The Macallan Classic Cut

The Macallan Classic Cut är en serie av limiterade årliga utgåvor där destilleriet visar upp musklerna och släpper sin hyllade whisky på en alkoholhalt som är högre än den vi är vana vid hos deras ordinarie buteljeringar. Classic Cut lanserades för första gången 2017, med syftet att erbjuda whiskyälskare en möjlighet att utforska Macallans karaktär på ett nytt sätt, genom att varje år presentera en whisky med en unik smakprofil och en särskild alkoholstyrka.

Serien framhäver destilleriets tradition att lagra sin whisky på europeiska och amerikanska ekfat som tidigare har innehållit sherry. Dessa fat ger whiskyn dess karakteristiska toner av torkad frukt, vanilj, kryddor och ek. En viktig aspekt av varje utgåva är den specifika alkoholhalten, som oftast ligger över den normala buteljeringsstyrkan för att framhäva komplexiteten i smakprofilen. Varje år väljer The Macallans whiskyutvecklare en alkoholhalt som anses framhäva de mest distinkta smakerna i whiskyn.

The Macallan Classic Cut 2024

Idag, den 4 oktober släpps The Macallan Classic Cut 2024 på Systembolaget och vi på Allt om Whisky har gjort en head-to-head provning med 2023 års utgåva mot denna nya debutant för att hitta olikheter och likheter!

Classic Cut 2023 är buteljerad vid 50.3% och är står stabilt bakom sina fruktiga toner. Vid full styrka dominerar päronsmaken, men om man vattnar ned den en så träder toner av mandelbiscotti fram. Den har lagrats i en kombination av ex-bourbonfat av amerikansk ek och ex-sherrylagrade fat av europeisk ek. Smaken är malt söt med krämig vanilj, saftiga mjuka päron och ett sting av citronzest. Finishen bjuder är medellång med inslag av maltsötma, ekkryddor och en härlig mandelton.

Classic Cut 2024 har en något högre alkoholstyrka på 52.4% och har en helt annan smakprofil. I doften är det en rik mylla av vanilj, touch av citrus och tropisk frukt. Med några droppar vatten så blir de tropiska frukterna och citrusen än mer tydlig, men det träder också fram varma ektoner. Smaken levererar snudd på exakt det doften utlovar! Rullande vanilj, tropiska frukter såsom mango och noter av annans. I eftersmaken så finns maltsötma, svag ek och en avklingade fruktighet.  Denna är också lagrad i The Macallans klassiska kombination av sherrylagrade europeiska och amerikanska ekfat samt ex-bourbonfat.

Vinnaren är:

Classic Cut 2023 drar mer åt fruktiga noter som päron och mandel, medan 2024 års Classic Cut lutar mer åt vanilj och tropisk frukt med en högre alkoholstyrka, vilket ger en annan smakupplevelse. Det som verkligen är värt att påpeka är att bägge behöver några droppar vatten och tid i glaset för att utveckla alla dofter och smaker. Med en hårsmån så utser vi Classic Cut 2024 som vinnare! Den levererar en fruktighet som passar vår palett bättre, men köp gärna bägge själv och se om vi tycker helt galet!

The Macallan Classic Cut 2023

Alkoholhalt: 50,5 %
Nr: 41451
Volym: 700 ml
Pris:
1500 kr

The Macallan Classic Cut 2024

Alkoholhalt: 52,4 %
Nr: 41706
Volym: 700 ml
Pris: 1500 kr

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.