Ta en bryggerivandring i Stockholm


I Sverige finns runt 400 hantverksbryggerier, alltså mindre bryggerier med lokal försäljning, egna idéer och en eller två eldsjälar som sliter och kämpar för att få det att gå ihop och för att göra det de helst av allt vill göra: Öl.

Bara i Stockholm finns något dussin sådana här bryggerier, både centralt och lite längre ut, de allra flesta med egen pub eller restaurang där de, förutom sina egen öl, också har en spännande meny med både stort och smått.

Så varför inte ge dig ut på bryggerivandring? Välj ut ett eller två bryggerier, ta en skön promenad och bekanta dig med öl som inte alltid är så lätt att hitta på Systembolagets hyllor.

1. Nya Carnegiebryggeriet

Foto: Ola Turesson

I en före detta lampfabrik startade fyra ölentusiaster Nya Carnegiebryggeriet år 2014, vilket betyder att de i år firar tioårsjubileum. De här tio åren har sett många olika experiment, som öl bryggt på gammalt bröd, på återvunnet avloppsvatten och mycket annat. En del har varit engångsföreteelser, men andra har kommit för att stanna, som till exempel deras högt skattade Kellerbier. I restaurangen serveras comfort food inspirerat av deras öl, men vill man bara hänga med en öl är man välkommen i baren. Och blir du inspirerad erbjuds både rundvandring i bryggeriet och naturligtvis ölprovning.

Bryggmästaren rekommenderar: Naturligtvis deras Kellerbier, en rak, ärlig, ofiltrerad lager på 5,8 % som trivs i alla sällskap.

nyacarnegiebryggeriet.se

2. Omnipollos kyrka

Foto: Simone Bredenberg

Kyrkor kan användas till mycket. Man kan till exempel brygga öl i dom, och det är precis vad Omnipollo gör, i en före detta kyrka i Sundbyberg strax norr om Stockholm. Redan från början var huvudintresset humlen, och faktum är att bryggverket byggdes specifikt av tyska BrauKon för att göra mjuk och smakrik IPA. Här finns alltid minst ett dussin öl, plus engångsbatcher som ofta bryggs tillsammans med andra bryggerier. Vill du ha något att äta är du välkommen i restaurangen, kanske efter en rundvandring och provning av bryggeriets olika stilar.

Bryggmästaren rekommenderar: Pilsnern, som serveras direkt från lagertanken. Fast också deras hus-IPA: Sundbybergs IPA.
omnipolloskyrka.com

3. Stockholm Brewing Co

Niklas och Tomas, två barndomsvänner, ville dricka färsk, lokal och ekologisk öl. Det ena ledde till det andra, och efter att ha vuxit ur först den ena, sen den andra lokalen finner man dom nu i Frihamnen i Stockholm, där de driver ett EU-certifierat ekologiskt bryggeri med många infall och avstickare, gärna med lokala råvaror, som till exempel fläderblom från stadens parker. De var det första bryggeriet med kylskepp för att kunna producera spontanjäst öl, som Sveriges första Gueze. I skrivande stund har de strax över ett dussin öl i standardsortimentet, med tillfälliga nyheter när det händer sig så.
Någon fast meny har man inte på restaurangen, eftersom den beror på vilka lokala råvaror man har kommit över. Men till maten kan du dricka öl som kommer direkt från tanken, eller en exklusiv öl som bara finns att få här. Rundvandring i bryggeriet med ölhistoria och provning är ett bra sätt att vässa aptiten.

Bryggmästaren rekommenderar: Saison D’etre, en skördeöl på 5 % som har varit med i flera år och passar till allt!
stockholmbrewing.com

4. PangPang Brewery

Har utnämnt sig själva till Stockholms första mikrobryggeri, och eftersom de satte igång redan 2010 kan det ligga något i det. Själva bryggeriet, med tillhörande taproom och servering, finner man i Hökarängen, men restaurangen på Långholmsgatan ligger mer centralt och med 15 kranar kan man tillgodose de flesta behov: öl smaksatt med cigarrök, fläderblom eller mango och chilli, men också mer konventionell fatlagrad stout och humletät IPA. Lika yvig är menyn på restaurangen, där man kan hitta allt från vaktel via pommes frites till psykedelisk pizza.

