Comback för populära Nikka Coffey Grain

Nikka Coffey Grain har smaker av päronsplitt, honungsmelon, vanilj och gräddkola. Det har gjort den mycket populär och nu kommer den åter till Sverige.

En vanlig fråga är om Nikka Coffey Grain görs på kaffebönor. Det gör den definitivt inte, utan benämningen ”Coffey” syftar på de speciella pannor som whiskyn destilleras i. Coffeypannan är en konstruktion som Aeneas Coffey utvecklade på 1830-talet.

Nikkas grundare, Masataka Taketsuru, blev fascinerad av Coffeypannor när han, 1919, praktiserade på Bo’ness graindestilleri väster om Edinburgh. Han skulle senare besöka fler grainfabriker och fick tidigt tankar på att använda sig av traditionella Coffeypannor i Japan. Det skulle dock dröja till en bit in på 1960-talet innan han fick möjlighet att importera två Coffeypannor från Skottland.

Coffeypannor är numera ovanliga i whiskysammanhang och har ersatts av effektivare moderna kolonnpannor som ger en renare mer neutral sprit än en traditionell Coffeypanna.

Till skillnad från nästan all grainwhisky i världen gör Nikka sin Coffey Grain på majs istället för vete. 90% av receptet utgörs av majs och 10% av mältat korn. Blandningen bidrar till de söta och gräddiga smakerna.

Smaknoter:
Färg: Gyllene.
Doft: I doften möter en våg av mogna päron, Ahlgrens bilar, honungsmelon, apelsin, kokos, vanilj och rostad ek.
Smak: Fruktiga inslag av aprikos, päron, apelsin och banan i kombination med mjölkchoklad, karamell, lakrits och vanilj.
Eftersmak: Fruktig med toner av päron, vanilj och ek.

Nikka Coffey Grain, 45%

Säljstart: Fredag 7 februari, utvalda butiker samt webblager
Artnr: 40655
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 45%

Du hittar den här hos Systembolaget

 

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.