Cotswolds – 10-åringen som växer så det knakar

Då destilleriet ligger i en nationalpark är det viktigt att det inte sticker ut för mycket.

Cotswolds är den natursköna regionen i södra och mellersta England som är känt för sina böljande kullar, pittoreska byar och karaktäristiska stenhus byggda av honungsgul kalksten. Här, i regionens norra del, byggde Daniel Szor sitt Cotswolds Distillery 2014.

Foto: Cotswolds Distillery & Emma Andersson

Under det senaste decenniet har England genomgått en revolution inom maltwhisky, där destillerier i olika storlekar har vuxit fram över hela landet. Idag finns det inte mindre än 55 aktiva eller planerade destillerier. En av de tidiga pionjärerna var Cotswolds Distillery, som började destillera whisky redan i slutet av 2014.

Daniel Szor, ursprungligen från New York och en veteran från finansvärlden, var knappast den typiska kandidaten att starta ett destilleri på den engelska landsbygden. Men en passionerad resa genom whiskyvärlden – från Manhattan till Paris och slutligen till Cotswolds – skulle förändra allt för honom och lägga grunden för det som blivit ett av Englands mest hyllade destillerier.

Daniel Szor, med fat nr 6000, och fler är på gång.

Efter att ha arbetat på Wall Street hamnade Daniel i Paris, där han ledde ett valutakontor. Men en kväll 2001, under en whiskyprovning hos Scotch Malt Whisky Society, öppnades dörren till en ny värld. Här upptäckte han whisky på ett sätt som fascinerade honom – single cask och fatstyrka, där varje fat bär sin egen historia och terroir, precis som ett vin. Whisky blev en passion, och snart reste han till Skottland för att utforska den på djupet.

Tillsammans med en vän, som också var whiskyintresserad, reste Daniel genom Speyside, Arran och till slut till Islay, där de hamnade i det mytomspunna destilleriet Bruichladdich. Under ett besök, mitt på ett regnigt och blåsigt Islay, träffade de Jim McEwan, vars entusiasm ledde till att Daniel och hans vän köpte ett fat med whisky. För Daniel blev detta starten på en särskild relation med Bruichladdich och deras filosofi kring terroir och lokal råvara.

Alice vid mäsktunnan.

Flera år senare hade Daniel flyttat till London och köpt ett sommarhus i det pittoreska Cotswolds, omgivet av fält där lokala bönder odlade korn. En solig söndag 2012, medan han blickade ut över dessa fält, drabbades han av en idé: varför inte skapa ett destilleri här, i hjärtat av England? Det var ett oväntat beslut, men inspirationen var stark. Englands whiskyscen var på väg att vakna, och Daniel såg sin chans att bidra till denna nya rörelse.

När han återvände till New York och besökte Whisky Live såg han en revolution bland småskaliga destillerier i USA. Små producenter från Oregon, Georgia och Colorado hade börjat sätta sina egna avtryck på marknaden, och Daniel insåg att tiden var mogen för något liknande i Cotswolds.

När Daniel återvände till England med sin whiskyvision klar, fick han rådet att återvända till Islay för att söka vägledning. Vid Bruichladdich, under Islayfestivalen, mötte han återigen Jim McEwan, whiskyvärldens egen rockstjärna. Trots att de möttes elva år tidigare, mindes Daniel tydligt hur Jim, genom att sälja honom ett fat whisky, väckte hans passion. Nu ville han ha Jims åsikt om sin dröm att skapa ett destilleri i Cotswolds. Jim svarade med övertygelse: »Lad, ya gotta do it, it’s your destiny.«

Jim föreslog att Daniel skulle kontakta Harry Cockburn, en erfaren whiskykonsult som också har hjälpt Gotlands Whisky. Harry reste ner till Cotswolds för att bistå Daniel och blev en ovärderlig resurs i att utforma destilleriets plan och struktur. Harry kopplade även ihop Daniel med Forsyths, den legendariska tillverkaren av kopparpannor i Rothes, som trots sin långa väntelista gick med på att leverera utrustningen inom ett år.

Vid Daniels sida fanns också den välkända Dr Jim Swan, som hjälpte till att forma destilleriets unika smakprofil. Medan Harry fokuserade på ingenjörsdelen, vägledde Dr Swan destilleriet i valet av fat och lagring för att skapa en distinkt smakprofil.

Engelsk whisky är på frammarsch, med Cotswolds i täten.

Efter intensivt sökande fann Daniel en fastighet i Cotswolds nationalpark som passade perfekt för hans destilleri. I juli 2014 levererades utrustningen från Forsyths, men de räknar den 1 juli som startdatum för Cotswolds Distillery, det var då de första sju anställda gjorde sin första arbetsdag. Med ett ungt och entusiastiskt team satte de sin första mäsk den 5 september 2014 och destillerade sin första råsprit den 22 september samma år.

De följande tio åren var inte bara en dans på rosor – de har klarat sig genom Brexit, en pandemi och just nu pågår en kostnadskris när det gäller el- och gaspriser i Storbritannien. Men trots motgångar så har de kämpat och faktiskt växt till den grad att de fick lov att utöka rejält.

Rob Patchett, Whisky Brand Ambassador på Cotswolds Distillery.

Rob Patchett, Cotswolds Whisky Brand Ambassador, var nyligen i Sverige på besök och han berättade då att de insåg runt 2021 att de behövde skala upp sin produktion för att klara av att leverera de volymer som de har projekterat att de behöver i framtiden. Lösningen blev ett helt nytt destilleri som byggdes i anslutning till det gamla. Skotska Forsyths använde sig av en annorlunda teknik när de producerade det nya destilleriet. De byggde upp det i ett lagerhus i Skottland först och tog sedan ned det i tolv olika delar som de fraktade till Cotswolds och byggde upp det igen likt ett Lego Mekano set.

Med detta nya destilleri så kan de nu bygga lager för framtiden på ett helt nytt sätt. Och på tal om lager – i stället för att bygga nya lagerhus, vilket är svårt att få tillstånd till att göra i Cotswolds så har de engagerat lokala bönder att hyra ut sina lador i stället och konvertera dessa till lagerhus.

Cotswolds har aldrig planerat för att släppa en core range med åldersangivelse – de är drivna av smaker och deras fokus är att skapa whisky som är så fyllda med smaker som det bara går. Rob lägger även till att även om de har kokat whisky i tio år så är det svårt att bli profet i sin egen hemstad och det handlar ständigt om att sprida budskapet om vad Cotswolds gör och hur bra deras whisky faktiskt är.

Någon egentlig core range siktar man inte mot, men desto fler cask expressions och begränsade utgåvor.

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.