Gott nytt år med öl i glasen!


Fira in 2025 tillsammans med oss! Vi har recepten för hela festen, från fördrink och tilltugg via en riktigt god trerätters och till sist en fantastisk cocktail till tolvslaget. I år har vi komponerat recepten kring öl som dryck, pilsnern passar riktigt fint till hummern och IPAn lyfter citrusen i anksåsen på ett väldigt bra sätt. Cognac och choklad är en synnerligen god kombination, vår chokladmousse har fin mjuk konsistens och härlig smak av cognac. Vi önskar er alla gott slut på 2024 och ett Gott Nytt År!

Recept & Foto: Anders Tegnér

Dirty GT och ett krispigt tilltugg att starta kvällen med

Fördrink

Dirty GT

1 cocktail

6 cl gin
1 cl torr vermouth
1 cl olivlake
6 cl tonic
2 st oliver och tandpetare
Skak-is
Kylt cocktailglas

Skaka gin, vermouth och olivspad med is tills det blir iskallt. Sila upp i glas och toppa med tonic och oliverna.

Tilltugg

Friterat rispapper med räkor och krispig chilisallad

4 personer
2 ark rispapper
Olja till fritering

Räksallad:
100g skalade räkor, grovt hackade
2 msk japansk majonnäs
1 msk ”crispy chili oil”
1 salladslök, tunt strimlad

Gör så här:
Bryt rispappret i bitar och fritera dem tills de blir vita och krispiga. Blanda alla ingredienserna till salladen och klicka den på rispapperna.

Förrätt

Hummer på potatispannkakor med citrondressing

2 små humrar
Färska örter
Gräddfil

Till pannkakssmet:
3 st ägg
1,25 dl mjölk 3 %
2 st salladslökar, tunt skivade
2 msk rapsolja
1 dl “pulvermos”, torkat potatismos
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pressad citron
Smör till stekning

Till citrondressing:
2 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1 msk finrivet citronskal
1 tsk flytande honung
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Börja med pannkakorna, vispa samman ägg, mjölk, citron och olja. Sikta i mospulver, mjöl och bakpulver. Rör till en jämn smet och blanda i salladslöken. Stek små fina pannkakor i smöret.
Vispa samman alla ingredienserna till dressingen i en rymlig skål. Dela och skala hummern, vänd runt den i citrondressingen och lägg den på pannkakorna. Toppa med en klick gräddfil och färska örter.

Varmrätt

Kryddstekt ankbröst med apelsinsky

2 st ankbröst
3 msk hoisinsås
2 dl kycklingfond, hemlagad eller från koncentrat
2 msk färskpressad apelsinjuice
1 msk maizena
1 msk finrivet apelsinskal
2 stånd pac choi
600g delikatesspotatis

Till kryddblandning:
8 svartpepparkorn
10 st kryddnejlikor
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära

Gör så här:
Lägg alla kryddorna i en mortel eller kryddkvarn, kör till ett fint pulver. Snitta skinnet på ankan och smaksätt med salt. Massera in kryddblandningen. Bryn ankan i stekpanna, först 2 minuter med skinnsidan neråt och sedan 2 minuter med skinnet uppåt. Pensla på hoisin och efterstek i ugn, 120° till 65° innertemperatur (det tar ca 30-40 minuter).

När ankan är stekt så låt den vila fem minuter på en bricka. Koka ur stekpannan med fond och juice, låt det koka någon minut. Rör ut maizena i en matsked vatten, rör ner det i kastrullen under omrörning. Sila över såsen i en liten kastrull, rör i apelsinskalet och smaka av med salt och peppar.
Ansa och dela kålen. Koka potatisen i saltat vatten, lägg i kålen den sista minuten.
Dela ankbrösten på längden, skiva dem och lägg upp dem på tallrikar tillsammans med potatis, kål och apelsinskyn.

Dessert

Grönstedts chokladmousse

100g mörk choklad
2 dl grädde 40 %
0,5 dl vatten
0,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
6 cl cognac
1 ask färska hallon

Gör så här:
Hacka den mörka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 1 dl grädde och slå det över chokladen under omrörning. Rör tills chokladen smält, ställ åt sidan.
Vispa 1 dl grädde, ställ den åt sidan.
Koka upp vatten och socker i en liten kastrull.
Vispa äggulorna kraftigt med elvisp. Slå i den kokande sockerlagen under vispning och fortsätt vispa till det blir en vit, fluffig massa.
Rör ner chokladsmeten i äggvispet och fortsätt med vispad grädde och cognac.
Slå smeten i fina glas och ställ dem i kylen, minst 4 timmar.
Skiva hallonen och lägg dem på toppen i glasen.

Tolvslaget

Cocktail »2025«

Ger 4 glas
2 dl klementinjuice, färskpressad
30g socker
40 cl Champagne
4 cl Campari
4 kylda champagneglas

Gör så här:
Lägg socker och klementinjuice i en liten kastrull. Låt det koka några minuter under omrörning tills sockret löst sig och det börjar få lite simmig konsistens. Kyl sedan sirapen.
Slå 3 cl klementinsirap i varje glas, toppa med 10 cl Champagne och avsluta med 1 cl Campari.

Champagne hör väl nyåret till, men inte nödvändigtvis till maten. Öl har en bred smakpalett som passar till det mesta, och den som vill kan ställa fram lite olika sorter på bordet, så gästerna själva kan välja.

S:t Eriks IPA

Burk 330 ml
5,3 % vol.
Nr 1463
17:90 kr

Radeberger Pilsner

Flaska 330 ml
4,8 % vol.
Nr 89360
16:20 kr

Grönstedts Extra

500 ml
40 % vol.
Nr 241
499 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.