Bredaryds Wärdshus – templet för livsnjutare
Om man tänker sig ett värdshus och gästgivargård på landet med timrade knutar och en vacker allé som leder upp till en tjusig mangårdsbyggnad så har Bredaryds Wärdshus inte mycket att komma med. Tvärtom, exteriören med den långa låga byggnaden i mexitegel för närmast tankarna till ett vårdhem från 70-talet. Men insidan är minsann något alldeles, alldeles makalöst. Där öppnar sig ett tempel för livsnjutare.
Foto: Bredaryds Wärdshus
Krögarmor Helena Hugo och köksmästaren Viktor Bergman tar emot i en miljö som på många sätt saknar motstycke bland landets krogar. Det är smakfullt, inbjudande, mysigt. Omsorg in i minsta detalj. Det är som om varje spik i väggarna andas gästvänlighet och efter bara några andetag är man beredd att förstå utmärkelserna och diplomen som möter besökarna innanför entrén. Man har kommit till ett maltparadis.
Bredaryds Wärdshus är som humlan som flyger fast den inte borde. Bredaryd är ett litet sömnigt samhälle i skogen mellan Värnamo och Jönköping, där bor omkring 1 000 personer. Att driva hotell med öl- och whiskykrog på en sådan plats kräver en brinnande entreprenör, en sådan som Helena Hugo.
Nästa år är det 20 år sedan Helena tog över Bredaryds Wärdshus, som redan då var känt för ett eget bryggeri och egna ölsorter.
– Jag visste att det fanns en enorm potential att göra något som ingen annan gjort, men jag visste naturligtvis inte hur mina idéer skulle tas emot, berättar hon.
De första fem åren beskriver Helena som en enda lång minneslucka, tusentals timmar med jobb, långa kvällar, sena nätter, tidiga frukostar. Långsamt ställde hon om en nattklubb och lokal pub till något som man började prata om i mat- och dryckessverige.
– Det kändes naturligt att fortsätta med ölprofilen men också att lyfta in whisky, som var mitt stora intresse sedan många år. Jag ville även jobba med lokala bönder och odlare. Närodlat och närslaktat var det inte många som ägnade sig åt vid den tiden, säger hon.
Helena insåg att det gällde att tänka långsiktigt för att bygga upp ett whiskysortiment som skulle hålla över tid. Men den stora passionen för öl och whisky var kanske nästan för stor, när hjärtat är större än plånboken växte whiskysamlingen oroväckande snabbt.
– Vi insåg tidigt att många godsaker kommer att ta slut så det gällde att bunkra för framtiden för att alltid kunna ha spännande saker att ta fram ur källaren, så även om våra gäster alltid kan välja bland minst 500 sorter så har vi galet mycket mer på lager som gör att vi kan hålla sortimentet spännande och fräscht.
Helena berättar att det är en stor fördel att själv äga sin verksamhet. Det ger en frihet att välja precis de produkter man vill. Att plocka russinen ur kakan och inte vara någons bästa kund har varit ett framgångsrecept, i dag är det många leverantörer som vill synas på öl- och whiskyhyllorna.
– Vi jobbar inte med topp-tio på Systembolagets sortiment, det har ju alla redan provat så varför ska vi erbjuda det? Då kan vi lika be folk ta med matlåda och värma i en micro också. Vi vill ge gästerna chansen att prova något nytt. Därför är det viktigt att inte stanna upp och tröttna utan våga se på nya produkter med nyfikna ögon utan att jämföra äpplen och päron. Blir vi stelbenta stofiler med näsan i vädret som anser att det bara går dricka maltwhisky på ett sätt så slutar det för oss som för dinosaurierna, säger Helena.
Bredaryds Wärdshus har under 20 års tid varit en av Sveriges absolut bästa öl- och whiskykrogar. Dessutom med ett kök i toppklass och ett hotell som klockar in bland Smålands bästa. Hur håller man inspirationen uppe och var får man sin energi ifrån?
– Den kommer från alla härliga gäster och grymma medarbetare, men också från resor och besök på charmiga destillerier och krogar runt om i världen, och naturligtvis från småskaliga mat- och dryckesproducenter. Vi älskar att beröra våra gäster med deras passion och produkter.
Du som ännu inte besökt Bredaryds Wärdshus har ett stort måste du ska planera in i din kalender, och du som är stammis eller gör ett besök då och då har alla skäl att komma tillbaka, särskilt under 2025 då en utbyggnad med plats för fler gäster ska stå klar. Då kan du också passa på att ta en husbryggd öl eller en tysk riesling i en ny ’Biergarten’.
Även om Bredaryd är ett slumrande litet samhälle så lyser en hel vintergata med maltens Michelinstjärnor över värdshuset. Har du inte varit här så måste du åka hit!