Fingerprints: Så känner du igen en Kilchoman

Kilchoman är ett av Islays mer spännande destillerier. Inte bara för att det är ett småskaligt gårdsdestilleri, till skillnad från de stora och multinationella whiskyfabriker som dominerar ön. Kilchoman tar oss tillbaka till ursprunget, till en tid när whisky destillerades på gårdarna som vilken basvara som helst i det gamla bondehushållet. Men framför allt är Kilchoman en riktigt bra whisky.

Foto: Kilchoman Distillery

När det nya årtusendet grydde med nya förhoppningar och stora planer gick Kathy och Anthony Wills och funderade på att starta ett eget litet whiskydestilleri. Under hela sitt yrkesliv hade Anthony jobbat i dryckesindustrin och han såg med vemod hur den traditionella whiskyn trängdes undan av storbolagen, som dessutom börjat sätta lås och bom på sina lagerhus för buteljerare som Anthony. De ville bygga ett gammaldags gårdsdestilleri och göra whisky som man gjorde whisky förr. Det blev Kilchoman.

När Kilchoman startade var det egentligen bara Arran som vågat göra något liknande, branschen skakade ännu efter 80-talets nedläggningsvågor och något så vanskligt som att satsa på whisky var det få som vågade sig på. Men Kilchoman banade väg och kom att bli en förebild och inspiration för flera whiskyprojekt världen över. Ett av dem var svenska High Coast som tog inspiration från Islay och lät installera kopior av Kilchomans pannor. Kilchoman kom helt rätt i tiden. Under 2000-talets första decennier taktade familjen Wills rakt in i det växande whiskyintresset. Framgångarna var stora och det lilla destilleriet växte.

Whiskyn som Kilchoman producerar skiljer sig från övriga Islaydestillerier på flera sätt. Man har 100 % fokus på att göra en bra singelmalt. Ingenting säljs i bulk eller till blendindustrin. Som en följd av detta investerar man mer än de flesta skotska destillerier i fatkvalitet. Man använder nästan bara dyra förstagångsfat och buteljerar själva på gården i små batcher. Den påkostade fatpolicyn gör att Kilchomans whisky sticker ut i jämförelse med mycket annan Islaywhisky. Den har en intensiv fatkaraktär och får en fruktigare ton, som maskerar en del av den annars riviga Islayröken.

Islaywhisky kan vara alldeles fantastisk, men den kan också vara tämligen endimensionell och bara leverera en uppercut av rök. Kilchoman är snarare en smekning än en käftsmäll trots att ppm-nivåerna nästan alltid är lika höga som hos sydkustdestillerierna. Ett så pass fatdrivet destilleri som Kilchoman ger en whisky i flera lager. Färgen är ofta kraftfull, doften behagligt rund och fyllig, medan smaken är en kombination av rök, fat och frukt.

Ska man känna igen en Kilchoman blint så är det just det fingeravtrycket man ska leta efter: tydlig fatkaraktär, balanserad rök och en mungod fruktighet där äpplen, päron och vanilj kännetecknar bourbonfaten och där en dovare, mer vinös frukt, som körsbär, druvor och plommon blommar upp i sherryfaten. Alltsammans inbäddat i en insmickrande och sympatisk rök.

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.

En kommentar

  • Synd att utbudet på Kilchoman blivit sämre sen Symposion tog över som leverantör i Sverige. Ingen av de senaste releaserna förutom Batch Strength och en overpriced 16-åring har blivit tillgängliga. Hade sett fram emot Port Cask och Cask Strength Sanaig.

Comments are closed.