Bryggmästaren rekommenderar: Vanligtvis har bryggeriet runt 20 aktiva öl, så för att man ska hitta rätt är bryggmästarens rekommendation att man inleder med en ölbricka – 4 olika öl i mindre glas.
pangpangbrewery.se

5. Fjäderholmarnas Bryggeri

Det finns gott om bryggerier i Stockholms skärgård, men det allra närmaste ligger på Fjäderholmarna, en halvtimme med båt från Strandvägen. Under säsong (maj till mitten av september) brygger man öl som serveras direkt från tanken, och vill man ha något att äta till står puben redo.
Numera har man också ett bryggeri i Bro, norr om Stockholm, där man brygger en rätt så klassisk repertoar av ale, lager och stouts, men i många olika varianter och skepnader. Och till det lägger man en och annan barley wine, suröl eller gose. Vanligtvis kan man välja bland runt 15 olika öl, plus de som säljs direkt till krogar.

Bryggmästaren rekommenderar något av deras välhumlade öl, eftersom det är vad de själva gillar mest, till exempel en Session IPA. Till exempel Serenity Session IPA 4,5 %, som bjuder på både tropisk frukt och örter.
fjaderholmarnasbryggeri.se

6. Munkbrons Bryggeri

Stockholms mest centrala bryggeri, där det ligger på Munkbron i Gamla Stan. Speciellt för detta bryggeri är att vill man smaka på deras öl får man vackert bege sig hit, för med undantag av enstaka gästspel på några få stockholmskrogar så säljer man bara på plats. Här bryggs öl av centraleuropeiskt snitt, som Helles, Maibock, Märzen och en och annan Schwarzbier i en nyligen utbyggd anläggning med utrustning inköpt från Tyskland. Skulle hungern slå till när man provat en öl eller två är det bara att slå sig ner i restaurangen, som precis som bryggeriet ligger i det anrika Petersenska Huset, en av stadsdelens mest imponerande byggnader.

Bryggmästaren rekommenderar: Alla våra öl.
munkbron.com

7. OMAKA

Omaka är ett elegant bryggeri i en lika elegant lokal som bjuder på vacker och intresseväckande utsikt genom glasväggen som skiljer bryggeriet från restaurangen. Bryggmästaren, Hedda Spendrup, brygger med lika delar kunnande, nyfikenhet och inspiration, vilket syns i deras öllista, där man kan hitta både klassiker som Betong, en rak ölbärs, och de mer exotiska Cerise och Schönne Kirsch. Listan varierar över tid, så varför inte inleda besöket med en bryggerivisning och en ölprovning för att se vad som faller dig smaken?
omaka.beer

8. Tegellådan

En ganska nyöppnad restaurang med tillhörande bryggeri (eller tvärtom) i Norra Djurgårdsstaden. Produktionen har precis trimmats in och de första ölen ligger på tank, men man har också ett stort utbud av svensk hantverksöl, runt 20 stycken, och en och annan cider om man vill ha lite omväxling. Ett besök i restaurangen är en god idé, då man tagit klassiker som nachos, falafel och chicken wings, och lagat dem med lika mycket inspiration och kärlek som när man brygger öl.

Bryggmästaren rekommenderar: Någon av våra pilsner, till att börja med.
tegelladan.se

Björn Une är skribent, copy och textansvarig som efter mer är 20 år i resebranschen fick besök av Fru Fortuna. Hon lät hälsa att hans talanger gjorde bättre nytta på annat håll, och han är nu en nyfiken och intresserad medarbetare på Allt om Whisky. All hantverksmässig framställning av både mat och dryck intresserar storligen, och får honom att osäkra pennan.