester-potstillrom för att få kraftigare smak i vissa varianter.”

När det gäller det breda utbudet av buteljeringar förklarar Bernard att Takamakas kärnserie, “Seychelles series”, består av sex olika romsorter: Rum Blanc, Dark Spiced, Overproof, Koko (Coconut), Zannanan (Pineapple) samt den experimentella Rum Zenn. Den mer påkostade delen av sortimentet är “St. André series”, en premiumkollektion med fyra romtyper: Extra Noir, Zepis Kreol, Pti Lakaz och Grankaz. Sist men inte minst finns “Le Clos series”, destilleriets begränsade utgåvor från ett eller ett par specifika fat, tappade vid fatstyrka utan tillsatser. Bernard beskriver dem som ett vackert exempel på den rom Takamaka producerar.

I dag har de även kommit långt i utvecklingen av särskilda recept för både vit och lagrad rom. Den ljusa varianten, framtagen i kolonnpannan, får till exempel en skvätt high ester-rom för extra karaktär. Kokosnötsrommen är på 25 % och innehåller betydligt mindre socker än mer kända alternativ, medan den kryddade rommen vinner på sin mörka, lite fylligare ton. I den premiuminriktade St. André-serien mognar sockerrörsrommen på nya franska ekfat i högst tre år, medan melassrom kan lagras längre på begagnade bourbonfat. En mindre andel rom från Foursquare på Barbados blandas ibland in för djupare smak, och det är inte ovanligt att Takamaka prövar okonventionella metoder som hydrodynamisk kavitation för att variera karaktären ytterligare.

Läget på Seychellerna innebär att det mesta i form av flaskor, etiketter och korkar måste importeras, men själva produktionen sker på ön. Destilleriet sysselsätter över hundra personer och driver dessutom en vattenfabrik med återfyllningsbara glasflaskor, en satsning som går hand i hand med deras hållbarhetsarbete. Bernard beskriver hur de strävar efter att bli så nära B Corp-certifierade som det bara går och investerar i solceller, elfordon och andra åtgärder för att minska miljöavtrycket: “Vi är en liten ö-nation som ser effekterna av klimatförändringar på nära håll. Havet stiger, stränder eroderar, så vi vill göra så mycket som möjligt för miljön, för våra anställda och våra familjer.”

Namnet Takamaka kommer från ett område på ön Mahé och är dessutom ett ord som förekommer på andra håll i Indiska oceanen. Det de vill förmedla med namnetär en genuin seychellisk känsla, vilket också återspeglas i etiketterna på flaskorna som är inspirerade av Seychellernas flagga och bidrar till att förstärka det lokala ursprunget och den stolthet som präglar produktionen.

Seychellerna som resmål är enligt Bernard en lugn plats med storslagna stränder, god mat och avslappnad atmosfär. På destilleriet finns en mindre anläggning för besökare med bar, rundtur och restaurang. Det är definitivt ingen plats för den som söker fartfyllda nattklubbar, men för den som vill koppla av och uppleva naturens skönhet är det svårt att slå. Eller, med Bernards egna ord: “Ni är alltid välkomna att hälsa på oss på Seychellerna!”

Takamaka i Sverige

Takamaka St. André Extra Noir Rum

Doft: Mjuk och inbjudande med toner av mörk choklad, torkade frukter och en lätt kryddighet som antyder rostad ek.

Smak: Fyllig och balanserad med tydlig kakaokaraktär, karamelliserat socker och en mild fruktighet som kompletteras av vanilj och kaffeinslag.

Eftersmak: Lång och värmande där en sötma av melass och choklad dröjer sig kvar, följt av en diskret kryddighet.

Alkoholhalt: 43 %
Nr: 85481
Volym: 70 cl
Pris: 499 kr

 

Takamaka Rum Blanc

Doft: Lätt och ren med toner av färsk sockerrör, mild citrus och en mjukt fruktig nyans.

Smak: Frisk och behagligt söt med inslag av tropisk frukt, ljus vanilj och en antydan av blommiga undertoner.

Eftersmak: Relativt kort men uppfriskande, där den milda fruktigheten dröjer sig kvar tillsammans med en lätt kryddighet.

Alkoholhalt: 40 %
Nr: 85236
Volym: 70 cl
Pris: 299 kr

 

Takamaka Overproof Rum

Doft: Kraftig och robust med tydliga inslag av sockerrör, en pepprig kryddighet och en diskret sötma av vanilj.

Smak: Intensiv och värmande, där den höga alkoholhalten balanseras av fruktiga nyanser, toner av karamell och en lätt blommig touch.

Eftersmak: Lång och eldig med en kvarhängande sötma som får sällskap av milda kryddor och en lätt fruktighet.

Alkoholhalt: 69 %
Nr: 84031
Volym: 70 cl
Pris: 479 kr

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.