The Glenlivet 55 yo – ett hantverk utöver det vanliga

I år fyller The Glenlivet Distillery i Speyside, Skottland 200 år, och detta har firats stort! Det stora firandet ägde rum under den sista veckan i september, och inbjudna gäster från hela världen samlades på destilleriet i Minmore för att fira denna milstolpe.

Under den stora galamiddag som The Glenlivet arrangerade, presenterade de nyheten om den äldsta officiella buteljeringen som någonsin kommit från destilleriet – The Glenlivet 55 år. Denna whisky är skapad på ett helt nytt sätt, med ett helt nytt tänk. Det som gör denna whisky unik är planeringen bakom den – en process som inleddes redan år 2000.

– När man blandar en whisky handlar det om balans, berättar Kevin Balmforth, Cask Master på Chivas, när vi tar några minuter för att prata över en kopp kaffe på The Glenlivets Visitor Center. Det gäller att framhäva de rätta dofterna och smakerna så att inget tar överhanden. När det kommer till att planera en jubileumswhisky måste man vara extra försiktig eftersom den ska uppfylla de höga förväntningarna.

Kevin Balmphort – Chivas Cask Master | Sandy Hislop – Chivas Master Blender. Foto: Henric Madsen

För att skapa något alldeles sensationellt inför destilleriets 200-årsjubileum började arbetet med denna buteljering direkt efter millennieskiftet.

– Redan 2000 inledde vi en urvalsprocess för att identifiera de fat som vi eventuellt skulle använda till denna buteljering. Faten sattes åt sidan och öronmärktes för att sparas till 2023.

För ungefär fem år sedan började teamet arbeta mer aktivt med att skapa den whisky som nu lanseras. Den bodega som de samarbetar med i Jerez levererar redan otroligt fina sherryfat till The Glenlivet, men denna gång ville de skapa något alldeles extra. Whiskyn i de fat som öronmärktes år 2000 hade nu hunnit bli 50 år gammal, och när det gäller 50-årig whisky är den så vällagrad att det är svårt att tillsätta nya smaker. Då handlar det mer om att skapa nyanser. De valde att fokusera på detta. De bad bodegan att skicka prover på alla sherrystilar som de producerar, och väl i Skottland laborerade teamet med att blanda olika sherrystilar för att få fram precis den ton de ville ha.

– Vi skapade ett recept på en sherry som innehöll Oloroso, Pedro Ximénez och Palo Cortado, och vi bad bodegan att fylla några fat med vårt recept så att vi skulle få unika sherryfat, berättar Kevin. Dessa skulle vi sedan använda för att fylla med whisky som skulle bli vår 200-årsjubileumsutgåva.

När faten var klara i Jerez tömdes de och fraktades till Skottland, där teamet valde ut det fat som de ansåg vara bäst.

– Vi skapade en batch från de fat som vi hade beslutat skulle ingå i vår jubileumsbuteljering och fyllde detta unika sherryfat. Där fick whiskyn en ytterligare lagring i ett år för att få fram en extra dimension som vi tyckte saknades.

The Glenlivet Eternal Collection, First Edition 55 Year Old

I doften erbjuder denna whisky en komplex och djup not av sandelträ, mörka frukter som russin och dadlar, med inslag av mahogny och subtila bittra fattoner, samt en frisk hint av klöver.

Smaken bjuder på sträva ekkryddor och fruktiga nyanser som påminner om syltade svartvinbär, tillsammans med långa, eleganta tanniner och en behaglig ekighet.

Finishen är exceptionellt lång och präglas av sträva mörka frukter, där ektonerna spelar en framträdande roll, vilket ger ett elegant och bestående avslut.

Värt att notera är att de inte har buteljerar hela fatet. De har fyllt 100 flaskor som nu lanseras globalt, varav en kommer till Sverige. Men i fatet finns det fortfarande whisky som kommer att fortsätta lagras för framtida utgåvor i serien. På så sätt kan man följa detta unika sherryfats påverkan på whiskyn över tid. När nästa del i serien kommer är ännu inte officiellt…

The Glenlivet Eternal Collection, First Edition 55 Year Old

Alkoholhalt: 42,2 %
Nr: 41772
Volym: 70 cl
Pris: 575 000 kr
Lanseringsdatum: 24 oktober

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.