High Coast – Den vilda jakten på Sherry
High Coasts hyllade sherryutgåva Cinco II återkommer nu till hyllorna på Systembolaget, men få vet att den egentligen skapades av en slump – en härligt nördig slump!
Foto: Emma Andersson, High Coast Distillery
Att Roger Melander, Distillery Manager på High Coast, kan sin sprit är ingen nyhet. Få i Sverige kan lika mycket när det kommer till alla separata delar vad det gäller whisky. Som ett steg i att låta intresserade fördjupa sin kunskap i whisky skapade Roger 2013 en utbildningsbox som fick namnet Advanced Master Class No 1 Toasting Levels. Där fick man möjligheten att utforska olika värmebehandlingar av ekfat. Flera sådana Master Class-utbildningsboxar släpptes, men ett av dem stannade på planeringsbordet.
– Jag hade en idé om att skapa en utbildningsbox där man fick utforska olika fenoler, berättar Roger. Jag beställde hem kemiskt rena fenoler som vi blandade med sprit för att visa att en specifik fenol smakar bacon och en annan smakar kryddnejlika.
Dessvärre föll konceptet när blandningarna var klara och det visade sig att fenolerna inte var så kemiskt rena som han hade hoppats på, utan det fanns medicinala toner i alla prover.
Tillbaka vid planeringsbordet skapades nästa koncept – en utbildningsbox som fokuserade på olika sherryfatslagringar.
– Jag kontaktade vår fatleverantör, Miguel Martin, i Jerez och beställde hem en rad olika sherryfat, som Fino, Amontillado, Palo Cortado, Oloroso och Pedro Ximénez, naturligtvis olika varianter där vissa var av amerikansk ek och andra av spansk ek.
När faten levererades till destilleriet så fyllde vi en del med råsprit och en del med whisky som redan hade lagrats på bourbonfat. Men ännu en gång så föll idén han hade med utbildningsboxen. Miguel Martin mättar sina sherryfat tre gånger och här låg problemet.
– Första gången lagrar han Oloroso-sherry på faten i sex månader, då försvinner en massa tanniner. Andra och tredje fyllningen av faten är den sherrytypen som sedan faten får sin benämning ifrån och den lagras minst ett år.
Men då faten alltid först fylls med Oloroso så kommer de tonerna alltid fram, även efter den tredje fyllningen.
– Idén var att få rena toner av varje sherryfatston men jag hittade Olorosotoner även i Fino-faten och då fick jag tänka om igen.
Slutresultatet blev ändå hyfsat bra och projektet resulterade i några av High Coasts mest hyllade buteljeringar.
– De fat som hade fyllts med förlagrad sprit blev så småningom den första Cinco som vi släppte sommaren 2020 och systerfaten som jag fyllde med råsprit fick ligga till sig i några år och de blev sedan Cinco II som vi släppte i mars förra året.
Namnet Cinco kommer naturligtvis från de fem olika sherryfatstyper som whiskyn är lagrad på, varav 12 av de 18 ingående faten är av spansk ek, övriga är av amerikansk ek.