Emma tipsar: Två starka höstfavoriter

Här kommer två rekommendationer till whiskyhyllan där hemma. Det är två helt olika whiskies som båda har imponerat på mig på sina egna vis. En kraftfull sherryfatlagrad Ardnamurchan med härlig rökighet och en bourbonfatlagrad 17-årig, single cask från anCnoc.

Ardnamurchan Sherry Cask Peated

Nr: 11606, 50 %, 700 ml, 598 kr

På senaste tid har många svenska whiskyentusiaster fallit för kraftfulla sherryfatslagrade whiskies och gärna med en rökig touch. Ardnamurchan, som är ett relativt nytt destilleri, producerar både rökig och orökig maltwhisky. De har visat en bred stilpalett och den här pärlan, Ardnamurchan Sherry Cask Peated, är en fyllig, smakrik whisky som har mycket att ge.

Doft: Doftar söt frukt, nötter, engelsk bitter marmelad som inlindas i en underbar, finstämd rökighet.

Smak: Livlig, stor whisky med tydliga sherryfatsnoter. Här finner vi torkade frukter som blandas med lakritsrot, blyertspenna, vedeldad brasa och karamelliserade röda äpplen.

Whiskyn har en medellång finish där fruktigheten och röken samspelar ända till slutet. Den lyckas på något sätt vara fyllig, mjuk och inställsam samtidigt som den visar kaxighet och karaktär. Fantastisk!

anCnoc Highland Single Malt Single Cask #627

Nr: 4183801, 61 %, 700 ml, 1 699 kr, 186 flaskor

Allt om Whiskys stipendiater Cecilia Hjortzberg och Ludwig Andersson gjorde ett kanonval av whisky och nu är buteljeringen äntligen på väg till Sverige. Den 21 november lanseras äntligen deras enastående single cask från anCnoc som en webblansering på Systembolaget. Denna 17-åriga bourbonfatlagrade anCnoc har formats till en tropisk vaniljexplosion!

Doft: Exotisk frukt, vaniljstång, söta bär och honungstoner med en viss pepprighet.

Smak: Fyllig med en stilren maltighet som integreras väl tillsammans med tropisk frukt, mjuk vaniljkola och en fatpepprighet som bärs upp av sina 61 %.

Finishen underhåller med sin fortsatta fruktighet, sina balanserade fat-tanniner och inslag av maränger. Det är en smaksak men den här kan tåla några droppar vatten om man så vill, även om jag själv gärna läppjar på den som den är.

Gordon Bruce, Distillery Manager på Knockdhu berättar för oss om whiskyn:

– Vi är verkligen glada att stipendievinnarna har valt just det här fatet. På Knockdhu lägger vi stor vikt vid klarheten och kvaliteten på vörten, då en klarare vört främjar utvecklingen av estrar under jäsningen, vilket skapar de rika smaker vi älskar. För mig är detta fat nästan en perfekt representation av det vi försöker åstadkomma här. De noggrant utvalda ex-Bourbonfaten tillför ljuvliga toner av vanilj, kola och kokos, som vackert harmonierar med den estriga och fruktiga karaktären hos vår råsprit. Dessutom finns fortfarande en lätt maltig ton närvarande, som tar oss tillbaka till dofterna och smakerna från de ursprungliga råvarorna. För oss handlar allt om balans; vi undviker gärna fat som är för dominerande eller tillsatta med för starka smaker. Det är viktigt att råspritens ursprung och karaktär får uttrycka sig fullt ut. Som en extra liten guldkant fyllde vi detta fat på min 21:a bröllopsdag!

Cecilia och Gordon Bruce i samspråk i lagerhuset.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

2 kommentarer

  • Jag vill tacka Cecilia för hennes val av fat för det är verkligen något extra vilket jag hade förmånen att få uppleva för ett litet tag sedan.

    Micke

Comments are closed.