Watt whisky kommer äntligen till Sverige

Så länge det är fatlagrat och smakar bra så kan det hända att det dyker upp i en flaska från Watt Whisky.

Kate och Mark Watt är två välkända ansikten för många svenska whiskyfans. De startade sitt eget företag, Watt Whisky, någon månad innan Covidpandemin slog till med full kraft. Trots alla oförutsedda motgångar så har de kämpat på och nu, efter år av förfrågningar, kommer deras whisky äntligen till Sverige!

Både Kate och Mark har jobbat med whisky så länge de kan minnas. Mark är född och uppvuxen, bokstavligt talat, vägg-i-vägg med The Macallan och sparkade boll mot destilleriets lagerhus som barn. Genom åren har han styrt whiskybaren på välkända Craigellachie Hotel, jobbat i butik hos Royal Mile Whiskies och haft chefsjobb hos både Duncan Taylor såväl som Cadenheads. Kate har i sin tur jobbat hos både Springbank och Glenfarclas för att sedan under flera år frilansa inom whisky. Men 2019 beslutade Kate och Mark att de i stället för att jobba för andra ville göra något tillsammans och grundade då Watt Whisky.

Ett nytillskott till Campbeltowns rika whiskytradition,
de oberoende buteljerarna Kate och Mark Watts.

Vad varken de eller någon annan kunde förutse var pandemin som bredde ut sig under 2020, den slog till precis när de var redo att lansera sitt företag på bred front. I stället för att ge sig ut i världen så skedde lanseringen i stor utsträckning från parets kök där provningar hölls online. De är ett familjeföretag i ordets rätta bemärkelse och de buteljerar whisky och rom som de själva tycker är exceptionellt bra. Deras flaskor är lätta att känna igen med sina färgglada etiketter som har hämtat sin inspiration från Marks åkomma, synestesi. När han doftar och smakar på whisky så ser han nämligen olika färger som han förknippar med de dofter och smaker som han känner. Detta beror på att två av hans sinnen är sammankopplade.

Färgerna är ett signum för Watt Whisky, då Mark kan associera varje smaknyans med en färg.

När de startade företaget inriktade de sig på en handfull olika marknader där de redan har väldigt bra kontakt med importörerna. Storbritannien, Belgien, Danmark och Japan var bland de länder som först fick möjlighet att ta in Watt Whisky. Efter fem år är de i ett annat skede i företagandet och nu är det dags att titta på andra länder för att hitta nya kunder. Tidigare i år expanderade de till Tyskland och nu under hösten kommer de även att komma till Sverige genom den svenska importören Svenska Eldvatten. Exakt när Watt Whisky kommer att finnas tillgängligt på Systembolaget är just nu inte klart. Detta beror på flera faktorer varav en är att alla fat är ännu ej buteljerade, men det som kommer är inga dåliga grejor kan vi lova. Så håll utkik!

Hamnen i Campbeltown, som sett många tusen fat anlända tomma för att sedan skeppas iväg fyllda.

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.