Malt Whisky Yearbook fyller tjugo!

Det sägs att det måste gå 50 år innan man kan bedöma om ett litterärt verk är en klassiker. Jag tror inte att min gamla cigarrökande svenskalärarinna skulle hålla med mig, men jag säger det redan nu. Ingvar Röndes Malt Whisky Yearbook är en klassiker. Nu fyller malmöpågens magnum opus 20 år.

Text: Hasse Nilsson    Foto: MagDig Media

En rykande färsk Malt Whisky Yearbook har lämnat tryckeriet och börjar sin resa ut i whiskyvärlden. Den lär väl knappast toppa försäljningslistorna i den vanliga bokhandeln, men i whiskyvärlden är den lika hett eftertraktad som någonsin en ny Harry Potter eller ett nyupptäckt Tolkienmanus.

Få, om någon, har sådan koll på whiskyvärlden som Ingvar, och han kommer fortsätta så länge han har kul.

– De första utgåvorna trodde jag knappt skulle fungera. Jag var fullständigt okänd och hade mest sysslat med att publicera natur- och campingguider. Men efter fyra-fem år insåg jag att årsboken börjat bli efterfrågad. De världsledande whiskypennorna ville skriva när jag bad om det och destillerierna blev mer och mer välvilliga till att ta emot mig och dela med sig av fakta, berättar Ingvar.

Årsboken sammanställer med närmast autistisk precision vad som har hänt och vad som är på gång i maltwhiskyvärlden. Där finns dagsaktuell information om samtliga maltwhiskydestillerier, inte bara de skotska, utan från snart sagt alla destillerier som det överhuvudtaget går att få fram uppgifter om. Där finns aktuell branschstatistik kring destillerier och försäljning, fakta kring ägarbolagen, produktionsdata, whiskyhistoria och dessutom en mängd intressanta och djupgående analyser från de främsta och oberoende whiskyskribenterna.

Det är utan tvekan att det har blivit så många fler whiskyländer. När jag började fanns det 100 destillerier i Skottland, knappt en handfull i Japan och Irland och nästan ingen gjorde maltwhisky i USA.

Ingvar Rönde berättar att han började resa till Skottland på 1980-talet och att whiskyintresset sedan bet sig fast. Detta i kombination med en fallenhet för att systematisera och katalogisera gav så småningom idén till att ge ut en årsbok.

– Jag ville ägna mig åt min stora hobby och jobba med det jag tyckte var roligt och som publicist låg det nära till hands att börja skriva om whisky, säger han.

I dag är årsboken etablerad i whiskyindustrin. Sverige är en liten marknad i sammanhanget. Publiken är i allra högsta grad internationell och den stora upplagan går nu till producenter, visitor centers och såklart entusiaster världen över. Få, troligen ingen, har en lika god kännedom om vad som händer i whiskyvärlden som Ingvar Rönde.

Under de 20 år som Ingvar har suttit i sin helikopter och spanat ner över branschen har mycket hänt. Vi frågar honom vad som är det mest betydelsefulla.

Man kan bara gissa hur många anteckningsböcker Ingvar fyllt under årens lopp.

– Det är utan tvekan att det har blivit så många fler whiskyländer. När jag började fanns det 100 destillerier i Skottland, knappt en handfull i Japan och Irland och nästan ingen gjorde maltwhisky i USA. I dag gör man whisky i tusentals destillerier i säkert fler än hundra länder. Det går inte längre att ha den heltäckande ambition jag hade från början. Jag har naturligtvis inte provat så många av de nya ländernas whisky, men jag har ofta imponerats när jag gjort det. Whiskyvärlden är oändligt mycket större i dag.

Tillväxten har varit närmast okontrollerbart stor, menar Ingvar, men nu har konsumtionen bromsat in och för skotsk whisky närmast tvärnitat. I värde visar de senaste siffrorna från SWA en nedgång på nästan 18 %.

– Jag tror att vi för första gången på länge kommer att få se en del nedläggningar av destillerier och avbrutna satsningar. Det finns en oro i branschen. Whiskyhistorien har alltid haft dalar och uppgångar och nu är vi på väg ner igen. Den stora frågan är hur länge nedgången kommer att hålla i sig. Att premiumisera och tro att konsumenter ständigt vill betala mer för allt flashigare buteljeringar fungerar inte längre. Nu är det tid att hitta nya sätt att sälja whisky, säger han.

Årsboken står dock stadigt och någon bortre gräns för hur länge Ingvar tänker hålla på finns egentligen inte. Minst fem år till tror han att han kommer att driva projektet, men han stänger inte dörren för en än längre horisont.

– Även om jag ofta har sagt att jag ska göra Malt Whisky Yearbook i fem år till, så att jag och min fru kan pensionera oss samtidigt, så hör jag mig allt oftare säga att jag ska hålla på så länge jag tycker det är roligt.

Det tackar vi för Ingvar. Malt Whisky Yearbook gör whiskyvärlden kunnigare, intressantare och enastående uppdaterad. Det finns helt enkelt ingen bättre kunskapskälla att ösa ur. År efter år dessutom.

Här köper du Malt Whisky Yearbook 2025

www.maltwhiskyyearbook.com

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.